ISUJ Constanța Atenție la folosirea buteliilor de aragaz! Iată ce trebuie să faci și ce nu trebuie să faci! (galerie foto)

Buteliile de aragaz, manevrate greşit, pot conduce la distrugerea bunurilor materiale, dar, mai ales, se pot solda cu victime. Având în vedere impactul şi amploarea unor astfel de tragedii provocate de folosirea necorespunzătoare a buteliilor de către cetăţeni, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa vine în sprijinul acestora cu câteva sfaturi utile:
  • nu utilizaţi buteliile fără regulatoare de presiune, cu regulatoare desigilate, defecte sau reparate de unităţi care nu aparţin întreprinderii distribuitoare;
  • nu utilizaţi buteliile în altă poziţie decât în cea verticală;
  • nu încălziţi buteliile cu apă caldă, cu abur sau cu flacără, pentru mărirea presiunii gazului din acestea;
  • nu amplasaţi buteliile lângă sursele de căldură sau sub acţiunea directă a razelor solare;
  • nu spălaţi buteliile în lichide corozive (sodă, leşie etc).
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa anunță că este strict interzis verificarea etanșeității cu flacără deschisă, deoarece poate conduce la accidente grave.
 
La schimbarea buteliei şi ori de câte ori se fac manipulări la vreunul din racorduri, se va verifica în mod obligatoriu etanşeitatea instalaţiei, cu spumă de apă şi săpun.
 
În cazul livrării buteliei la domiciliul consumatorului, montarea ei şi verificarea etanşeităţii se vor executa de către personalul persoanei juridice  distribuitoare.
 
Recomandăm cetăţenilor să nu apeleze la umplerea buteliilor cu gaz auto de la staţiile GPL, întrucât acestea nu sunt verificate din punct de vedere al etanşeităţii! Supuse periodic suprapresiunilor determinate de umplerea repetată, buteliile se deformează şi se poate provoca apariţia unor pori în zona sudurilor, prin care poate ieşi gazul, generând astfel acumulări de gaz, cu mare pericol de explozie! 
 
În timpul verificării etanşeităţii, se va controla locul de îmbinare a robinetului buteliei cu butelia; locul de ieşire a tijei rozetei din corpul robinetului; ambele feţe ale piuliţei olandeze a regulatorului de presiune; locul de îmbinare a racordurilor de intrare şi de ieşire cu corpul regulatorului de presiune; corpul regulatorului de presiune; capetele furtunului şi furtunul, pe toată suprafaţa lui; locul de îmbinare a portfurtunului aparatului de utilizare cu aparatul; toate îmbinările conductelor şi robinetele aparatului de utilizare.
 
Înainte de aprinderea focului, se verifică dacă robinetul buteliei şi robinetele aparatului de utilizare sunt închise!
 
În cazul când s-au uitat deschise robinetul buteliei şi robinetul aparatului de utilizare şi gazul s-a scurs în încăpere, se vor lua imediat următoarele măsuri:
  • se închid robinetul buteliei şi robinetul aparatului de utilizare, se deschid uşile şi ferestrele pentru aerisirea încăperii timp de 30 minute;
  • nu se vor aprinde chibrituri, brichete, nu se vor manevra întrerupătoarele electrice, sonerii, telefoane, lifturi, nu se va fuma şi nu se vor aduce surse de foc decât după aerisirea încăperii.
În cazul în care toate robinetele sunt închise, dar se simte totuşi mirosul caracteristic al gazului, se vor lua măsurile de mai sus şi se va anunţa întreprinderea distribuitoare.
Înainte de aprinderea focului, dacă în încăpere nu se simte miros de GPL,  se iniţiază flacăra, apoi se deschide robinetul aparatului de utilizare.
 
După utilizare, se închide mai întâi robinetul buteliei şi numai după stingerea flăcării arzătoarelor se închid robinetele aparatului de utilizare.

 
Pentru siguranţa dumneavoastră, a familiei şi a comunităţii în care trăiţi, respectaţi instrucţiunile de utilizare a buteliilor!

În galeria foto puteți să consultați pozele puse la dispoziție de ISUJ Constanța, imagini ce reflectă manevrarea incorectă a buteliilor de aragaz. 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ISU Dobrogea Constanta-Precizari

19 Feb 2021 1307

ISU „Dobrogea” Constanța, precizări privind apariția unui articol în mass-media

18 Feb 2021 1174

Pirotehnicianul – profesionistul care nu are voie sa greseasca

15 Feb 2021 1465

Constanţa. Punctele de prim-ajutor ale pompierilor, prezente în şapte staţiuni de la Marea Neagră (galerie foto)

18 Jun 2018 1888

ISUJ Constanța Amenzi de peste 900.000 de lei pe litoral

02 Sep 2016 1920

ISUJ Constanţa - Actiuni de verificare a unitatilor de alimentatie publica cu aflux mare de persoane

23 Nov 2015 1618

Comunicat ISUJ 9 Iulie 2015

09 Jul 2015 1763

Măsuri preventive pe timpul caniculei

24 Jun 2015 1459

Prevenirea incendiilor în perioada Sărbătorilor Pascale

10 Apr 2015 1558

Comunicat ISJU O meserie riscantă 23 februarie 2015

23 Feb 2015 1165

Comunicat de presă ISU Dobrogea - RECOMANDĂRI PENTRU SIGURANŢA TUTUROR 19 septembrie 2014

19 Sep 2014 1737

Atenţionare ISU Dobrogea Recomandări pentru prevenirea incendiilor în cadrul campaniei de recoltare a cerealelor

25 Jun 2014 1843