Stiri calde

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, face parte din soborul care va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala din Gura Humorului

Duminică, 26 august, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va răspunde invitației IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și va face parte din soborul care va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala „Naşterea Maicii Domnului” din Gura Humorului.

Hram la Biserica Greacă

Biserica Ortodoxă îl cinstește luni, 27 august, pe Sfântul Mucenic Fanurie. Acesta este cel de-al doilea hram al bisericii grecești din Constanța, primul fiind Schimbarea la Față. Cu acest prilej, luni, 27 august, de la ora 8.45, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie în acest lăcaș de cult care este situat pe str. Mircea cel Bătrân, nr. 36.

Totodată, în perioada 24 – 28 august, credincioșii vor putea cinsti moaștele Sf. Apostol Andrei, aduse spre închinare de la mănăstirea „Peștera Sfântului Apostol Andrei”.

Sfântul mucenic Fanurie

Fanurie este un sfânt grec cinstit de către comunitatea greacă din Constanța încă din secolul al XIX-lea. Nu se cunoaște cu exactitate locul și perioada în care a trăit Sfântul Fanurie, însă este reprezentat într-o icoană de secol XIV, descoperită printre ruinele unei biserici din insula Rhodos. Cultul său este foarte răspândit în rândul grecilor, fiind considerat sfânt făcător de minuni.

O istorisire amintește că, prin anul 1500, niște păstori au descoperit o peșteră luminată de o flacără. Înainte de a se întoarce la casele lor au ajuns, cu efort, în râpa unde se afla peștera, iar acolo au găsit moaștele sfântului și o piele de animal pe care îi era povestită viața.

Era cel mai mare dintre cei 13 copii ai familiei și, după moartea tatălui, a descoperit că mama sa dansa într-un local, pentru a le asigura hrana. Din acel moment Fanurie a părăsit familia și și-a închinat viața slujirii lui Dumnezeu, în post și rugăciune.

Tradiția spune că, pentru mântuirea mamei, Sfântul Fanurie a făcut tot ce i-a stat în putință. Chiar în momentul martirajului, prin ucidere cu pietre, sfântul s-a rugat ca tot cel ce se roagă pentru mama lui să fie miluit de către Dumnezeu. O tradiție locală cere ca rugăciunea să fie însoțită de o turtă făcută din nouă ingrediente, împărțită, după binecuvântarea preotului, săracilor.

IPS Teodosie îi binecuvântează pe copii

În curând clopoțelul va anunța începutul anului școlar și elevii se vor întoarce la școală. Perioada vacanței de vară nu este doar una de odihnă, ci și un timp în care copiii pot învăța lucruri folositoare. De la acest considerent au plecat preoții mai multor parohii din cadrul eparhiei, care au organizat școli de vară pentru copii.

Una dintre ele este și biserica „Sfântul Ierarh Vasile cel Mare” din Constanța (str. Ion Neculce, nr. 2 A, zona Inel II). Aici cursurile Școlii „Acasă la Sfântul Vasile” au debutat în data de 1 august și se vor finaliza duminică, 2 septembrie. Copiii învăță de la specialiști să se joace, să
picteze, să danseze, să brodeze, să creeze, să se cunoască mai bine, iar marți, 28 august, de la ora 8.30, vor asista la Sfânta Liturghie oficiată în biserica parohiei de către IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care îi va binecuvânta și îi va împărtăși. Totodată, ierarhul nostru va sfinți și noua cruce a Sfântului Altar, sculptată în lemn de păr și donată de către familia Nicolae Cernișov.

Hram la mănăstirea Lipnița

Miercuri, 29 august, Biserica Ortodoxă cinstește Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Cu acest prilej, de la ora 8.30, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Lipnița, care-și serbează ocrotitorul.

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul

Sărbătoarea marchează momentul muceniciei sale. Conform relatărilor biblice, Sfântul a fost decapitat urmare a criticării publice a păcatelor în care trăiau Irod Antipa și Irodiada, cumnata sa. Sfântul Ioan a fost întemnițat în castelul din Maherus, iar la balul oferit de ziua de naștere a lui Irod, acesta i-a spus Irodiadei că îi va da fiicei tot ce va cere, până la jumătate din împărăție, dacă va dansa. Salomeea, fiica Irodiadei, a încântat publicul și, sfătuită de către mama sa, care dorea să-l reducă la tăcere, i-a cerut capul Sfântului Ioan pe o tipsie. Nevrând să-și încalce
jurământul, Irod a împlinit întocmai dorința fetei.

În această zi, Biserica îi îndeamnă pe credincioși să postească, spre înfrânarea poftelor.

Sursa foto: ZIUA de Constanţa

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dosarul „Nazarcea“, în care este implicat ÎPS Teodosie, pe masa judecătorilor de la ÎCCJ

08 Jul 2019 1042

Lucrările celei de-a V-a ediții a Conferinței Internaționale Religie-Cunoaștere-Societate, desfășurate la Constanța (galerie foto)

04 Jul 2019 503

Simpozion internațional, la mănăstirea Dervent. Cinstirea sfinților dobrogeni Epictet și Astion

04 Jul 2019 545

Decizie de ultimă oră! IPS Teodosie, achitat în dosarul unde este acuzat că ar fi obţinut fonduri europene ilegal

06 Jun 2019 2489

ÎPS Teodosie, în faţa magistraţilor de la Curtea de Apel Constanţa. Ce s-a decis

05 Jun 2019 2499

IPS Teodosie îl va vizita pe Radu Mazăre la închisoare

03 Jun 2019 3496

Întâlnire, la Constanţa, între ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, şi ÎPS Nicolae, Mitropolitul Ortodox Român al celor două Americi

02 Jun 2019 1061

Ce au decis magistraţii Curţii de Apel Constanţa cu privire la procesul lui ÎPS Teodosie

30 May 2019 1240

Noutăţi în procesul lui ÎPS Teodosie. Ce au decis magistraţii

29 May 2019 2676

ÎPS Teodosie, în faţa magistraţilor de la Curtea de Apel. Procurorii au cerut pedeapsa maximă. Ce s-a decis

23 May 2019 1130

ÎPS Teodosie chemat la Curtea de Apel Constanţa

22 May 2019 1176

LIVE TEXT. Sărbătorim „Ziua Constanței”. Programul integral al activităților programate cu această ocazie (galerie foto)

21 May 2019 1697

Programul evenimentelor pregătite pentru Ziua Constanței

18 May 2019 3820

Arhiepiscopia Tomisului Unde va sluji IPS Teodosie în acest weekend

10 May 2019 537

ÎPS Teodosie Arhiepiscopul Tomisului a participat la slujba de sfințire a Capelei de la Secţia exterioară Valul lui Traian a Penitenciarului Poarta Albă

08 May 2019 567