Stiri calde

Klaus Iohannis a discutat la Roma cu preşedintele Consiliului de Miniştri al Italiei. Care au fost subiectele discutate

 Preşedintele Klaus Iohannis, aflat în vizită de stat în Republica Italiană, a discutat luni cu preşedintele Consiliului de Miniştri al Italiei, Giuseppe Conte, despre relaţia bilaterală dintre cele două ţări şi despre cooperarea în plan european, internaţional şi securitar, scrie Agerpres.ro. 

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, Giuseppe Conte i-a mulţumit lui Klaus Iohannis pentru prietenia pe care acesta şi România o poartă Italiei şi poporului italian.

Totodată, Iohannis şi Conte "au salutat nivelul excelent al schimburilor comerciale bilaterale, Italia fiind al doilea partener comercial al României, cu o balanţă comercială echilibrată".

Klaus Iohannis a mai subliniat faptul că ţara noastră continuă să reprezinte o piaţă foarte atractivă pentru companiile italiene, în condiţiile în care Italia ocupă primul loc în topul investitorilor străini din punctul de vedere al numărului de companii prezente pe piaţă.

De asemenea, Iohannis a mulţumit pentru modul în care autorităţile italiene au acţionat în relaţia cu numeroasa comunitate românească, "foarte bine integrată în societatea italiană şi care aduce o contribuţie substanţială la economia acestui stat", informează Administraţia Prezidenţială.

Iohannis a prezentat şi priorităţile ţării noastre pe perioada exercitării Preşedinţiei Consiliului UE de anul viitor, unul dintre subiectele principale pe durata mandatului României urmând să fie procesul de reflecţie privind viitorul Europei. Preşedintele Consiliului de Miniştri a exprimat întreg sprijinul Italiei pentru Preşedinţia României la Consiliul UE.

Preşedintele Iohannis a subliniat şi faptul că dimensiunea externă a migraţiei rămâne o componentă esenţială în acţiunile Uniunii pentru gestionarea migraţiei ilegale, care necesită o cooperare mai strânsă.

De asemenea, Iohannis a evidenţiat faptul că este necesară stabilirea unui echilibru corect între măsurile pe termen scurt, care au drept scop salvarea vieţilor pe mare şi îmbunătăţirea protecţiei frontierelor, şi cele pe termen lung, care vizează soluţionarea cauzelor profunde ale migraţiei.

În acest context, cei doi înalţi oficiali au făcut un schimb de opinii cu privire la situaţia din Libia.

În cadrul întrevederii cu preşedintele Senatului italian, Maria Elisabetta Alberti Casellati, au fost abordate aspecte ale cooperării bilaterale, cu accent pe cooperarea în plan european, în domeniul economic şi cultural, inclusiv cu privire la rolul şi contribuţia diplomaţiei parlamentare, precum şi aspecte privind cooperarea în plan internaţional şi securitar, mai arată Administraţia Prezidenţială.

Cea de-a doua zi a vizitei de stat a preşedintelui Iohannis în Italia a inclus şi convorbiri oficiale cu omologul italian, Sergio Mattarella.

Iohannis a subliniat faptul că vizita are loc într-un an cu o semnificaţie deosebită atât pentru România, cât şi pentru relaţia bilaterală, în contextul celebrării Centenarului Marii Uniri, o aniversare-reper pentru istoria noastră modernă, şi al aniversării a 10 ani de Parteneriat Strategic Consolidat, precizează Administraţia Prezidenţială.

Cei doi preşedinţi au evidenţiat faptul că ambele comunităţi - cei aproximativ 1,2 milioane de români din Italia, cea mai mare comunitate străină din Peninsulă şi cea mai mare comunitate de români din afara graniţelor, şi, respectiv, cea italiană prezentă în România - reprezintă un liant puternic, care consolidează legătura specială dintre cele două ţări, arată Administraţia Prezidenţială.

