Stiri calde

Klaus Iohannis a discutat la Roma cu preşedintele Consiliului de Miniştri al Italiei. Care au fost subiectele discutate

 Preşedintele Klaus Iohannis, aflat în vizită de stat în Republica Italiană, a discutat luni cu preşedintele Consiliului de Miniştri al Italiei, Giuseppe Conte, despre relaţia bilaterală dintre cele două ţări şi despre cooperarea în plan european, internaţional şi securitar, scrie Agerpres.ro. 

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, Giuseppe Conte i-a mulţumit lui Klaus Iohannis pentru prietenia pe care acesta şi România o poartă Italiei şi poporului italian.

Totodată, Iohannis şi Conte "au salutat nivelul excelent al schimburilor comerciale bilaterale, Italia fiind al doilea partener comercial al României, cu o balanţă comercială echilibrată".

Klaus Iohannis a mai subliniat faptul că ţara noastră continuă să reprezinte o piaţă foarte atractivă pentru companiile italiene, în condiţiile în care Italia ocupă primul loc în topul investitorilor străini din punctul de vedere al numărului de companii prezente pe piaţă.

De asemenea, Iohannis a mulţumit pentru modul în care autorităţile italiene au acţionat în relaţia cu numeroasa comunitate românească, "foarte bine integrată în societatea italiană şi care aduce o contribuţie substanţială la economia acestui stat", informează Administraţia Prezidenţială.

Iohannis a prezentat şi priorităţile ţării noastre pe perioada exercitării Preşedinţiei Consiliului UE de anul viitor, unul dintre subiectele principale pe durata mandatului României urmând să fie procesul de reflecţie privind viitorul Europei. Preşedintele Consiliului de Miniştri a exprimat întreg sprijinul Italiei pentru Preşedinţia României la Consiliul UE.

Preşedintele Iohannis a subliniat şi faptul că dimensiunea externă a migraţiei rămâne o componentă esenţială în acţiunile Uniunii pentru gestionarea migraţiei ilegale, care necesită o cooperare mai strânsă.

De asemenea, Iohannis a evidenţiat faptul că este necesară stabilirea unui echilibru corect între măsurile pe termen scurt, care au drept scop salvarea vieţilor pe mare şi îmbunătăţirea protecţiei frontierelor, şi cele pe termen lung, care vizează soluţionarea cauzelor profunde ale migraţiei.

În acest context, cei doi înalţi oficiali au făcut un schimb de opinii cu privire la situaţia din Libia.

În cadrul întrevederii cu preşedintele Senatului italian, Maria Elisabetta Alberti Casellati, au fost abordate aspecte ale cooperării bilaterale, cu accent pe cooperarea în plan european, în domeniul economic şi cultural, inclusiv cu privire la rolul şi contribuţia diplomaţiei parlamentare, precum şi aspecte privind cooperarea în plan internaţional şi securitar, mai arată Administraţia Prezidenţială.

Cea de-a doua zi a vizitei de stat a preşedintelui Iohannis în Italia a inclus şi convorbiri oficiale cu omologul italian, Sergio Mattarella.

Iohannis a subliniat faptul că vizita are loc într-un an cu o semnificaţie deosebită atât pentru România, cât şi pentru relaţia bilaterală, în contextul celebrării Centenarului Marii Uniri, o aniversare-reper pentru istoria noastră modernă, şi al aniversării a 10 ani de Parteneriat Strategic Consolidat, precizează Administraţia Prezidenţială.

Cei doi preşedinţi au evidenţiat faptul că ambele comunităţi - cei aproximativ 1,2 milioane de români din Italia, cea mai mare comunitate străină din Peninsulă şi cea mai mare comunitate de români din afara graniţelor, şi, respectiv, cea italiană prezentă în România - reprezintă un liant puternic, care consolidează legătura specială dintre cele două ţări, arată Administraţia Prezidenţială.

În discuţiile cu omologul italian a fost abordată şi dimensiunea economică a Parteneriatului Strategic Consolidat, Iohannis pledând pentru dezvoltarea sa în continuare, atât în ceea ce priveşte investiţiile italiene în România, cât şi în privinţa creşterii schimburilor comerciale, care au o tendinţă de amplificare.

