Judecătorii de la CSM cer desființarea instanțelor militare

Un grup de lucru din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a întocmit un raport din care reiese clar că se impune desființarea instanțelor militare din cauză că judecătorii militari nu ar îndeplini garanțiile de independență și imparțialitate.

Magistraţii de la CSM spun că un alt motiv ar fi şi faptul că activitatea în aceste instanţe este foarte redusă care implică resurse bugetare inutile. Ei propun ca schemele de personal să fie transferate instanțelor civile, mult mai încărcate decât cele militare.

"Spre exemplu, în anul 2014 încărcătura cu dosare pe un judecător militar la tribunalele militare a fost de 46 de dosare (în condițiile în care 50% din aceste cauze au fost pe legea penală mai favorabilă, situație tranzitorie ce nu va mai fi întâlnită în perioada următoare), în timp ce la tribunalele civile încărcătura a fost cu mult superioară, de 918 dosare pe judecător, iar în timp ce la Curtea Militară de Apel s-a înregistrat un număr de 70 dosare pe un judecător militar (aceeași observație ca la tribunalele militare legată de legea penală mai favorabilă), la curțile de apel civile încărcătura de dosare a fost de 945 dosare pe un judecător", se precizează în raportul care analizează impactul noilor coduri - Codul civil, Codul de procedură civilă, Codul penal și Codul de procedură penală.

Existența instanțelor militare este apreciată de magistraţii de la CSM ca fiind "mai degrabă o moștenire a sistemului dictatorial comunist decât o realitate necesară actualului context social, economic și politic", în condițiile în care după 1990 au fost demilitarizate o serie de categorii profesionale, un exemplu în acest sens fiind polițiștii.

Grupul de lucru va propune CSM să sesizeze inițiatorul legislativ, respectiv Ministerul Justiției, în vederea desființării instanțelor militare și alocării posturilor de judecători și personal auxiliar instanțelor care urmează să preia activitatea actualelor instanțe militare, dar și instanțelor foarte încărcate cu activitate.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CSM Constanța Gimnasta Sabrina Voinea s-a întors cu două medalii de argint din Italia (GALERIE FOTO)

07 May 2024 399

Kaiac – Canoe CSM Constanța a cucerit bronzul la Cupa României, desfășurată la Bascov (GALERIE FOTO)

07 May 2024 305

Baschet CSM Constanța câștigă pe terenul lui CSU Sibiu, într-o partidă ce a atins cote maxime de suspans

04 May 2024 428

CSM Constanța Sabrina Voinea luptă pentru medalia de aur în două finale, la Campionatele Europene feminine de gimnastică artistică de la Rimini

03 May 2024 1018

CSM Constanța Baschet Ghetele de joc „fermecate“ ale lui Jorden Duffy au făcut fericit un mic fan. Cadou de preț! (GALERIE FOTO)

02 May 2024 631

Lupte Daniel Sandu, de la CSM Constanța, medaliat în Bulgaria, la turneul „Petko Sirakov & Ivan Iliev“

02 May 2024 645

Volei CSM Constanța a învins SCM U Craiova și s-a clasat pe locul șapte în Divizia A1 (GALERIE FOTO + VIDEO)

01 May 2024 816

Volei. Miercuri, 1 mai 2024 CSM Constanța, ultimul meci al sezonului, în Sala Sporturilor „Simona Amânar“. Intrare liberă!

01 May 2024 529

CSM Constanța Triatloniștii Carol Popa și Amalia Singuran, parcurs de excepție la Campionatul Național de Supersprint în bazin de la Izvorani (GALERIE FOTO)

30 Apr 2024 414

Matei Paris și Brigitte Belu, cicliști la CSM Constanța, medaliați cu argint la ultimele întreceri interne (GALERIE FOTO)

30 Apr 2024 446

Baschet CSM Constanța trimite seria cu CSU Sibiu în meciul decisiv (GALERIE FOTO + VIDEO)

29 Apr 2024 768

Gimnastică aerobică Echipa CS Farul Constanța, câștigătoarea Cupei Cetății Deva (GALERIE FOTO)

29 Apr 2024 844

CSM Constanța baschet Campioanele României prezintă trofeul în Sala Sporturilor „Simona Amânar“, la meciul băieților cu CSU Sibiu (GALERIE FOTO)

29 Apr 2024 543

Rugbyștii de la Tomitanii Constanța au încheiat en-fanfare sezonul regular. Urmează turneul final

29 Apr 2024 759

Volei Duelul CSM Constanța - SCM U Craiova se va decide în meciul trei (GALERIE FOTO)

28 Apr 2024 584