Stiri calde

Guvernul a aprobat cadrul legal de înfiinţare a fondurilor suverane de dezvoltare şi investiţii

Executivul a aprobat cadrul legal de înfiinţare a fondurilor suverane de dezvoltare şi investiţii, ce vor fi organizate ca societăţi pe acţiuni, în condiţii care vor fi stabilite separat prin hotărâri de guvern şi vor fi administrate în sistem dualist de către un Consiliu de supraveghere şi un directorat, transmite Agerpres.ro

"Astăzi am aprobat o ordonanţă de urgenţă pentru a face primul pas către un obiectiv fundamental, obiectiv care a fost menţionat în programul nostru de guvernare, (...) iar conform recomandării Curţii Constituţionale, Guvernul a decis să facă acest demers în două etape: prima etapă fiind aceea de a crea cadrul primar general în baza căruia să se poată crea astfel de instrumente financiare. Fiecare fond suveran, pentru că vorbim de o ordonanţă de urgenţă pentru crearea unui cadru legal pentru instituirea mai multor fonduri suverane, de la caz la caz, (...) va asigura României investiţii rentabile şi sustenabile în zonele în care se dezvoltă sau în care este nevoie de dezvoltare, de investiţii", a declarat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.


Fondurile suverane de dezvoltare şi investiţii vor contribui decisiv la dezvoltarea economiei României prin "asigurarea unei surse alternative de finanţare pentru investiţiile importante din infrastructură, industrie sau pieţe de capital", a adăugat ministrul.

"Forma legală de organizare a acestor fonduri suverane este cea de societăţi româneşti pe acţiuni, în condiţiile de organizare şi funcţionare pe care le vom stabili separat prin hotărâri de guvern. Fondurile vor fi administrate în sistem dualist de către un consiliu de supraveghere şi un directorat în conformitate cu prevederile Legii 31/1990. Membrii Consiliului de supraveghere sunt desemnaţi de către Adunarea Generală a Acţionarilor pe timp de 5 ani. Aceştia trebuie să îndeplinească următoarele criterii de selecţie: expertiză în domeniul financiar-bancar necesară îndeplinirii responsabilităţilor specifice fondurilor suverane, experienţă în administrarea de societăţi, integritate profesională, bună reputaţie, cunoştiinţe, aptitudini şi experienţă adecvate complexităţii activităţii specifice fondurilor suverane", a explicat Teodorovici.


Potrivit acestuia, "primii membri ai Consiliului de supraveghere se numesc temporar de către acţionari, Ministerul de Finanţe, prin ordin al conducătorului autorităţii publice centrale care reprezintă statul ca acţionar, iar Consiliul de supraveghere numeşte directoratul până la numirea noilor membri ai Consiliului de supraveghere şi ai directoratului pe o perioadă care să nu depăşească 18 luni".

"Mandatul primilor membri ai Consiliului de supraveghere şi ai directoratului are ca obiectiv organizarea activităţii fondurilor suverane", a completat Teodorovici.


Înstrăinarea sau achiziţia de către fiecare fond a unor acţiuni sau unor alte active nu se supune prevederilor OUG 98/1997 privind privatizarea societăţilor comerciale aprobate prin Legea 44/1998 cu modificările şi completările ulterioare şi nici prevederilor Legii 137/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării, cu modificările şi completările ulterioare, întrucât scopul acestor fonduri nu-l reprezintă activitatea de privatizare, ci efectuarea de investiţii financiare în nume şi cont propriu, dezvoltarea şi finanţarea de proiecte de investiţii rentabile şi sustenabile, inclusiv prin participarea în parteneriate public-private, precum şi administrarea activelor financiare proprii în vederea obţinerii de profit, a arătat ministrul Finanţelor.

Teodorovici a menţionat şi posibile domenii de activitate pentru viitoarele fonduri suverane: "finanţarea întreprinderilor în diverse etape ale dezvoltării acestora, inclusiv finanţarea start-up-urilor, finanţarea companiilor româneşti de importanţă strategică şi urmărirea strategiei energetice, investiţii în industrie şi în proiecte de infrastructură, creşterea competitivităţii economiei româneşti, stimularea inovaţiei şi a noilor tehnologii, crearea de locuri de muncă în mod durabil, prioritar, geografic şi economic, dezvoltarea capitalului uman şi social pe termen lung şi pieţe de capital".

Fiind întrebat dacă în forma OUG adoptată de Guvern este cuprinsă obligativitatea pentru companiile din fond de a respecta OUG 109 privind managementul corporativ, ministrul a răspuns: "Da, aşa este, este această obligativitate pentru ca regulile de guvernanţă corporativă să fie respectate". 

Sursa: Agerpres.ro
Sursa foto: Facebook/Eugen Teodorovici

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Schimbări în cadrul programului „Prima casă“. Ce a declarat ministrul Finanțelor Publice

18 Feb 2019 440

Eugen Teodorovici, ales într-o funcție importantă în Uniunea Europeană. Când va începe mandatul acestuia

17 Feb 2019 657

Ce spune Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, despre o eventuală modificare a Ordonanţei 114

13 Feb 2019 298

Bugetul Guvernului Dăncilă pe 2019. Cifre şi strategii. Ce îşi propune Executivul până în anul 2021 (documente)

11 Feb 2019 501

Eugen Teodorovici, detalii despre „taxa pe lăcomie”. Ce spune ministrul Finanțelor despre adoptarea ordonanței

08 Feb 2019 425

Guvernul României a aprobat proiectul de buget pe 2019

08 Feb 2019 746

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici „Eu vă spun că o să aveţi mâine un buget în Guvern prezentat, discutat, adoptat, trimis la Parlament“

07 Feb 2019 311

Noi discuții despre proiectul de buget pe anul 2019.la Parlament în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor. Cine participă

05 Feb 2019 334

Ce se întâmplă cu bugetul. Primăriile ar putea beneficia de mai multe fonduri

05 Feb 2019 322

Discuții despre proiectul de buget pe anul 2019.la Parlament în biroul lui Liviu Dragnea. Cine participă

04 Feb 2019 322

Anunț important al ministrului Finanțelor Publice. Are legătură cu rambursarea taxei auto

03 Feb 2019 421

Varianta finală a proiectului de buget ar putea fi gata până mâine. Ce a declarat ministrul Eugen Teodorovici

29 Jan 2019 331

Anunț făcut de ministrul Finanțelor. Ce se va întâmpla cu bugetul pe 2019

12 Jan 2019 431

Spitalul Regional Constanța - de la necesitate la promisiuni. Ce a declarat președintele CJC, Marius Horia Țuțuianu

08 Jan 2019 697

Decretele de numire a miniștrilor interimari la Transporturi și Dezvoltare, semnate de Klaus Iohannis

07 Jan 2019 351