Stiri calde

Guvernul a decis. Referendumul pentru redefinirea familiei în Constituție va fi organizat pe 6 și 7 octombrie

Guvernul a adoptat actele normative necesare bunei organizări a Referendumului pentru revizuirea Constituției
  
Potrivit Biroului de Presă al Guvernului României, referendumul pentru revizuirea Constituției în forma adoptată de Parlament se va desfășura pe parcursul a două zile, 6 și 7 octombrie 2018, între orele 7.00 – 21.00, pentru a asigura o consultare cât mai largă a românilor cu drept de vot.
 
Guvernul a adoptat în ședința de marți, 18 septembrie a.c., actele normative necesare bunei organizări a Referendumului pentru revizuirea Constituției.
 
Astfel, Executivul a adoptat Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, precum și pentru unele măsuri pentru buna organizare și desfășurare a referendumului național pentru revizuirea Constituției, precum și Hotărârile privind aprobarea Programului calendaristic al referendumului și pentru stabilirea măsurilor tehnico-organizatorice, a bugetului şi a cheltuielilor necesare pentru buna organizare şi desfăşurare a referendumului naţional pentru revizuirea Constituţiei din 6 şi 7 octombrie 2018
 
Ordonanța de urgență conține măsuri organizatorice de natură să asigure integritatea procesului de votare.
 
De asemenea, prin Ordonanța de urgență se urmărește remedierea lacunelor semnalate în cazul organizării referendumului, prin utilizarea soluțiilor legislative instituite de Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente.
 
Potrivit actului normativ adoptat, întrebarea adresată alegătorilor la referendumul pentru revizuirea Constituției va fi „Sunteţi de acord cu Legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”, întrebare la care alegătorii trebuie să răspundă „da” sau „nu”.
 
De asemenea, având în vedere timpul scurt rămas până la votare, actul normativ stabilește folosirea dimensiunilor buletinului de vot şi ale textului acestuia de o manieră identică cu cea utilizată la referendumurile anterioare. Regia Autonomă „Monitorul Oficial” va prezenta macheta buletinului de vot pentru bun de tipar în cel mult 48 de ore de la data intrării în vigoare a ordonanței.
 
Imprimarea buletinelor de vot se va face de către Regia Autonomă „Monitorul Oficial”, confecționarea ștampilelor cu mențiunea „Votat” va fi realizată de către Regia Autonomă „Monetăria Statului”, iar confecţionarea timbrelor autocolante de către Compania Naţională „Imprimeria Naţională” - S.A.. Aceste soluţii legislative au fost utilizate şi cu ocazia alegerilor pentru Parlamentul European din anul 2014.
 
Pentru efectuarea cheltuielilor necesare pentru buna organizare şi desfăşurare a referendumului naţional pentru revizuirea Constituţiei, se suplimentează bugetul Ministerului Afacerilor Interne, al Autorității Electorale Permanente, al Serviciului de Telecomunicații Speciale, al Ministerului Afacerilor Externe, precum și al Secretariatului General al Guvernului, pentru Institutul Național de Statistică din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2018. Suma alocată pentru organizarea referendumului este de 163,712 milioane de lei.
 
La referendumul național, pentru alegătorii care se află în străinătate în ziua votării se vor organiza secţii de votare pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare, secţiile consulare (dacă acestea funcţionează în locaţii diferite) şi institutele culturale din străinătate.
 
De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe va putea organiza, cu acordul autorităţilor din ţara respectivă, secţii de votare şi în afara secţiilor de votare menționate.
 
Totodată, se creează cadrul legal prin care referendumul național privind revizuirea Constituției să se poată organiza în același timp cu referendumul cu privire la o problemă de interes local, astfel încât organizarea de către autorităţile administrației publice locale a unui referendum local să nu afecteze buna desfășurare a referendumului național.
 
În conformitate cu actele normative aprobate de Guvern, se vor constitui comisii tehnice, la nivel central şi local, din care vor face parte reprezentanţi ai instituţiilor implicate în organizarea referendumului naţional cu rolul de a coordona şi urmări îndeplinirea sarcinilor care revin ministerelor şi celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, precum şi instituţiilor prefectului.
 