În discuţiile cu omologul italian a fost abordată şi dimensiunea economică a Parteneriatului Strategic Consolidat, Iohannis pledând pentru dezvoltarea sa în continuare, atât în ceea ce priveşte investiţiile italiene în România, cât şi în privinţa creşterii schimburilor comerciale, care au o tendinţă de amplificare.

De asemenea, Klaus Iohannis a reiterat obiectivul consolidării proiectului european, pe baza valorilor şi principiilor sale fundamentale.

El a arătat că România va susţine, pe mai departe, o Uniune mai puternică şi capabilă să le asigure cetăţenilor europeni securitatea şi prosperitatea, Summitul european informal pe care ţara noastră îl va găzdui la Sibiu, în mai anul viitor, urmând să fie un moment definitoriu din acest punct de vedere.

În ceea ce priveşte extinderea UE, cei doi preşedinţi au convenit faptul că România şi Italia împărtăşesc o viziune comună, Iohannis subliniind că ţara noastră este interesată de o vecinătate estică stabilă, democratică şi prosperă, precizează Administraţia Prezidenţială.

Conform sursei citate, discuţiile purtate pe tema securităţii au evidenţiat atenţia acordată de ambele ţări unei relaţii transatlantice solide, bazată pe unitate, solidaritate şi pe o partajare echitabilă a responsabilităţilor statelor aliate. Iohannis a subliniat şi importanţa ca UE să devină un veritabil actor global, care promovează valorile multilateralismului.

Cei doi şefi de stat au salutat şi cooperarea foarte bună dintre cele două ţări în domeniul apărării, inclusiv în cadrul NATO.

Totodată, Klaus Iohannis şi Sergio Mattarella au vernisat expoziţia dedicată comemorării, în 2017, a 2.000 de ani de la moartea poetului latin Ovidiu, eveniment simbolic de natură să pună în evidenţă trăinicia relaţiilor culturale bilaterale, mai precizează Administraţia Prezidenţială. 

 


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Președintele Klaus Iohannis „Umilințele la care au fost supuși românii la scrutinul din 26 mai nu trebuie să se mai repete niciodată”

19 Jun 2019 477

Klaus Iohannis, declaraţie de presă comună cu președintele Republicii Arabe Egipt - "Egiptul - unul dintre prietenii tradiționali ai României"

19 Jun 2019 591

Cristian Deliorga şi Gheorghe Stan au depus jurământul de învestitură în funcţia de judecători ai Curţii Constituţionale a României

18 Jun 2019 858

Procurorul general al SUA, întâlnire la Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis

17 Jun 2019 627

Klaus Iohannis petrecere la Neptun. Îşi sărbătoreşte ziua de naştere

15 Jun 2019 950

Iohannis a semnat decretul de înaintare în grad la trecerea în rezervă a unui contraamiral. Este cel care ştie tot ce mişcă în armată

14 Jun 2019 5815

Președintele Klaus Iohannis „Românii au votat pentru România europeană și au votat împotriva atacului nemernic al PSD împotriva justiției”

13 Jun 2019 474

Cristian Deliorga, eliberat din funcția de judecător la Curtea de Apel Constanța, prin decret semnat de preşedinte

13 Jun 2019 1023

Ceremonia de semnare a Acordului Politic Naţional pentru consolidarea parcursului european al României, astăzi, la Palatul Cotroceni

13 Jun 2019 456

Astăzi este ziua de naștere a președintelui României, Klaus Iohannis

13 Jun 2019 1167

Klaus Iohannis, mesaj transmis cu ocazia ceremoniei de deschidere a programului de formare Securitate în regiunea Mării Negre

11 Jun 2019 376

Ana Birchall, numită viceprim-ministru interimar pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, prin decret semnat de președinte

11 Jun 2019 404

Simina Tănăsescu a depus jurământul de învestitură în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale a României

11 Jun 2019 452

Elena-Simina Tănăsescu depune marți jurământul de învestitură în funcţia de judecător al Curții Constituționale

10 Jun 2019 321

Noii miniștri au depus jurământul de învestitură la Palatul Cotroceni

10 Jun 2019 378