Avertisment Peste 10.000 de turişti români riscă să piardă banii de vacanţă din cauza schimbării anului şcolar

 
Aproximativ 10.000 de sejururi au fost deja contractate pentru perioada vacanţei de iarnă, iar agenţiile de turism au depozite nerambursabile la partenerii hotelieri, din România şi străinătate, pentru sezonul de iarnă 2015-2016, conform fostei programe şcolare.

Mai mult, clienţii au achitat pachetele turistice, acestea fiind nerambursabile conform contractelor deja semnate odată ce au fost achiziţionate la preţuri de early booking, a anunţat Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT), într-un comunicat.

Lucia Morariu, prim-vicepreşedinte ANAT, a declarat că asociaţia a făcut o estimare de 600 de euro în medie de persoană pentru un sejur, pentru care fiecare turist a plătit un avans de 200 de euro, iar cele 10.000 de sejururi au fost deja contractate. Astfel, turiştii care au achitat avans pentru vacanţe ar urma să piardă în total aproximativ două milioane de euro.

Reprezentanţii asociaţiei spun că săptămâna în plus de vacanţă, în luna ianuarie, noua perioadă de vacanţă din luna februarie, respectiv zilele în plus de şcoală din iunie, stabilite în mod arbitrar de către Ministerul Educaţiei, fără consultarea mediului privat şi a antreprenorilor din turism, aduce deservicii atât agenţiilor de turism, cât şi hotelierilor.

„Schimbarea structurii anului şcolar se face controlat, după discuţii inclusiv cu reprezentanţii din turism, pentru că perioadele de vacanţe sunt extrem de importante pentru toţi care activează în această industrie. Nu doar că nu am fost consultaţi, nu a fost făcută o consultare publică, proiectul nu a fost în dezbatere publică, ci publicat tacit în Monitorul Oficial, cu patru zile înainte de începerea anului şcolar 2015-2016, punându-ne în faţa unui fapt împlinit", spune Aurelian Marin, preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

Oficialii ANAT spun că lispa de comunicare cu asociaţiile din turism denotă lipsa de interes a autorităţilor pentru susţinerea turismului românesc.

„Cu alte cuvinte, nu vor pierde bani doar turoperatorii, ci şi clienţii lor. Sunt măsuri luate în pripă, fără consultare cu operatorii din turism, mai ales că au avut loc discuţii între autorităţi şi patronatele noastre, în această vară, cu privire la începerea anului şcolar. Oare domniile lor nu obişnuiesc că plece în vacanţa de iarnă, la schi, cu copiii, şi nu rezervă din timp sejurul? Nu s-au gândit că schimbarea peste noapte a structurii anului şcolar nu va mai oferi turiştilor români posibilitatea să meargă în vacanţe la preţuri mici, prin pachete contractate din timp?", spune Lucia Morariu, prim-vicepreşedinte ANAT.

Parteneriatele cu hotelierii români şi străini şi realizarea pachetelor pentru sezonul de iarnă 2015-2016 sunt efectuate cu un an înainte, "tocmai pentru a putea oferi turiştilor cele mai bune tarife, pentru a le permite achiziţionarea de vacanţe prin early booking, la preţuri avantajoase".

Conducerea ANAT precizează că prelungierea anului şcolar până aproape de finalul lunii iunie încurcă desfăşurarea activităţii turistice.

„Charterele vor începe operarea mai târziu, aproape de vârful de sezon şi, prin urmare, vor fi mai scumpe, iar acest lucru îl va simţi tot turistul. Mai mult, terminarea şcolii la finalul lunii iunie va afecta vacanţele pe litoralul românesc care începuse să fie populat la debutul sezonului estival. Este a doua oară, în ultimii ani, când data de terminare a anului şcolar este modificată, mutându-se tot mai mult către finalul lunii iunie”, spune Aurelian Marin.


Potrivit unui ordin al Ministrului Educaţiei, publicat joi în Monitorul Oficial, noul an şcolar începe luni şi cuprinde o vacanţă de iarnă de trei săptămâni în loc de două şi una de vară care se încheie pe 11 septembrie, astfel că anul şcolar 2016-2017 nu va începe cu o săptămână mai devreme, aşa cum solicitase Consiliul Naţional al Elevilor şi cum prevedea structura anterioară.

Structura anului şcolar 2015 - 2016, stabilită în luna iulie printr-un ordin de ministru, a fost modificată pe 31 august, printr-un nou ordin, publicat joi în Monitorul Oficial.



Sursa text + foto: romanialibera.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un polițist a returnat unei persoane banii pierduți. „Nu îmi permit să stric bucuria unui copil”

02 Jul 2023 1385

Câți bani vor scoate din buzunar românii pentru minivacanța de Paște pe litoral

30 Mar 2023 1531

Câți bani au cheltuit turiștii pentru minivacanța de 1 Mai, pe litoral. Pe ce destinații a fost bătaie

02 May 2022 1476

Horoscop pentru joi, 23 decembrie 2021. Recomandări pentru Crăciun

23 Dec 2021 1528

#alegerilocale2020 Investiții de peste 3,5 milioane de euro, bani europeni, în comuna Corbu

26 Aug 2020 2580

Anunț de ultimă oră despre voucherele de vacanță. Ce a declarat ministrul Turismului, Bogdan Trif

21 Mar 2019 2181

Angajaţii care nu folosesc voucherele de vacanţă, ar putea primi în schimb contravaloarea lor în bani

18 Mar 2019 1912

PSD prelungeşte programul voucherelor de vacanţă

02 Sep 2018 2240

Polițiștii detașați pe litoral acuză condițiile în care sunt cazați

04 Aug 2017 1952

Angajații Primăriei Constanța vor primi vocherele de vacanță în 2018

31 Jul 2017 2483

Vin bursele pentru elevii constănțeni! Ce bani vor primi

05 Jan 2017 4315

Constanța. Vrei să ai așa ceva la mașină? ”Deșteptozaur”, ”Prietenul la bani se cunoaște”, ”Zâmbește dacă vrei sex”

11 Jul 2016 4473

„Mi-aş dori să ajung să schimb bordurile“ Decebal Făgădău, nemulţumit de cum arată Mamaia - „O extensie a Satului de Vacanţă“

01 Aug 2015 4993

Vacanţă bancară pentru turiştii care merg în Grecia. La ce se pot aştepta cei care vizitează ţara până la referendum

29 Jun 2015 4008

Românii cheltuie din ce în ce mai mulți bani pentru vacanțe

20 Jun 2015 1497