Ministerul Afacerilor Interne dispune măsuri pentru menţinerea şi asigurarea ordinii şi liniştii publice în localităţile ţării, pe întreaga perioadă de organizare a referendumului naţional pentru revizuirea Constituţiei.
 
Autoritățile administrației publice centrale și locale iau măsurile necesare pentru a pune la dispoziția primarilor spații în vederea organizării de secții de votare, precum și pentru sprijinirea cu personal a operațiunilor tehnice la secțiile de votare.
 
Ministerul Afacerilor Interne, cu sprijinul Autorităţii Electorale Permanente, va organiza instruirea prefecţilor şi a subprefecţilor cu privire la organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional pentru revizuirea Constituţiei.
 
Prefecţii vor stabili graficul de distribuire a buletinelor de vot, precum şi a celorlalte materiale necesare desfăşurării procesului electoral.
 
Pentru reducerea cheltuielilor necesare în vederea desfășurării procesului electoral, primarii vor utiliza bunurile materiale recuperate de la alegerile anterioare și aflate în stare bună. Acolo unde bunurile materiale necesare dotării materiale corespunzătoare a secțiilor de votare nu se pot recupera, se vor achiziționa unele noi de către instituțiile prefectului, în limita sumelor repartizate.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Comunicatul Prefecturii Constanţa cu referire la referendumul privind dizolvarea Consiliului Local Municipal Medgidia (document)

02 Nov 2018 355

Hotărâri adoptate de Sfântul Sinod. ÎPS Teodosie desemnat în Sinodul Permanent. Despre referendum. Avem un sfânt nou

26 Oct 2018 1241

Trei contestaţii privind respectarea procedurii de organizare şi desfăşurare a referendumului, în discuţie la CCR

17 Oct 2018 284

Sondaj de opinie Constănțenii nu s-au înghesuit la urne la referendumul pentru redefinirea familiei

15 Oct 2018 300

Editorial Simulări de cutremure, sondaje înşelătoare, referendum fără participanţi. Poate, poate, nu mai înţelegem problemele reale ale României

15 Oct 2018 675

Concluzii ale premierului Dăncilă după referendum „Guvernul a făcut toate demersurile pentru o cât mai bună organizare şi desfăşurare a acestui referendum“

10 Oct 2018 357

Judeţul Constanţa Care a fost prezenţa la referendum pe localităţi. Ce comună a avut un procent de peste 50% (document)

09 Oct 2018 1603

Rezultatele finale ale Referendumului pentru revizuirea Constituţiei. Referendumul nu este valid

08 Oct 2018 571

Rezultate parţiale Referendum, ora 17.00. Peste 70.000 de voturi nule

08 Oct 2018 624

Referendum familie. Rezultate parţiale Au votat 21,08% dintre alegători; 3.525.238 au spus 'DA'

08 Oct 2018 669

Care este anunţul făcut de Coaliţia pentru familie, după eșecul referendumului

08 Oct 2018 622

Care este reacţia Patriarhiei după referendum

08 Oct 2018 823

Asociaţia Pro Democraţia afirmă că, organizarea referendumului, grevată de o serie de deficienţe administrative

08 Oct 2018 309

MAE transmite încheierea votului în străinătate, la referendumul național pentru revizuirea Constituției

08 Oct 2018 326

Ce scrie presa internațională despre referendumul din România

08 Oct 2018 844

Sondaj de opinie Ați votat la referendumul pentru redefinirea familiei?

08 Oct 2018 802

Rezultate finale. 20,41 % din alegători au votat la referendumul pentru redefinirea familiei. Câți constănțeni au votat

07 Oct 2018 423

Traian Băsescu „Eşecul referendumului a dovedit că tandemul BOR/PSD nu poate controla votul popular"

07 Oct 2018 981

Codrin Ștefănescu, PSD „E halucinant modul în care au boicotat în secţii. Au făcut tot posibilul să boicoteze un demers civic normal, care nu a fost asumat politic“

07 Oct 2018 302

Preşedintele PNL, Ludovic Orban „Motivul principal pentru care oamenii nu au venit astăzi la vot este confiscarea acestui referendum de către Liviu Dragnea “

07 Oct 2018 285

Referendum. Secțiile de votare s-au închis la ora 21.00. La ce întrebare au fost chemați românii să răspundă

