Stiri calde

Comunitatea musulmană din România celebrează Kurban Bayram


Comunitatea musulmană din România celebrează marți, 21 august, Kurban Bayram - Sărbătoarea Sacrificiului - Eid al Adha, unul dintre cele mai importante evenimente religioase cu semnificaţie comemorativă din religia islamică, ce are loc în luna pelerinajului, organizat la locurile sfinte de la Mecca (Regatul Arabiei Saudite).

Respectând tradiţia, Muftiul Muurat Iusuf va oficia Marea Rugăciune Comună (Bayram Namazı) marți, 21 august 2018, de la ora 06:58, la Geamia Hunkar, din Constanţa, iar ulterior va participa la o serie de sacrificii ritualice şi va oferi aproximativ 6000 pachete ce vor conține carne de kurban pentru familiile nevoiaşe din judeţeleConstanţa, Tulcea şi Cǎlǎraşi, oferite de Muftiatul Cultului Musulman din România, împreună cu reprezentanţii Kızılay – Semiluna Roșie Hasene – Germania și ai Consulatului și Ambasadei Republicii Turcia, transmite Muftiatul Cultului Musulman  din  România.


Sărbătorile reprezintă pentru toți un moment de bucurie, liniște și pace alături de cei dragi. Astăzi, 10 Zilhicce 1439 – conform calendarului islamic sau 21 august 2018 – conform calendarului gregorian, celebrăm Sărbătoarea Sacrificiului (Kurban Bayramı, Id-al-Adha), sărbătoare care comemorează gestul de sacrificiu al Profetului Ibrahim (Avraam, pentru iudeo-creştini), cel care, pus să aleagă între dragostea faţă de unicul său fiu Ismael şi adoraţia lui Allah, optează pentru confirmarea devoţiunii faţă de divinitate. Potrivit Coranului, pentru a-şi exprima credinţa necondiţionată şi supunerea faţă de Allah, Ibrahim se arată pregătit să-şi sacrifice fiul, pe Ismael, dar Creatorul, văzându-i determinarea şi neclintita credinţă, îl trimite pe Arhanghelul Gabriel cu un berbec pe altarul sacrificiului. Astfel, lama cuţitului taie gâtul animalului şi nu pe cel al copilului mult iubit, ziua aceasta fiind celebrată de lumea musulmană ca Sărbătoarea Sacrificiului.
 

„Pelerinajul, ce se desfăşoară după un ritual strict, reiterează pelerinajul iniţiatic al Profetului Muhammed (PbuH), la locurile sfinte ale religiei islamice, de la Mecca, Valea Mina, pe Muntele Arafat, Muzdalifa şi Medina, la care participă anual milioane de pelerini, dar şi puterea sacrificiului pentru credinţa în Creator, probată de Profetul Ibrahim.”

Trăim vremuri tulburi, deși nu ar trebui... Viteza, agitația, nestatornicia și neliniștea sufletească sunt cuvintele care definesc aceste vremuri... Avem nevoie, mai mult ca oricând, de CREDINȚĂ, TOLERANȚĂ, IUBIREA APROAPELUI, ÎNȚELEGERE ȘI PACE.Ne-am lăsat prinși în vâltoarea vieții, adaptându-ne ritmului global, însă uitând de semenii noștri, deși nu ar trebui... Într-o lume în care este urmărit doar câștigul, unde sufletele sunt ticsite de lucruri lumești, într-o lume în care pentru oameni primează partea materială, în care fizic suntem apropiați, dar emoțional suntem indiferenți față de semeni, kurbanul ne apropie... unul de celălalt. Kurbanul ne apropie... de Bunul Allah!”, a precizat muftiul.


Dovada vie de conviețuire interetnică și interconfesională din România, în special în zona Dobrogea, ne dă speranța că toate lucrurile se vor așeza la locul lor, cu voia Domnului, precizează Muftiatul Cultului Musulman din România.

"Muftiul Comunității Musulmane din țara noastră urează tuturor musulmanilor din România: „UN BAIRAM FERICIT!”, „KURBAN BAIRAM QAYIRLI BOLSIN!“, „KURBAN BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN!”, „EID AL-ADHA MUBARAK!”
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Investiţie Firma 2X2 Camen Comerţ SRL va modifica un spaţiu comercial situat în Mamaia

05 Mar 2019 646

#citeșteDobrogea Sărbătorile tătarilor, descrise în cartea „Un sat dobrogean Ezibei“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

23 Aug 2018 1384

Musulmanii din Cumpăna au celebrat Kurban Bayram. Ce a transmis primarul Mariana Gâju (galerie foto)

22 Aug 2018 716

#citeşteDobrogea Obiceiuri şi tradiții la musulmanii dobrogeni (galerie foto)

21 Aug 2018 3405

Trei zile de sărbătoare la musulmani. Slujbă specială, astăzi, la Geamia Hunchiar din Constanţa. Mesajul muftiului Cultului musulman

15 Jun 2018 3187

Credincioșii musulmani sărbătoresc în acest weekend Ramazan Bayram

14 Jun 2018 3102

Kurban Bayram, celebrat de credincioşii musulmani din Cumpăna (galerie foto)

02 Sep 2017 2519

Pompier musulman, mort în incendiul de la Topraisar, în prima zi de Kurban Bayram (galerie foto+video)

01 Sep 2017 14420

Kurban Bayramul celebrat de Comunitatea musulmană din România în armonie

31 Aug 2017 1287

Mesaj de Kurban Bayram din partea primarului comunei Cumpăna, Mariana Gâju

30 Aug 2017 1203

Musulmanii din Dobrogea sărbătoresc „Bairamul dulce“. Care sunt obiceiurile respectate cu sfinţenie (galerie foto)

26 Jun 2017 3330

Zeci de mii de musulmani celebrează, astăzi, Kurban Bayram, Sărbătoarea Sacrificiului

12 Sep 2016 1903

Kurban Bayram. Ce le urează muftiul musulmanilor din România

11 Sep 2016 4162

Mesajul PSD Constanța către toți credincioșii musulmani

05 Jul 2016 1594

UDTTMR organizează, marţi, acţiunea „Dar de Bayram”

03 Jul 2016 1424