Deputatul Mircea Titus Dobre „Amânarea intrării României în Spaţiul Schengen - consecinţă a renaşterii populismului şi naţionalismului în Europa”


Deputatul constănţean Mircea Titus Dobre a susţinut, ieri, o declaraţie politică pe subiectul aderării României la Spaţiul Schengen. Redăm mai jos, integral, declaraţia deputatului Colegiului 7.

„Stimate Domnule Preşedinte al Camerei Deputaţilor,
Dragi Colegi,

Amânarea intrării României în Spaţiul Schengen la recentul Consiliu al Justiţiei şi Afacerilor Interne al Uniunii Europene (7 martie a.c.) ne arată, din păcate, ascensiunea populismului şi naţionalismului în Europa.
S-a spus de atâtea ori, iar Comisia Europeană a confirmat acest lucru, că România îndeplineşte condiţiile tehnice pentru aderarea la Spaţiul Schengen. Acum se invocă noi şi noi motive pentru a bloca apartenenţa deplină a naţiunii române la comunitatea cetăţenilor europeni.
În mod evident, legătura dintre aderarea la Spaţiul Schengen şi Mecanismul de Cooperare şi Verificare, realizată de unii factori politici din ţară şi de adversarii externi ai apartenenţei României la Spaţiul Schengen este abuzivă şi, pe cale de consecinţă, nedreaptă.
MCV-ul a devenit, dintr-un instrument tehnic pentru reforma justiţiei un alibi politic pentru marginalizarea politică a României şi Bulgariei. Ştiţi, de exemplu, că Croaţiei, ce va intra în Uniunea Europeană la 1 iulie, nu i se va impune un Mecanism de Cooperare şi Verificare?
Opoziţia unor state europene la intrarea României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen ne demonstrează renaşterea naţionalismului şi populismului în Europa. Adevăratul motiv al blocării aderării României la Spaţiul Schengen se află nu la graniţele noastre, ci în situaţia politică din unele state din Europa Nordică. În ţări precum Finlanda, Germania sau Olanda teama faţă de străini este folosită ca instrument al bătăliilor politice. Politicieni populişti, din diverse partide, utilizează spaimele şi frica pentru atingerea obiectivelor lor electorale. „Românii”, „bulgarii” sau „esticii” în general sunt folosiţi, precum vrăjitoarele în Evul Mediu, pe post de sperietoare şi obiect al urii colective.
Consecinţa cea mai gravă a amânării României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen nu sunt pierderile economice sau filtrele suplimentare de securitate prin care trebuie să trecem pe aeroporturile europene, ci îndepărtarea Europei de la valorile pluralismului cultural, ale deschiderii, toleranţei şi solidarităţii. Abandonarea visului european al unei Europe a Cetăţenilor este semnalul politic cel mai grav pe care trebuie să-l vedem în această tergiversare incorectă a deciziei privind apartenenţa României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.
Nu este prima dată când Europa caută să-şi rezolve crizele economice şi de identitate prin naţionalism şi populism. De fiecare dată însă, consecinţele au fost dezastruoase.
Noi, ca principal for de dezbatere democratică în România, avem datoria să analizăm situaţia politică din Europa, iar mesajul meu de astăzi sper să fie continuat printr-o conferinţă organizată de Parlament, în care să evaluăm pericolele ce ameninţă visul Europei Unite. Soluţiile pentru Europa nu trebuie căutate în izolare şi autarhie, în frică şi spaime, ci în solidaritate, respect şi unitate”.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Acțiuni recente ale Poliției. Amenzi la Costinești, Năvodari și Hârșova!

03 May 2024 496

Pamfil Șeicaru „Armindenul, acea zi de 1 Mai ale cărei origini se prelungeau în timpuri imemoriale”

03 May 2024 345

Horoscop pentru joi, 02 mai 2024. Află cum va fi ziua de azi pentru zodia ta

02 May 2024 528

Lumea Marinarilor Primul Mineralier Românesc! Oare cine l-a nășit?

29 Apr 2024 892

Savoare fără carne. Rețete vegetariene pentru un grătar reușit

27 Apr 2024 455

„Iepurașul pompier” la Constanța Concursuri, premii, super-eroi și multe surprize pentru cei mici (FOTO+VIDEO)

27 Apr 2024 553

ISU IașiEvenimente gestionate de către pompierii ieșeni în ultimele 48 de ore

26 Apr 2024 267

Mai mulți bărbați au fost încarcerați la Penitenciarul Poarta Albă, județul Constanța. Pentru ce fapte au ajuns după gratii

23 Apr 2024 596

ZIUA LIVE Horia Constantinescu, candidatul PSD la Primăria Constanța - „Lucrurile pot fi făcute cu condiția că trebuie să fii pe teren“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 673

ZIUA LIVE Este nevoie de o intervenție cathartică în Primăria Constanța?

22 Apr 2024 798

Știri Constanța Poliția duce în spatele gratiilor patru bărbați. Iată ce fapte i-au adus în Penitenciarul Poarta Albă

19 Apr 2024 879

Salvatorii din Constanța alături de copii, cu „iepurașul pompier”

19 Apr 2024 525

Studiu Numărul pisicilor care cad de la ferestre și se rănesc grav crește în lunile călduroase

17 Apr 2024 574

#citeșteDobrogea Istoricul Ion Moiceanu, dascălul care a insuflat elevilor militari spiritul naționalist și iubirea de ȚARĂ (GALERIE FOTO)

16 Apr 2024 2048

Mâncatul a devenit un obicei de a hrăni emoțiile și nu stomacul. Ce spune specialistul

13 Apr 2024 477