Ce contine o Hotarare de Guvern aprobata fara dezbatere publica Energia produsa de termocentrale va avea prioritate in sistemul energetic

 

 Guvernul a aprobat, saptamana trecuta, fara niciun fel de dezbatere publica, o hotarare de guvern privind undele masuri pentru siguranta alimentarii cu energie electrica. Hotararea nu a aparut inca in Monitorul Oficial, insa potrivit unui proiect obtinut de HotNews, masurile constau in acordarea unui acces garantat termocentralelor de la Hunedoara si Oltenia la retelele electrice. De asemenea, Transelectrica este obligata sa asigure dispecerizarea cu prioritate a energiei electrice produse de termocentrale. Practic, prin aceasta hotarare, producatorii de energie mai putin rentabili vor avea prioritate in fata altora mai profitabili.

Hotararea a fost aprobata in sedinta de miercuri, fara a avea loc, inainte, o dezbatere publica. A fost trecuta pe lista actelor normative aprobate, cu o singura precizare: "Guvernul a aprobat o Hotărâre prin care se adoptă, pentru perioada 15 aprilie 2013 - 1 iulie 2015, unele măsuri de sigurantă referitoare la sistemul energetic national si marii producători de energie conventională ". Cu aceasta ocazie, au aflat si principalii actori de pe piata de existenta acestei unei Hotarari de Guvern referitoare la unele masuri de siguranta referitoare la sistemul energetic. Intrebat de ce nu a existat o dezbatere publica, ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, a spus ca trebuiau adoptate de urgenta unele masuri. Trebuie precizat ca nu este Ordonanta de Urgenta si nici nu a fost publicat in Monitorul Oficial pana vineri, 5 aprilie. 

Ce prevede Hotararea de Guvern privind unele masuri in sistemul energetic
  • Se acorda acces garantat la retelele electrice pentru energia electrica produsa de centrala termoelectrica Mintia apartinand Complexului Energetic Hunedoara, care sa asigure functionarea continua a acesteia la o putere medie electrica de cel putin 200 MW.
  • Se acorda acces garantat la retelele electrice pentru energia electrica produsa de Complexul Energetic Oltenia, care sa asigyre functionarea continua a acesteia la o putere electrica de cel putin 500 MW
  • Compania Nationala Transelectrica, in calitate de operator de transport si sistem are obligatia de a asigura dispecerizarea cu prioritate a energiei electrice produse de centrale termoelectrice in conditiile reglementarilor emise de Autoritatea Nationala de Reglemenetare in Domeniul Energiei Electrice
  • Pentru mentinerea nivelului de siguranta a sistemului electroenergetic national, Hunedoara are obligatia de a furniza servicii tehnologice de sistem catre operatorul de transport si sistem la o valoare a puteriii electrice de cel putin 400 MW, in conditiile reglementarilor emise de ANRE
  • Pentru mentinerea nivelului de siguranta a sistemului electroenergetic national, Oltenia are obligatia de a furniza servicii tehnologice de sistem catre operatorul de transport si sistem la o valoare a puterii electrice de cel putin 600 MW
  • Aceste masuri se aplica in perioada 15 aprilie 2013-1 iulie 2015.

Un articol aparut intr-o publicatie locala, Cronica Vaii Jiului, se arata ca aceasta hotarare de guvern este o initiativa a Federatiei Sindicatelor Libere si Independente „Energetica” – la care este afiliatã Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului.

Practic, in urma acestei hotarari de guvern, energia termo, mai putin rentabila, va avea prioritate in sistem, in fata celorlati producatori mai profitabili.

Constantin Nita  doreste sa ajute termocentralele si prin fuziunea acestora cu hidrocentralele detinute de Hidroelectrica. Practic, ministrul reia ideea fuziunii unor companii energetice, astfel incat sa fie creat un creat un mix de energie. Aceasta in conditiile in care termocentralele sunt mai putin rentabile si au costuri de productie mult mai ridicate decat alti producatori. Potrivit ministrului, Hidroelectrica, companie care produce cea mai ieftina energie, ar putea sa fie sparta in doua sau trei.  De altfel, chiar managerul complexului energetic Oltenia (CEO), Laurentiu Ciurel, a declarat in ianuarie ca a existat deja o discutie pe aceasta tema între ministrul energiei, Constantin Nita, si administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza. Potrivit surselor HotNews, CEO ar intentiona sa preia sucursalele Targu Jiu si Slatina. "Acest lucru nu se va intampla cat timp voi fi administrator judiciar al Hidroelectrica", a afirmat atunci Remus Borza.

La Hidroelectrica costul este de 125 lei/MWh, la Nuclearelectrica costul este de 140 lei/MWh, la complexul energetic Oltenia, este recunoscut un cost de 190 lei/MWh, iar la complexul energetic Hunedoara, costul  este de 271 lei/MWh.​
 sursa: hotnews.ro


documente
HG privind unele masuri pentru siguranta alimentarii cu energie


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Alegeri electorale 2024 Argintaru de la AUR câștigă primăria Negru Vodă, județul Constanța. Cererea de anulare, respinsă

14 Jun 2024 561

Guvernul a decis. Două terenuri din Portul Constanța trec în concesiunea CN „APM“ Constanța

13 Jun 2024 494

Guvernul a aprobat recunoaşterea reciprocă între România şi SUA ale perioadelor de muncă şi a dreptului la pensie

13 Jun 2024 400

Oficial de la BEC! Fotografierea sau filmatul buletinului de vot, interzise (DOCUMENT)

04 Jun 2024 966

Ședinţă ordinară, 29 mai 2024, la CJ Constanța 13 proiecte nu au primit votul favorabil al aleșilor județeni. Iată care sunt acestea

29 May 2024 615

Ședință CLM În Constanța se înființează două centre de colectare cu aport voluntar. Investiția ar putea ajunge la 12 milioane de lei (DOCUMENT)

27 May 2024 1396

Constanța Un proiect al obiectivului de reamenajare a parcului din Poarta 6 este în atenția consilierilor locali (DOCUMENT)

26 May 2024 750

Proiectul de hotărâre, pe ordinea de zi a CLM Constanța O stradă din cartierul Viile Noi își schimbă numele. Iată de ce! (DOCUMENT)

26 May 2024 636

Proiectul, pe masa consilierilor locali Școala Gimnazială nr.24 Ion Jalea din Constanța, reabilitată energetic cu bani de la PNRR (DOCUMENT)

26 May 2024 468

Ședință CJ Constanța Proiect de hotărâre pentru trecerea unui imobil din proprietate publică a Municipiului Mangalia în proprietatea domeniului public al UAT Județul Constanța (DOCUMENT)

26 May 2024 1045

Ședință CJ Constanța Proiect de hotărâre privind desemnarea și validarea nominală, în cadrul Autorității Teritoriale de Ordine Publică Constanța, a unui nou membru (DOCUMENT)

26 May 2024 428

Ședințe CJ Constanța Proiect de hotărâre privind acordarea unor facilități elevilor din județul Constanța care sunt școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu (DOCUMENT)

26 May 2024 800

Ședință CJ Constanța Centrul Multietnic de afaceri și turism Dobrogea din Eforie Sud va costa peste 17 milioane de euro!

24 May 2024 550

Ședință CJ Constanța Clădirile la fostul Spital de Oase de la Eforie vor fi demolate. Ce se va construi în locul său?

24 May 2024 4018

UPDATE. Ședință CJC Pe 2 iunie expiră mandatele administratorilor! Vot tardiv pentru selecția membrilor Consiliului de administrație al societății Drumuri Județene? (DOCUMENTE)

24 May 2024 789