Evaluarea medicală, mai uşoară pentru obţinerea permisului auto

Evaluarea medicală pentru obţinerea permisului auto, potrivit directivei UE, va fi mai uşoară, renunţându-se la examenul ORL la şoferii amatori, iar bolnavii cu epilepsie pot conduce maşina în anumite condiţii, în cazul dependenţilor de alcool şi droguri fiind impuse unele restricţii.

Ministerul Sănătăţii a organizat, vineri, o dezbatere publică referitoare la Ordinul pentru aprobarea normelor minime privind aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul.

Dezbaterea a fost foarte aprinsă, probleme intens discutate fiind obţinerea permisului de către dependenţii de drog şi alcool, cât şi adaptarea actului normativ la problemele reale ale României, şi nu doar copierea unui act numai pentru că este "directivă a Uniunii Europene".

Potrivit proiectului, "permisele de conducere nu se eliberează sau nu se reînnoiesc în cazurile persoanelor care sunt dependente de alcool sau sunt incapabile să se abţină de la consumul de alcool atunci când conduc ". De asemenea, măsura s-ar aplica, conform proiectului, şi persoanelor dependente de substanţe psihotrope, sub orice formă, care pot limita capacitatea lor de a conduce în siguranţă în cazul în care cantităţile absorbite sunt atât de mari încât au efecte negative asupra conducerii.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au spus că au eliminat din proiect articolul care prevedea că poliţistul poate recomanda control medical candidatului, dacă îl suspectează că ar avea o afecţiune.

Astfel, articolul eliminat prevedea că pentru obţinerea permisului de conducere a vehiculelor prevăzute în grupa 1 (motociclete simple sau cu ataş, scutere, autovehicule, cu şi fără remorcă, a căror masă totală maxim autorizată nu depăşeste 3,5 tone), candidaţii sunt obligaţi să efectueze un examen medical în cazul în care devine evident, la întocmirea formalităţilor necesare sau în timpul probelor de examinare pe care trebuie să le susţină înainte de obţinerea permisului de conducere, că prezintă una sau mai multe din afecţiunile medicale prevăzute în proiectul de act normativ.

Consilierul Ministerului Sănătăţii, Constantina Albu, a precizat că prin acest proiect de act normativ MS speră să fie redus numărul accidentelor rutiere.

Sursa: www.mediafax.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

De 1 Iunie Șofer băut a accidentat un minor, de 5 ani, pe Bulevardul Aurel Vlaicu, Constanța

02 Jun 2024 572

Circulație oprită pe DN 22D, Horia, județul Tulcea, din cauza unui accident rutier. Un motociclist este rănit

02 Jun 2024 575

Oficial de la IPJ Constanța, despre accidentul unde un copil a fost rănit. Șoferița a fugit de la locul faptei

02 Jun 2024 826

Accident rutier în Constanța! Un copil a fost lovit de mașină

02 Jun 2024 742

Știri Constanța O autospecială a Poliției Cernavodă, implicată într-un eveniment rutier

02 Jun 2024 708

Infracțiuni rutiere, constatate de polițiști. Șoferi drogați, autori ai unor accidente rutiere în Constanța

01 Jun 2024 546

IGPR InfotraficTrafic blocat pe DN 2 B

31 May 2024 238

IGPR InfotraficTrafic alternativ pe DN 6

31 May 2024 299

Infracțiuni rutiere, constatate de polițiști în județul Constanța

30 May 2024 651

Informații de ultim moment! Cine este șoferul mort în accidentul produs între Năvodari și Corbu? (VIDEO)

30 May 2024 5708

Accident mortal între Năvodari si Corbu. Date de ultim moment de la IPJ Constanța!

30 May 2024 3292

Doi șoferi răniți în urma unui accident rutier în Tulcea

30 May 2024 553

Accident mortal între Năvodari si Corbu. Un șofer a murit în urma impactului dintre o cisternă și un autoturism (FOTO+VIDEO)

30 May 2024 11066

Știri Constanța Accident rutier între un autoturism și un autobuz, pe DN 22. Implicat un șofer posibil drogat

29 May 2024 1161

Dosarul 2 Mai Se cere schimbarea încadrărilor juridice în cazul lui Vlad Pascu! „Inculpatul a transformat autoturismul într-o armă a crimei“ (VIDEO)

29 May 2024 1453