Ministrul Justiției - cazul Vlad Pascu, „un caz extrem de sensibil“. Alina Gorghiu a trimis Corpul de Control la Penitenciarul Poarta Albă

Mașina ANP cu care a fost adus Vlad Pascu la Tribunalul Constanța
  • Referitor la cazul Pascu, Alina Gorghiu a precizat în timpul unei conferințe de presă susținute cu ocazia bilanțului Curții de Apel Cluj-Napoca că este unul mediatizat, „extrem de sensibil“ și „extrem de important“ din punct de vedere al modului cum se va soluționa.
Alina Gorghiu, ministrul Justiției, a declarat astăzi, 28 februarie 2024, că a dispus trimiterea Corpului de Control la Penitenciarul Poarta Albă, din județul Constanța, acolo unde se află în detenție Vlad Pascu, suspectul principial din dosarul accidentului de la 2 Mai, în care au murit doi tineri și alți trei au fost răniți.
 
Declarațiile ministrului vin după ce Matei Vlad Pascu a fost adus ieri de poliția penitenciară la Tribunalul Constanța, unde contestase măsura arestării preventive, ulterior fiind puse în discuție, în spațiul public, măsurile de protecție a imaginii lui Pascu.
 
Referitor la cazul Pascu, Alina Gorghiu a precizat în timpul unei conferințe de presă susținute cu ocazia bilanțului Curții de Apel Cluj-Napoca că este unul mediatizat, „extrem de sensibil“ și „extrem de important“ din punct de vedere al modului cum se va soluționa.
 
De asemenea, ministrul a mai precizat că Administrația Națională a Penitenciarelor trebuie să respecte anumite standarde existente la nivel european la momentul mutării sau transportării persoanelor private de libertate în alte locuri decât cel de deținere.
 
„Aseară, ca urmare a unui nou termen de judecată în dosarul lui Vlad Pascu, persoana care a ucis tinerii la Mangalia , la 2 Mai, atunci când a fost la Judecătoria Mangalia au fost anumite incidente care au generat discuții în spațiul public la adresa polițiștilor de penitenciar. Am discutat, vă informez, cu conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor pe acest subiect ieri, ANP a și comunicat public poziția sa, anume: au informat presa că există anumite standarde la nivel european pe care sunt obligați să le respecte, printre care, principiul atunci când deținuții sunt mutați din penitenciar în alte locuri, cum ar fi: spital, tribunal, aceștia trebuie să ia măsuri pentru a nu fi expuși cât mai mult privirii publice, luând măsuri pentru a le proteja imaginea, anonimatul“, a explicat ministrul Justiției.
 
„Fiind, însă, un caz mediatizat și un caz extrem de sensibil și un caz extrem de important cum se va soluționa pentru societatea românească și pentru sănătatea noastră, a tuturor, și pentru că îmi doresc, ca ministru al Justiției, să nu planeze niciodată vreo suspiciune că s-au încălcat norme legale atunci când vine vorba de activitatea vreunei instituții aflate în subordinea Ministerului Justiției, vă informez că am dispus trimiterea Corpului de Control la Penitenciarul Poarta Albă, pentru a se putea verifica dacă au fost respectate toate normele legale în materie“, a adăugat Alina Gorghiu.
 
Totodată, aceasta a mai punctat: „Consider, ca ministru, că trebuie clarificate aceste aspecte, mai ales că, din informațiile pe care le-am primit, în această perioadă, directorul Penitenciarului de la Poarta Albă se află în concediu și conducerea unității a fost asigurată temporar de o altă persoană„
 
„Vă asigur pe toți că voi fi foarte atentă și voi monitoriza cu rigoare tot ce ține de acest caz. Aștept cât se poate de repede rezultatul controlului pe care l-am dispus în această dimineață, din partea ministerului, la Penitenciarul Poarta Albă“, a conchis ministrul Justiției cu privire la acest subiect.
 

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
 

Sursa info: Facebook.com – Ministerul Justiției
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Pe înțelesul tuturor
Cât ar putea dura verificările Inspecției Judiciare în cazul Ioanei Ancuța Popoviciu, judecătorul din dosarul lui Vlad Pascu

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Curtea de Apel Constanța, motivare importantă în cazul tragediei de la 2 Mai! „Nu rezultă suspiciuni care ar putea pune sub semnul îndoielii imparțialitatea şi obiectivitatea judecătorilor de la Mangalia“

25 Apr 2024 1450

Ministerul Justiției despre dosarul 2 Mai „Nu poţi să te faci că nu există controverse şi semne de întrebare cu privire la procedura care s-a desfăşurat în acest dosar“

25 Apr 2024 363

Motivare CSM Consiliul Superior al Magistraturii respinge cererea de suspendare din magistratură a judecătoarei Popoviciu Ioana Ancuța (MINUTA)

24 Apr 2024 839

Secţia pentru Judecători în Materie Disciplinară a rămas în pronunțare în cazul judecătoarei Popoviciu, de la Mangalia

24 Apr 2024 482

Inspecția Judiciară propune suspendarea din funcție a judecătoarei Popoviciu Ancuța, de la Mangalia! Totul s-ar putea decide azi la CSM!

23 Apr 2024 568

Oana Andreea Schmidt Hăineală a fost delegată șef în DIICOT, pe combaterea traficului transfrontalier de droguri

23 Apr 2024 377

Noi membri în plenul consiliului concurenței

23 Apr 2024 322

Procurorul Oana Andreea Schmidt Hăineală, în atenția CSM! Anul trecut a trimis în judecată familia Pascu (RECHIZITORIU)

22 Apr 2024 666

„Suntem cu 2 Mai puțini“ Manifest organizat în Piața Ovidiu din Constanța în memoria celor doi tineri uciși în tragicul accident de la 2 Mai (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Apr 2024 977

Exclusiv! Ioana Ancuța Popoviciu, de la Mangalia, rămâne judecătoarea cazului de la 2 Mai! Cererea de abținere, respinsă (MINUTĂ)

19 Apr 2024 1392

Declarații cutremurătoare! Una dintre supraviețuitoarele tragediei de la 2 Mai povestește chinul prin care a trecut! (VIDEO)

18 Apr 2024 1208

Județul Constanța Familiile tinerilor uciși la 2 Mai au ajuns la locul accidentului (GALERIE FOTO)

18 Apr 2024 591

Judecătoarea Popoviciu de la Mangalia amână dosarul tragediei de la 2 Mai Declarații cutremurătoare ale părinților tinerilor uciși în urma impactului (VIDEO)

18 Apr 2024 644

Tragedia de la 2 Mai. Un nou termen de judecată în dosarul lui Vlad Pascu. Avocatul Cuculis face declarații (VIDEO)

18 Apr 2024 479

Cutremurător Tatăl lui Sebi și-a făcut un tatuaj, în memoria fiului său (FOTO+VIDEO)

18 Apr 2024 1329