Christian Gigi Chiru „Orgoliul nemăsurat al primarului Radu Mazăre pune în pericol bugetul Constanţei“

Potrivit unui comunicat de presă dat publicităţii de Biroul de presă PDL Constanţa, Judecătorii Curţii Constituţionale a României au admis o excepţie de neconstituţionalitate a Legii nr. 216/2008 prin care un pachet de 1.369.125 de acţiuni deţinute de stat la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime – S.A. Constanţa, reprezentând 20% din capitalul social a fost transferat cu titlu gratuit către Consiliul Local al Municipiului Constanţa.

Senatorul Christian Gigi Chiru, preşedintele organizaţiei judeţene Constanţa a Partidului Democrat Liberal şi iniţiatorul demersurilor pentru declararea neconstituţionalităţii trecerii acţiunilor Portului la Primăria Constanţa a declarat că prin decizia Curţii Constituţionale s-a oprit transformarea Portului într-un obiect de tranzacţie electorală pentru Mazăre şi acoliţii săi.

„Vă asigur că nu mă voi opri aici. Decizia Curţii Constituţionale care, pentru prima dată în istoria ei a dat un verdict în unanimitate, 9-0, mă obligă să lupt pentru această cauză. Orgoliul nemăsurat al primarului Radu Mazăre a pus în pericol Primăria, a vulnerabilizat Portul, deposedându-l ilegal de sume importante, pune în pericol bugetul Constanţei. Trebuie să aflăm ce s-a întâmplat cu banii pe care municipalitatea i-a primit de la Port. Primarul Radu Mazăre a greşit flagrant, au fost luate decizii nelegale, iar acest fapt a fost confirmat de decizia Curţii Constituţionale. Mazăre a minţit, i-a minţit pe constănţeni, a minţit întreaga ţară şi, repet, orgoliul său nemăsurat a pus în pericol oraşul. Noi, astăzi, nu ştim dacă banii au fost cheltuiţi legal, dacă au fost furaţi şi de cine, dacă Primăria trebuie să îi dea înapoi şi de unde. Vorbim despre sume uriaşe despre care nu ştim nimic. Singurul lucru clar este că s-a încălcat legea. Pentru a ajuta Constanţa, pentru a asigura respectarea legii, îl invit pe domnul Mazăre să căutăm împreună soluţia prin care atât CN APMC cât şi cetăţenii oraşului Constanţa să aibă de câştigat, să gândim împreună modificarea acestei legi în interesul constănţenilor. Îl invit pe primarul Constanţei să lase orgoliul deoparte şi, împreună cu ceilalţi parlamentari constănţeni, să găsim o soluţie, de data aceasta legală“, a declarat senatorul Christian Gigi Chiru, preşedintele organizaţiei judeţene Constanţa a Partidului Democrat Liberal. 

Conform aceluiaşi comunicat, decizia Curţii Constituţionale a României a venit în urma unei sesizări a peste 30 de organizaţii sindicale, persoane fizice şi a senatorului Christian Gigi Chiru, preşedintele organizaţiei judeţene Constanţa a Partidului Democrat Liberal, adresate Avocatul Poporului prin care se arăta că dorinţa primarului Radu Mazăre de a trece Portul în administrarea Primăriei nu se încadrează în litera legii supreme a ţării, Constituţia.

În luna septembrie a acestui an, Avocatul Poporului a constatat starea de neconstituţionalitate a deciziei privind transmiterea cu titlu gratuit a unui pachet de 1.369.125 de acţiuni deţinute de stat la Compania Naţională „Administraţia Porturilor Maritime“ - SA Constanţa, reprezentând 20% din capitalul social, către Consiliul Local al Municipiului Constanţa.

Argumentele invocate au vizat conformitatea dispoziţiilor legale criticate faţă de art. 136 alin. (1) si alin. (2) si art. 121 alin. (2) din Constituţie. „În opinia Avocatului Poporului, prin actul normativ criticat se aduce atingere dreptului de proprietate al statului si al unităţilor administrativ-teritoriale, astfel cum este prevăzut de art. 136 alin. (2) din Constituţie, întrucât titularii dreptului de proprietate nu pot fi decât statul si unităţile administrativ-teritoriale, respectiv comune, oraşe, municipii si judeţe, iar nu consiliile locale sau consiliile judeţene, care sunt autorităţi deliberative“, a fost concluzia Avocatului Poporului care, de altfel, a sesizat Curtea Constituţională a României.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fostul senator Gigi Chiru, din Constanța, declarații după achitarea definitivă – „S-a făcut dreptate!“

12 Apr 2024 580

Fostul senator Gigi Chiru, din Constanța, achitat definitiv pentru ucidere din culpă

11 Apr 2024 801

Curtea Supremă de Justiție, în pronunțare în dosarul fostului senator Gigi Chiru!

01 Apr 2024 608

Firme din Constanța Modificări importante într-o companie administrată de un fost candidat la Primăria Constanța

27 Dec 2023 1054

Fostul senator Gigi Chiru, acțiune extraordinară la Curtea Supremă! Instanța a admis în principiu cererea

17 Dec 2023 809

#Dobrogea145 Christian Gigi Chiru, inițiator Ziua Dobrogei și președinte ALDE Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei (VIDEO)

14 Nov 2023 1023

Fostul senator Gigi Christian Chiru, din Constanța, acțiune extraordinară la Înalta Curte!

23 Oct 2023 959

Știri justiție Constanța Fostul senator Gigi Christian Chiru acuzat de ucidere din culpă! Judecătorii au încetat procesul penal. Definitiv

17 Aug 2023 1818

Amânare de pronunțare în cazul fostului senator Gigi Chiru, acuzat de ucidere din culpă!

08 Jul 2023 1213

Final de proces în cazul fostului senator Gigi Chiru, acuzat de ucidere din culpă! Când se va da decizia definitivă

17 Jun 2023 4250

Cazul fostului senator Gigi Chiru, acuzat de ucidere din culpă, amânat pentru iunie

03 May 2023 2272

Un fost senator de Constanța, acuzat de ucidere din culpă! Când se va lua decizia finală!

20 Nov 2022 1578

#Dobrogea144 Mesajul lui Christian Gigi Chiru, inițiatorul legii privind declararea datei de 14 noiembrie ca Ziua Dobrogei (VIDEO)

14 Nov 2022 1376

Ucidere din culpă! Judecătorii motivează de ce a încetat procesul penal în cazul fostului senator Gigi Chiru!

02 Nov 2022 2176

ALDE are o nouă conducere. Mohammad Murad ales copreședinte alături de Varujan Vosganian şi Mircea Minea. Gigi Chiru a preluat organizația de la Constanța

23 Oct 2022 2237