Dispariție în masă

 
În urmă cu aproximativ 260 de milioane de ani s-a produs un fenomen de dispariție în masă care a dus la pierderea a până la 80% dintre vertebratele terestre, conform unui nou studiu, informează Live Science. Această calamitate suportată de biosferă a coincis cu declanșarea unor puternice procese vulcanice în zona de sud a Chinei.
 
Istoria vieții pe Pământ este fragmentată de câteva evenimente de mari dispariții în masă. În ultimii 500 de milioane de ani s-au produs cinci astfel de fenomene majore care au dus, fiecare, la dispariția a 50% până la 95% din biodiversitatea planetei. Recent, unii oameni de știință au avertizat că suntem în pragul unui al șaselea astfel de fenomen, de această dată produs din cauze antropice.
 
Timp de aproximativ două decenii, unii oameni de știință au susținut ipoteza că ar fi existat încă un astfel de fenomen de dispariție în masă în urmă cu 260 de milioane de ani, la sfârșitul stadiului Capitanian al epocii Guadalupian aflată la mijlocul perioadei Permiane a erei Paleozoic. Estimările anterioare sugerau că acest fenomen de dispariție în masă a dus la pierderea a cel puțin 56% dintre speciile de plante terestre și aproximativ 58% din biodiversitatea nevertebratelor marine.
 
Însă, din cauza perioadei foarte îndepărtate de timp în care s-a produs acest eveniment, paleontologii nu au descoperit suficiente dovezi în straturile fosiliere pentru a putea demonstra producerea fenomenului de dispariție în masă. Acest lucru i-a făcut pe unii paleontologi să susțină că această dispariție în masă nu a existat — în locul unei dispariții în masă produse în timp relativ scurt, ei susțineau că multe specii din acea perioadă au dispărut lent, în timp.
 
Sursa: AGERPRES

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ARBDD derulează proiectul pentru salvarea de la extincție a populației de nurcă europeană

15 Jan 2021 1465

Cercetători Extincție în masă

20 Jun 2015 1330