De asemenea, Klaus Iohannis a reiterat obiectivul consolidării proiectului european, pe baza valorilor şi principiilor sale fundamentale.

El a arătat că România va susţine, pe mai departe, o Uniune mai puternică şi capabilă să le asigure cetăţenilor europeni securitatea şi prosperitatea, Summitul european informal pe care ţara noastră îl va găzdui la Sibiu, în mai anul viitor, urmând să fie un moment definitoriu din acest punct de vedere.

În ceea ce priveşte extinderea UE, cei doi preşedinţi au convenit faptul că România şi Italia împărtăşesc o viziune comună, Iohannis subliniind că ţara noastră este interesată de o vecinătate estică stabilă, democratică şi prosperă, precizează Administraţia Prezidenţială.

Conform sursei citate, discuţiile purtate pe tema securităţii au evidenţiat atenţia acordată de ambele ţări unei relaţii transatlantice solide, bazată pe unitate, solidaritate şi pe o partajare echitabilă a responsabilităţilor statelor aliate. Iohannis a subliniat şi importanţa ca UE să devină un veritabil actor global, care promovează valorile multilateralismului.

Cei doi şefi de stat au salutat şi cooperarea foarte bună dintre cele două ţări în domeniul apărării, inclusiv în cadrul NATO.

Totodată, Klaus Iohannis şi Sergio Mattarella au vernisat expoziţia dedicată comemorării, în 2017, a 2.000 de ani de la moartea poetului latin Ovidiu, eveniment simbolic de natură să pună în evidenţă trăinicia relaţiilor culturale bilaterale, mai precizează Administraţia Prezidenţială. 

 


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Decrete semnate de Klaus Iohannis. Ce prevăd acestea

19 Nov 2018 270

Este oficial! Ecaterina Andronescu, numită ministru al Educaţiei

16 Nov 2018 296

Decrete noi, semnate de preşedintele Klaus Iohannis

16 Nov 2018 340

Surse. Preşedintele Klaus Iohannis a acceptat propunerea Ecaterinei Andronescu la Ministerul Educaţiei

16 Nov 2018 429

Ce mesaj a transmis preşedintele României, Klaus Iohannis, cu prilejul zilei Dobrogei şi al sărbătoririi a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România

14 Nov 2018 215

George Ciamba, noul ministru al afacerilor europene a depus jurământul la Palatul Cotroceni

14 Nov 2018 185

Klaus Iohannis va participa la recepţia organizată cu ocazia aniversării prinţului Charles

13 Nov 2018 217

Constanța, premiată în cadrul Galei Asociației Municipiilor din România!

13 Nov 2018 373

Klaus Iohannis - "Primarii vor să se miște, guvernele sunt reticente"

12 Nov 2018 266

Președintele Iohannis a transmis către CCR o sesizare de neconstituționalitate asupra modificăării Legii privind organizarea și funcționarea instituției Avocatul Poporului.

12 Nov 2018 207

Preşedintele Klaus Iohannis „Noi pendulăm între ceva ars şi o prăjitură foarte bună, asta este evoluţia României în ultimul secol“

10 Nov 2018 255

Carmen Iohannis, soţia preşedintelui României, a fost citată la Parchetul General

09 Nov 2018 287

Preşedintele Klaus Iohannis, discuții cu premierul britanic Theresa May

09 Nov 2018 228

Decrete semnate de Klaus Iohannis. Ce prevăd acestea

08 Nov 2018 244

Preşedintele Klaus Iohannis îi invită pe tineri să intre în politică. „Nu permiteţi ca promisiunile guvernanţilor să rămână simple pasaje într-o arhivă“

08 Nov 2018 191

CCR le-a declarat neconstituţionale. USR şi Iohannis desfiinţează pensiile speciale pentru primari, viceprimari şi preşedinţi de consilii judeţene

