Stiri calde

Guvernul a aprobat cadrul legal de înfiinţare a fondurilor suverane de dezvoltare şi investiţii

Executivul a aprobat cadrul legal de înfiinţare a fondurilor suverane de dezvoltare şi investiţii, ce vor fi organizate ca societăţi pe acţiuni, în condiţii care vor fi stabilite separat prin hotărâri de guvern şi vor fi administrate în sistem dualist de către un Consiliu de supraveghere şi un directorat, transmite Agerpres.ro

"Astăzi am aprobat o ordonanţă de urgenţă pentru a face primul pas către un obiectiv fundamental, obiectiv care a fost menţionat în programul nostru de guvernare, (...) iar conform recomandării Curţii Constituţionale, Guvernul a decis să facă acest demers în două etape: prima etapă fiind aceea de a crea cadrul primar general în baza căruia să se poată crea astfel de instrumente financiare. Fiecare fond suveran, pentru că vorbim de o ordonanţă de urgenţă pentru crearea unui cadru legal pentru instituirea mai multor fonduri suverane, de la caz la caz, (...) va asigura României investiţii rentabile şi sustenabile în zonele în care se dezvoltă sau în care este nevoie de dezvoltare, de investiţii", a declarat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.


Fondurile suverane de dezvoltare şi investiţii vor contribui decisiv la dezvoltarea economiei României prin "asigurarea unei surse alternative de finanţare pentru investiţiile importante din infrastructură, industrie sau pieţe de capital", a adăugat ministrul.

"Forma legală de organizare a acestor fonduri suverane este cea de societăţi româneşti pe acţiuni, în condiţiile de organizare şi funcţionare pe care le vom stabili separat prin hotărâri de guvern. Fondurile vor fi administrate în sistem dualist de către un consiliu de supraveghere şi un directorat în conformitate cu prevederile Legii 31/1990. Membrii Consiliului de supraveghere sunt desemnaţi de către Adunarea Generală a Acţionarilor pe timp de 5 ani. Aceştia trebuie să îndeplinească următoarele criterii de selecţie: expertiză în domeniul financiar-bancar necesară îndeplinirii responsabilităţilor specifice fondurilor suverane, experienţă în administrarea de societăţi, integritate profesională, bună reputaţie, cunoştiinţe, aptitudini şi experienţă adecvate complexităţii activităţii specifice fondurilor suverane", a explicat Teodorovici.


Potrivit acestuia, "primii membri ai Consiliului de supraveghere se numesc temporar de către acţionari, Ministerul de Finanţe, prin ordin al conducătorului autorităţii publice centrale care reprezintă statul ca acţionar, iar Consiliul de supraveghere numeşte directoratul până la numirea noilor membri ai Consiliului de supraveghere şi ai directoratului pe o perioadă care să nu depăşească 18 luni".

"Mandatul primilor membri ai Consiliului de supraveghere şi ai directoratului are ca obiectiv organizarea activităţii fondurilor suverane", a completat Teodorovici.


Înstrăinarea sau achiziţia de către fiecare fond a unor acţiuni sau unor alte active nu se supune prevederilor OUG 98/1997 privind privatizarea societăţilor comerciale aprobate prin Legea 44/1998 cu modificările şi completările ulterioare şi nici prevederilor Legii 137/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării, cu modificările şi completările ulterioare, întrucât scopul acestor fonduri nu-l reprezintă activitatea de privatizare, ci efectuarea de investiţii financiare în nume şi cont propriu, dezvoltarea şi finanţarea de proiecte de investiţii rentabile şi sustenabile, inclusiv prin participarea în parteneriate public-private, precum şi administrarea activelor financiare proprii în vederea obţinerii de profit, a arătat ministrul Finanţelor.

Teodorovici a menţionat şi posibile domenii de activitate pentru viitoarele fonduri suverane: "finanţarea întreprinderilor în diverse etape ale dezvoltării acestora, inclusiv finanţarea start-up-urilor, finanţarea companiilor româneşti de importanţă strategică şi urmărirea strategiei energetice, investiţii în industrie şi în proiecte de infrastructură, creşterea competitivităţii economiei româneşti, stimularea inovaţiei şi a noilor tehnologii, crearea de locuri de muncă în mod durabil, prioritar, geografic şi economic, dezvoltarea capitalului uman şi social pe termen lung şi pieţe de capital".

Fiind întrebat dacă în forma OUG adoptată de Guvern este cuprinsă obligativitatea pentru companiile din fond de a respecta OUG 109 privind managementul corporativ, ministrul a răspuns: "Da, aşa este, este această obligativitate pentru ca regulile de guvernanţă corporativă să fie respectate". 

Sursa: Agerpres.ro
Sursa foto: Facebook/Eugen Teodorovici

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Amnistie fiscală anunțată de ministrul Finanțelor. Cine este vizat de această măsură

14 May 2019 318

Guvernul a decis reducerea TVA la 5% pentru produsele tradiţionale

14 May 2019 265

Ministrul Eugen Teodorovici Este în lucru o hotărâre de Guvern pentru e a aduce mai multe îmbunătăţiri programului 'Prima casă'

14 May 2019 277

Taxa auto va fi restituită până la sfârșitul lunii mai. Ce spune ministrul Finanțelor

05 May 2019 457

Când vor începe lucrările de construcţie a spitalului regional din judeţul Constanţa. Ce a declarat ministrul Eugen Teodorovici

25 Apr 2019 1808

Moţiunea simplă împotriva ministrului Finanţelor, dezbătută în plenul Senatului

15 Apr 2019 335

Ministrul Finanțelor Publice „Diferenţa între ce rezultă în urma acestui nou indice de referinţă, calculat pe baza tranzacţiilor interbancare, este sub ROBOR”

02 Apr 2019 448

Eugen Teodorovici Spitalul regional de urgenţă de la Constanţa va fi obiectiv spitalicesc cu „un caracter atât public, cât şi militar"

02 Apr 2019 646

Când ar putea avea loc prima rectificare bugetară. Ce a declarat ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici

01 Apr 2019 339

Eugen Teodorovici spune că în acest an va fi demarată construcţia a două spitale regionale, la Constanţa şi Craiova

28 Mar 2019 336

Eugen Teodorovici - „Ordonanţa 114 se va modifica săptămâna viitoare”

24 Mar 2019 303

Ministrul Eugen Teodorovici susține că o comisie de la Ministerul Sănătăţii analizează legalizarea canabisului în scopuri medicale

20 Mar 2019 324

Deputatul Bogdan Huţucă i-a solicitat ministrului Finanţelor Publice să precizeze cum îi ajută pe români OUG 114

20 Mar 2019 954

Editorial Banii nu au miros pentru guvernanţi. Toaletele din curte, dar şi fosele septice, interzise prin lege

18 Mar 2019 971

Eugen Teodorovici „Mă bucur că domnul preşedinte a promulgat bugetul. E adevărat, cu o mare întârziere, nejustificată”

15 Mar 2019 322