Campanie de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri, în Vama Veche

Campania 'Deschide ochii! Fără riscuri în plus!', eveniment care vizează reducerea riscurilor asociate consumului de droguri, se desfăşoară la iniţiativa Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA), în perioada 1 august - 12 septembrie, la Vama Veche, şi se adresează unui număr de circa 10.000 de tineri aflaţi în staţiune. Reprezentanţi ai ANA au informat, luni, printr-un comunicat de presă, că echipa campaniei care urmăreşte şi promovarea serviciilor pentru tratamentul dependenţei de droguri este formată din medici, psihologi şi asistenţi sociali. Aceştia au experienţă în lucrul cu consumatorii de droguri şi asigură, pe lângă acţiuni de informare şi discuţii libere de la egal la egal "nemoralizatoare", consultaţii medicale generale sau consiliere psihologică şi socială.

Campania include şi o componentă de servicii pentru consumatorii de droguri injectabile, o informare despre injectarea corectă, riscurile asociate injectării, precum şi schimbului de seringi.

'Este o campanie de prevenire şi de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri, care se adresează în primul rând celor ce deja au iniţiat consumul. Conceptul de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri (harm reduction) este o abordare de sănătate publică a consumului de droguri şi se concentrează mai mult pe reducerea consecinţelor nefavorabile (negative) ale consumului de droguri decât pe eliminarea consumului sau pe abstinenţă', au precizat organizatorii campaniei.

Conform acestora, contextul organizării campaniei este relevant din punctul de vedere al prevalenţei consumului de droguri la nivel naţional şi al concluziilor referitoare la comportamentele vizând HIV şi hepatitele virale de tip B şi C în rândul consumatorilor de droguri injectabile, ştiut fiind faptul că în perioada estivală tinerii migrează pe litoral. Vama Veche este cunoscută pentru atmosfera boemă şi nonconformistă, fapt ce atrage un număr mare de tineri, creându-se astfel şi condiţiile unui consum riscant de droguri legale şi ilegale.

ANA organizează campania de pe litoral cu sprijin tehnic şi financiar din partea Biroului Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC), în parteneriat cu principalele organizaţii neguvernamentale care activează în domeniul reducerii riscurilor asociate consumului de droguri - Romanian Harm Reduction Network (RHRN), Alianţa pentru Lupta împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor (ALIAT), Asociaţia Română Anti-SIDA (ARAS), Asociaţia Integration şi Asociaţia Carusel.

www.agerpres.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

În Vinerea Mare, polițiștii din Constanța împart zâmbete și cadouri pentru copii (VIDEO)

03 May 2024 471

Generozitate în Vinerea Mare Surprize pentru copiii spitalizați în Constanța de la echipa Arimex Comexim 2000 SRL (FOTO)

03 May 2024 435

CSM Constanța Sabrina Voinea luptă pentru medalia de aur în două finale, la Campionatele Europene feminine de gimnastică artistică de la Rimini

03 May 2024 750

CSM Constanța Baschet Ghetele de joc „fermecate“ ale lui Jorden Duffy au făcut fericit un mic fan. Cadou de preț! (GALERIE FOTO)

02 May 2024 521

Volei CSM Constanța a învins SCM U Craiova și s-a clasat pe locul șapte în Divizia A1 (GALERIE FOTO + VIDEO)

01 May 2024 747

MAE Nouă cetățeni români și membri de familie ai acestora au fost evacuați din Fâșia Gaza

01 May 2024 426

Tenis de masă Echipa feminină a LPS „Nicolae Rotaru“ Constanța, vicecampioană națională la Under-13 (GALERIE FOTO)

01 May 2024 469

Volei. Miercuri, 1 mai 2024 CSM Constanța, ultimul meci al sezonului, în Sala Sporturilor „Simona Amânar“. Intrare liberă!

01 May 2024 461

Mariana Gâju și echipa Primăriei Cumpăna aduc bucurie și speranță în sufletele celor defavorizați de sărbători (FOTO+VIDEO)

30 Apr 2024 761

Baschet CSM Constanța trimite seria cu CSU Sibiu în meciul decisiv (GALERIE FOTO + VIDEO)

29 Apr 2024 710

Licitație importantă la Poliția din Constanța! Sunt vizate autospecialele IPJ (DOCUMENT)

29 Apr 2024 852

Gimnastică aerobică Echipa CS Farul Constanța, câștigătoarea Cupei Cetății Deva (GALERIE FOTO)

29 Apr 2024 765

LIVE TEXT+VIDEO Mihai Lupu își depune candidatura la Consiliul Județean Constanța din partea PUSL-„Suntem o alternativă pe piața politică”

29 Apr 2024 979

Rugbyștii de la Tomitanii Constanța au încheiat en-fanfare sezonul regular. Urmează turneul final

29 Apr 2024 709

Fotbalistele de la Farul Constanța, în continuare pe primul loc. În ultimul meci, egal cu Csikszereda Miercurea Ciuc

29 Apr 2024 663