07 Nov 2018 489

Curtea Constituțională a decis Legea privind Codul administrativ este neconstituţională în ansamblul său

06 Nov 2018 278

Parchetul General a început audierile în dosarul deschis ca urmare a unei plângeri formulate pe numele soților Iohannis

05 Nov 2018 234

Decrete semnate de preşedintele Klaus Iohannis. Ce legi au fost promulgate

05 Nov 2018 376

Societatea Română de Radiodifuziune, decorată de președintele Klaus Iohannis

01 Nov 2018 226

Klaus Iohannis, întâlnire cu președintele Confederației Elvețiene, Alain Berset

01 Nov 2018 250

În memoria victimelor de la Colectiv, Klaus Iohannis a depus o coroană de flori

30 Oct 2018 349

Profesorul Nicolae Hurduc a depus jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Cercetării şi Inovării

29 Oct 2018 311

Decret de decorare post-mortem a profesorului universitar doctor Marin Burlea, semnat de președintele Klaus Iohannis

26 Oct 2018 648

Decret semnat de Klaus Iohannis Nicolae Hurduc, numit în funcția de ministru al Cercetării și Inovării

26 Oct 2018 270

Robert Turcescu (PMP) - „Opoziţia trebuie să depună cât mai repede o moţiune de cenzură!“

26 Oct 2018 617

Klaus Iohannis, operat de urgenţă la Spitalul Militar

25 Oct 2018 416

Klaus Iohannis va analiza propunerea de revocare din funcție a lui Augustin Lazăr

25 Oct 2018 317

Discuțiile pe sesizările privind Codul administrativ, amânate de CCR

25 Oct 2018 332

Revista presei locale

24 Oct 2018 426

Klaus Iohannis - "Pentru România aderarea la zona euro cât mai curând posibil este un obiectiv naţional fundamental"

23 Oct 2018 416

Klaus Iohannis va susţine o alocuţiune referitoare la viziunea României privind viitorul UE, la Strasbourg

23 Oct 2018 243

Marele fotbalist Ilie Balaci va fi înmormântat cu onoruri militare. Slujba va fi oficiată de mitropolitul Olteniei

23 Oct 2018 1075

Klaus Iohannis România se numără printre puţinele ţări de pe continent, în care mai există peisaje de o frumuseţe ieşită din comun

22 Oct 2018 227

Ilie Balaci, decorat post-mortem de Klaus Iohannis

22 Oct 2018 485

Klaus Iohannis invită partidele politice la consultări pe tema legislației din domeniul justiției

22 Oct 2018 253

Klaus Iohannis cheamă partidele la consultări după ce Comisia de la Veneţia a criticat legile justiţiei

19 Oct 2018 244

Reacţia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, după ce preşedintele i-a cerut demisia

19 Oct 2018 580

Ultimă oră! Klaus Iohannis cere demisia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader

19 Oct 2018 546

Revista presei locale

19 Oct 2018 410

Klaus Iohannis, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles

18 Oct 2018 357

Ce spune Iohannis despre propunerea Adinei Florea la şefia DNA

18 Oct 2018 485

Decret publicat în Monitorul Oficial. Cine a fost numit în Colegiul Național al Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989

16 Oct 2018 254

Klaus Iohannis a semnat decrete de decorare cu ocazia vizitei de stat în Italia. Ce distincţii a conferit

16 Oct 2018 292

Klaus Iohannis participă la iluminarea Columnei lui Traian în culorile Drapelului României, la Roma

14 Oct 2018 277

Klaus Iohannis - vizită de stat în Italia, în perioada 14-17 octombrie

14 Oct 2018 457

Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor promulgată de președintele Klaus Iohannis

12 Oct 2018 300

Mai mulți magistrați au ieșit la pensie. Printre aceștia două judecătoare din Constanța. Președintele Iohannis a semnat decretele

10 Oct 2018 449

44 de supravieţuitori ai Holocaustului, decorați de Preşedintele Klaus Iohannis

09 Oct 2018 364

Decrete semnate de preşedintele Klaus Iohannis. Ce lege a fost promulgată

09 Oct 2018 395