DNA Administratori de firme, reţinuţi pentru spălare de bani

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, a inculpaților:
 Fiţ Ioan Radu, administrator al SC Power Distributioan SRL, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
- constituirea unui grup infracţional organizat;
- evaziune fiscală;
- spălare a banilor;
Paven  Sebastian Cosmin,  administrator al unei societăți comerciale,  în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
- constituire a unui grup infracţional organizat în modalitatea aderării;
- complicitate la evaziune fiscală;
- complicitate la spălare a banilor;
Șişu Valentin Claudiu,  administrator al mai multor societăți comerciale, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
- complicitate la evaziune fiscală;
- complicitate la spălare a banilor;
Din ordonanțele de reținere, întocmite de procurori a rezultat că, în cauză există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, în perioada 2009-2012, inculpatul Fit Ioan Radu, administrator al S.C. POWER DISTRIBUTION S.R.L. Timişoara, a înregistrat în evidenţa contabilă a societăţii, facturi fiscale emise în numele mai multor societăţi comerciale, reprezentând achiziţia unor servicii de promovare în valoare totală de 18.977.541 lei,  existând date şi indicii certe că aceste servicii ar fi fictive, în sensul că acestea nu ar fi fost prestate.
Există indicii rezonabile că societăţile emitente ale facturilor erau din categoria firmelor „fantomă”, în sensul că nu funcţionau la sediile declarate şi nu au raportat la organele fiscale activitate economică, fiind doar furnizoare de facturi fictive.
În urma înregistrării în contabilitate a acelor facturi false a fost creat un prejudiciu bugetului statului în cuantum de 6.534.125,46 lei, din care TVA în sumă de 3.662.998,69 lei şi impozit pe profit în sumă de 2.871.126,77 lei.
          Datele şi indiciile existente până în prezent relevă că,  în vederea realizării acestei activităţi infracţionale ilicite, Fiţ Ioan Radu a iniţiat şi condus un grup infracţional organizat la care a aderat ulterior, printre alții și Paven Sebastian Cosmin.

             După ce emiteau facturi fictive ce atestau operaţiuni comerciale nereale, cei trei restituiau sumele de bani primite cu titlu de plată aferentă acelor facturi lui Fiţ Ioan Radu, în numerar sau prin transfer bancar. Scopul acestei asocieri a fost acela de crea un circuit fictiv de documente şi un flux aparent de lichidităţi în numerar care să justifice, pe deoparte, diminuarea bazei impozabile (impozit pe profit şi TVA) a firmei administrate de Fiţ Ioan Radu, iar pe de altă parte să îi asigure justificarea provenienţei majorării patrimoniului personal şi a veniturilor pe care acesta le obţinuse.
Din actele de urmărire penală efectuate în cauză reiese că Fiț Ioan Radu a fost sprijinit în activitatea infracțională, printre alții şi de inculpatul Șișu Valentin Claudiu. Aceștia, în calitate de asociați sau administratori ai unor societăți comerciale, au acceptat propunerea lui Fiț Ioan Radu de a se implica în această activitate infracțională, respectiv de a emite facturi fiscale fictive către S.C. Power Distributions S.R.L., de a încasa prin bancă contravaloarea acestora și ulterior de a extrage sumele în numerar și a le  returna în numerar  numitului Fit Ioan Radu, în schimbul unui comision cuprins între 2%-5% din valoarea sumelor astfel tranzacționate.
Unele dintre persoanele menționate mai sus au strânse conexiuni fiind implicate în aceleași societăți comerciale sau derulând același fel de activitate, ori transmiţând între ele părţile sociale deţinute în acele societăţi comerciale.

O sumă de  5.148.734 lei, rezultată în urma săvârşirii infracţiunii  de evaziune fiscală, a fost transferată succesiv, în scopul ascunderii adevăratei provenienţe ilicite a acelor bani, prin mai multe conturi bancare ale lui Fiţ Ioan Radu şi ale altor persoane care l-au sprijinit în activitatea infracţională desfăşurată. Ulterior, acele sume de bani au revenit în patrimoniul lui Fiţ Ioan Radu.
 
Inculpaților li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentați Tribunalului Timiș, în vederea arestării preventive.
În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și cu privire la alte persoane.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI și din partea lucrătorilor de poliție din cadrul IPJ Timiș.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

S-a terminat procesul în dosarul cadastrării județului Constanța! Când se va pronunța Tribunalul Constanța

08 May 2024 724

Avocata Irina Luminița Stanciu – „Susțin în mod cert nevinovația clientului meu, Arhiepscopul Tomisului“

08 May 2024 1077

Oficial de la DNA Procurorii explică de ce l-au trimis în judecată de IPS Teodosie, arhiepiscop al Tomisului

08 May 2024 441

IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, trimis în judecată de DNA Constanța

08 May 2024 1386

Tribunalul Constanța, amânare de pronunțare în dosarul unui fost ofițer de poliție în cadrul IPJ Constanța - Serviciul de Investigare a Fraudelor (DOCUMENT)

07 May 2024 688

Procurorii Bodean Andrei și Conortos Constantin părăsesc de azi DNA Constanța! Iată unde își vor continua activitatea cei doi magistrați

06 May 2024 1382

Dosar DNA Constanta! Cazul presupusului şantaj de la SOCEP se va rejudeca! Tribunalul Constanța anunță primul termen

02 May 2024 488

Curtea de Apel Constanța repune pe rol un dosar al DNA Constanța! S-a calculat un presupus prejudiciu de aproape 10 milioane euro

01 May 2024 6642

Procurorul Sorin Constantinescu, fostul șef al DNA Constanța, eliberat din funcţie, prin pensionare!

29 Apr 2024 714

Dănăilă Sorin, fost director Îmbunătățiri Funciare Galați, trimis în judecată de DNA!

29 Apr 2024 634

Delegarea procurorului Mihai Stanciu în fruntea DNA Constanța, contestată! Înalta Curte anunță primul termen în dosar

27 Apr 2024 734

Stănculescu Cătălin Liviu, șeful Direcției Energie din Complexul Energetic Oltenia, reținut de DNA

26 Apr 2024 618

Surse - perchezitiții DNA la Complexul Energetic Oltenia

25 Apr 2024 392

Elena Marinela Negulici, fost director economic al CNE Cernavodă, proces contra Statului Român, după achitarea definitivă într-un dosar DNA Constanța!

24 Apr 2024 621

Dosarul SOCEP, instrumentat de DNA Constanța, se va rejudeca! (MINUTĂ)

24 Apr 2024 543