Arhiepiscopia Tomisului câștigă definitiv procesul pentru terenul de la Catedrala Eroilor! Consiliul Local pierde la Curtea de Apel (MINUTA)

ÎPS Teodosie, la Tribunalul Constanța. Foto cu rol ilustrativ din Arhiva ZIUA de Constanța
  • Conform deciziei Curții de Apel, Consiliul Local Constanța trebuie să achite acum Arhiepiscopiei Tomisului cheltuieli de judecată în recurs de 4.165 de lei.
Arhiepiscopia Tomisului, condusă de Înaltpreasfințitul Teodosie, a câștigat definitiv astăzi, 11 aprilie 2024, procesul pentru dreptul de administrare a terenului de lângă Catedrala Eroilor, din Constanța!
 
Judecătorii de la Curtea de Apel au respins ca nefondat recursul declarat de Consiliul Local Constanța pentru menținerea HCL care a revocat dreptul Arhiepiscopiei de a administra terenul.
 
Decizia de azi a Curții a fost pronunțată în dosarul 3666/118/2022, aflat pe rolul Secției de Contencios administrativ și fiscal a instanței.
 
Iată minuta hotărârii de astăzi din dosar:
 
„Respinge recursul, ca nefondat. Obligă recurenţii la plata către intimată a sumei de 4165 lei reprezentând cheltuieli de judecată în recurs. Definitivă“
 
Decizia Curții de Apel nu mai poate fi atacată.
 
Potrivit datelor noastre, la Curte, dosarul s-a aflat în atenția completului format din magistrații Roxana Nicoleta Bacu, Ramona Poppa și Constantina Monica Turcu, de la Secția de Contencios administrativ și fiscal.
 
Conform deciziei, Consiliul Local Constanța trebuie să achite acum Arhiepiscopiei Tomisului cheltuieli de judecată în recurs de 4.165 de lei.
 

CLC atacase la Curte decizia inițială a Tribunalului, prin care HCL de revocare a dreptului de administrare a fost anulată.
 
Tribunalul ajunsese la concluzia că HCL în cauză era „discreționară și luată cu exces de putere“ și a hotărât anularea acesteia.

 
Mai exact, în decembrie 2022, Tribunalul Constanța a admis acțiunea deschisă de Arhiepiscopia Tomisului și a anulat HCL Constanța nr. 450/26.11.2021, hotărâre prin care Consiliul Local Constanța revocase dreptul Arhiepiscopiei să administreze terenul de lângă Catedrala Eroilor.
 
Conform datelor noastre, la Tribunal cazul s-a aflat în atenția completului prezidat de magistratul Iulia Laura Opariuc-Dan, președintele Secției de Contencios administrativ și fiscal a instanței.
 
În Hotărârea 1765/2022 prin care clericii au câștigat inițial procesul și care a fost acum menținută de Curtea de Apel, Tribunalul a arătat, printre altele, că „instanţa apreciază că pârâtul (nr., Consiliul Local Constanța) a acţionat cu exces de putere neţinând cont de interesul public, garantarea drepturilor, libertăţilor şi îndatoririlor fundamentale ale cetăţenilor, satisfacerea nevoilor comunitare şi realizarea competenţelor autorităţilor publice, fiind limpede că Hotărârea Consiliului Local al Mun. Constanţa nr. 450/26.11.2021 privind revocarea dreptului de administrare al Arhiepiscopiei Tomisului asupra imobilului în suprafaţă de 1734 mp, situat în municipiul Constanța, zona Casa de Cultură este una discreționară și luată cu exces de putere, astfel cum acesta este definit în art. 2 alin. 1  lit. n din Legea nr. 554/2004“.
 
HCL Constanţa nr. 450/26.11.2021 vizează terenul situat lângă Catedrala Eroilor „Sfânta Treime“, lăcaș de cult încă în construcție.
 
Arhiepiscopia Tomisului, condusă de ÎPS Teodosie, a atacat în instanță, în cursul anului 2022, hotărârea de consiliu local, obținând inițial suspendarea executării hotărârii, iar apoi anularea acesteia.
 
Acum, decizia Tribunalului Constanța de a anula HCL atacată de Arhiepiscopie a fost reconfirmată de Curtea de Apel, în mod definitiv.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Primarul Constanței, la judecată cu Arhiepiscopia Tomisului, pentru desființarea lucrărilor de la o capelă din oraș. Clericii fac demersuri pentru intrarea în legalitate
 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cum a învins Arhiepiscopia Tomisului Consiliul Local Constanța (MOTIVARE)

15 May 2024 5089

Arhiepiscopia Tomisului așteaptă mii de credincioși, în noaptea de Înviere (VIDEO)

30 Apr 2024 533

Duminica Floriilor la Constanța Credincioșii înconjoară Catedrala arhiepiscopală în procesiune cu ramuri de salcie și flori (FOTO+VIDEO)

28 Apr 2024 660

Arhiepiscopia Tomisului vizavi de refuzul unui preot de a oficia spovedania Cazul a fost înaintat spre analiza Corpului de inspecție bisericească

22 Apr 2024 622

Constanța Episcopul Bisericii Anglicane din Ruanda, în vizită la Arhiepiscopia Tomisului (GALERIE FOTO)

21 Apr 2024 667

Unde este așteptat Arhiepiscopul Tomisului în zilele de 22-23 aprilie?

21 Apr 2024 621

Eveniment cultural-filantropic organizat la biserica „Sfinții Patru Martiri de la Niculițel” din Constanța

20 Apr 2024 563

Constanța Programul IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 19-21 aprilie

18 Apr 2024 616

Profesorul univ. dr. habil. Andrzej Pastwa, Doctor Honoris Causa al Universității Ovidius Constanța (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 847

A fost solicitat acord de mediu de la APM Constanța Arhiepiscopia Tomisului va reabilita Palatul Arhiepiscopal și Catedrala Sfinții Apostoli Petru și Pavel

05 Apr 2024 734

Sondaje de opinie 60% dintre participanții la sondaj nu sunt de acord ca Primăria și Consiliul Local Constanța să mai acorde cu titlu gratuit terenuri bisericilor din municipiu

31 Mar 2024 816

Misiunile pentru weekend ale jandarmilor în municipiul Constanța

29 Mar 2024 635

Constanța ​Fragmente din moaștele a doi sfinți tămăduitori, la biserica „Buna Vestire” din Năvodari

29 Mar 2024 977

Sondaje de opinie Administrația Chițac continuă „ctitoriile” lui Mazăre. Teren gratuit pentru biserica din Faleză Nord! Sunteți de acord cu propunerea primarului?

24 Mar 2024 1077

Primarul Constanței, la judecată cu Arhiepiscopia Tomisului, pentru desființarea lucrărilor de la o capelă din oraș. Clericii fac demersuri pentru intrarea în legalitate

21 Mar 2024 1663