Alina Gorghiu „În România se aruncă peste 1,7 milioane de tone de alimente în fiecare an”

 
Copreședintele PNL Alina Gorghiu atrage atenția că în România se aruncă peste 1,7 milioane de tone de alimente în fiecare an, iar această „risipă enormă" va putea fi diminuată printr-o inițiativă legislativă propusă de colegul său liberal Florin Alexe, informează Agerpres.

„În România se aruncă peste 1,7 milioane de tone de alimente comestibile în fiecare an. Magazinele și restaurantele nu pot vinde produse care se apropie de expirare, chiar dacă ele sunt încă bune pentru consum. Pentru a diminua această risipă enormă, deputatul PNL Florin Alexe propune o lege prin care comercianții să fie obligați să direcționeze aceste produse către orfelinate, cămine de bătrâni sau ONG-uri care îi ajută pe cei nevoiași", a scris Gorghiu, duminică, pe Facebook.

Ea a adăugat că Uniunea Europeană îndeamnă toate țările să găsească soluții pentru a reduce cantitatea de alimente bune de consumat care sunt aruncate la gunoi, având în vedere că există milioane de oameni care ar putea beneficia de ele.

„În multe țări occidentale s-au adoptat legi similare și mă bucur să aflu că există un consens și în România, între politicieni și comercianți, pentru implementarea inițiativei", a mai scris copreședintele PNL.

Potrivit proiectului de lege inițiat de deputatul PNL Florin Alexe și depus la Senat, agenților comerciali le este interzisă distrugerea intenționată a produselor alimentare devenite improprii consumului uman în urma degradării naturale. În caz contrar, sunt sancționați prin amendă contravențională în valoare de 10.000 lei.

„Diminuarea risipei alimentare este un obiectiv ce va fi urmărit de toți agenții economici angajați în producția și comercializarea alimentelor. Prin risipă alimentară se înțelege fenomenul în urma căruia alimentele destinate oamenilor ies din circuitul consumului uman din pricina degradării naturale și sunt distruse conform legislației în vigoare", se mai arată în proiect.

Potrivit acestuia, acțiunile întreprinse de agenții comerciali pentru limitarea cantităților de alimente distruse în urma degradării naturale se vor desfășura în următoarea ordine de prioritate: „măsuri pentru dimensionarea mai eficientă a stocurilor și măsuri pentru vânzarea cu prioritate a produselor care se apropie de data expirării, donarea alimentelor încă potrivite pentru consul uman, dar aflate aproape de data expirării către fundații și asociații umanitare, spitale, orfelinate și cămine de bătrâni, direcționarea alimentelor devenite improprii pentru consumul uman spre consumul de către animale în cazul în care acest lucru nu le afectează în vreun fel sănătatea, direcționarea produselor alimentare devenite improprii pentru consumul uman sau animal către agricultură, ca îngrășăminte, direcționarea produselor către valorizarea energetică prin transformarea în gaz metan sau prin incinerare directă".

Proiectul de lege este semnat de mai mulți deputați PNL, UDMR și din grupul minorităților.



Sursa: Agerpres

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministerul Justiției despre dosarul 2 Mai „Nu poţi să te faci că nu există controverse şi semne de întrebare cu privire la procedura care s-a desfăşurat în acest dosar“

25 Apr 2024 368

Președintele Iohannis a aprobat cererile de urmărire penală pentru Gelu Voican Voiculescu și Petre Roman, în ”Dosarul Mineriada”

16 Apr 2024 461

Ministrul Justiției - cazul Vlad Pascu, „un caz extrem de sensibil“. Alina Gorghiu a trimis Corpul de Control la Penitenciarul Poarta Albă

28 Feb 2024 789

Tribunalul Constanța respinge cererea lui Romeo Ursu, cunoscut ca Genică Boenică, de redeschidere a procesului penal. Decizia, contestată

06 Feb 2024 535

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu MJ va începe demersurile pentru extrădarea lui Ionuţ Mircea Costea din Turcia

03 Feb 2024 636

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu cere adoptarea în procedură de urgenţă a proiectelor de legi privind combaterea traficului şi consumului de droguri

27 Jan 2024 786

Lumea politică rămâne deocamdată o lume a bărbaților Ce a afirmat Alina Gorghiu în legătură cu legea ce prevede ca 33% dintre locurile eligibile pentru alegerile parlamentare să revină femeilor

26 Jan 2024 741

17 fugari au fost aduși în țară în ultima săptămână! Lista condamnaților

20 Jan 2024 657

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu România are cea mai scăzută rată de recidivă a deţinuţilor din ultimii 10 ani

11 Jan 2024 997

Mihaiela Moraru-Iorga și Remus Iulian Popa, propuși Președintelui României pentru funcții de conducere în DNA și Parchetul General!

11 Jan 2024 693

Deputatul Stelian Ion „Iohannis se pregătește să plece de la Palatul Cotroceni, lăsând în urmă o justiție cuplată la butoane politice. Alina Gorghiu să țină cont de avizul CSM"

11 Jan 2024 767

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu Este corect ca litigiile ce rezultă din contractele de mandat încheiate de companiile de stat să se soluţioneze în ţară

10 Jan 2024 739

Ministrul Justiției „Blocarea fenomenului fugarilor va fi o prioritate strategică pentru 2024“

08 Jan 2024 602

Ministrul Justiției „Avem în lucru un proiect de lege prin care costurile aducerii în țară a fugarilor să fie suportate de aceștia. Nu de către stat“

06 Jan 2024 805

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu „Litigiile ce rezultă din contractele de mandat încheiate de companiile de stat din România trebuie soluţionate în ţară!”

04 Jan 2024 697