07 Oct 2018 334

Referendum. Câte persoane au votat la secțiile din județul Constanța până la ora 19.00. La nivel național și-au exprimat dreptul de vot 18,87 % din alegători

07 Oct 2018 304

Preşedintele Klaus Iohannis a votat la Sibiu, la referendumul de revizuire a Constituţiei

07 Oct 2018 292

Referendum. Dosar penal pe numele unui bărbat care a votat de două ori. Ce au stabilit anchetatorii

07 Oct 2018 293

Mii de deținuți au votat la referendum. Nu s-au înregistrat incidente în timpul procesului de vot în penitenciare

07 Oct 2018 269

Incidente la referendum. O persoană a votat de două ori. Ce le-a spus membrilor comisiei. Ce alte nereguli au fost semnalate

07 Oct 2018 312

Situație incredibilă ieșită la iveală la referendum. Câte persoane locuiesc la o adresă din București. „Locatarii“ împărțiți la două secții de votare

07 Oct 2018 364

Referendum. Situația la vot la ora 16.00. Câte persoane au votat în județul Constanța

07 Oct 2018 588

Referendum. Coaliția pentru familie „Facem un ultim apel să înceteze imediat acest boicot politic generalizat la nivelul întregii țări“

07 Oct 2018 1022

Referendum. Ce mesaj le-a transmis Arhiepiscopul Tomisului IPS Teodosie creștinilor prezenți la slujba de la Catedrala Sf Ap. Petru și Pavel din Constanța (galerie foto-video)

07 Oct 2018 1122

Referendum pentru redefinirea familiei. În ce județe s-a înregistrat cea mai ridicată prezență la vot. Care sunt județele codașe

07 Oct 2018 1060

Ministrul Carmen Dan, despre referendum - "Tot ceea ce intră în responsabilitatea MAI a fost gestionat foarte bine"

07 Oct 2018 470

Referendum familie. Câţi constănţeni au votat până la ora 13.00

07 Oct 2018 1003

Românii din Coreea de Nord, Zimbabwe sau India au ieşit la vot. Iată în ce ţări prezenţa a fost zero

07 Oct 2018 2506

Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor Peste 9.300 de deţinuţi au votat sâmbătă la referendum

07 Oct 2018 225

Referendum familie. Situaţia voturilor la nivel naţional şi în judeţul Constanţa, până la ora 10.00

07 Oct 2018 1868

Purtătorul de cuvânt al MAI "Pe parcursul nopții, efectivele MAI au asigurat paza secțiilor de votare. Nu au fost înregistrate evenimente deosebite"

07 Oct 2018 241

UPDATE. Referendum familie, ziua 2 Secţiile de votare s-au deschis. Situaţia la vot în judeţul Constanţa. Câţi constănţeni au votat în prima zi

07 Oct 2018 3379

Referendum. Câte persoane au votat până la ora 19.00 la nivel național și în județul Constanța

06 Oct 2018 1923

70 de secţii de votare din ţară cu prezenţă de 0%. Află județele unde nimeni nu a votat

06 Oct 2018 661

Ce a declarat Patriarhul Daniel, aflat printre primii la referendum

06 Oct 2018 431

Peste 23.000 de voturi de la românii din străinătate. Află în ce țări au votat

06 Oct 2018 429

Care au fost cele mai grave incidente care s-au petrecut la referendum

06 Oct 2018 720

Referendum. Câte persoane au votat până la ora 16.00 la nivel național și în județul Constanța

06 Oct 2018 1511

Care este județul cu cea mai mică prezență la vot

06 Oct 2018 1636

Referendum. Raluca Turcan "Am votat din respect faţă de iniţiativa cetăţenească"

06 Oct 2018 403

Referendum familie. Liviu Pop "Am votat pentru familia tradiţională"

06 Oct 2018 316

Referendum familie. Ana Birchall A vota înseamnă implicare în "viaţa cetăţii"

06 Oct 2018 347

Referendum. Câte persoane au votat până la ora 13.00 la nivel național și în județul Constanța

06 Oct 2018 1418

Referendum. Zeci de persoane aflate în arest preventiv în Arestul IPJ Constanța au votat astăzi

06 Oct 2018 313