Stiri calde

Klaus Iohannis a discutat la Roma cu preşedintele Consiliului de Miniştri al Italiei. Care au fost subiectele discutate

 Preşedintele Klaus Iohannis, aflat în vizită de stat în Republica Italiană, a discutat luni cu preşedintele Consiliului de Miniştri al Italiei, Giuseppe Conte, despre relaţia bilaterală dintre cele două ţări şi despre cooperarea în plan european, internaţional şi securitar, scrie Agerpres.ro. 

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, Giuseppe Conte i-a mulţumit lui Klaus Iohannis pentru prietenia pe care acesta şi România o poartă Italiei şi poporului italian.

Totodată, Iohannis şi Conte "au salutat nivelul excelent al schimburilor comerciale bilaterale, Italia fiind al doilea partener comercial al României, cu o balanţă comercială echilibrată".

Klaus Iohannis a mai subliniat faptul că ţara noastră continuă să reprezinte o piaţă foarte atractivă pentru companiile italiene, în condiţiile în care Italia ocupă primul loc în topul investitorilor străini din punctul de vedere al numărului de companii prezente pe piaţă.

De asemenea, Iohannis a mulţumit pentru modul în care autorităţile italiene au acţionat în relaţia cu numeroasa comunitate românească, "foarte bine integrată în societatea italiană şi care aduce o contribuţie substanţială la economia acestui stat", informează Administraţia Prezidenţială.

Iohannis a prezentat şi priorităţile ţării noastre pe perioada exercitării Preşedinţiei Consiliului UE de anul viitor, unul dintre subiectele principale pe durata mandatului României urmând să fie procesul de reflecţie privind viitorul Europei. Preşedintele Consiliului de Miniştri a exprimat întreg sprijinul Italiei pentru Preşedinţia României la Consiliul UE.

Preşedintele Iohannis a subliniat şi faptul că dimensiunea externă a migraţiei rămâne o componentă esenţială în acţiunile Uniunii pentru gestionarea migraţiei ilegale, care necesită o cooperare mai strânsă.

De asemenea, Iohannis a evidenţiat faptul că este necesară stabilirea unui echilibru corect între măsurile pe termen scurt, care au drept scop salvarea vieţilor pe mare şi îmbunătăţirea protecţiei frontierelor, şi cele pe termen lung, care vizează soluţionarea cauzelor profunde ale migraţiei.

În acest context, cei doi înalţi oficiali au făcut un schimb de opinii cu privire la situaţia din Libia.

În cadrul întrevederii cu preşedintele Senatului italian, Maria Elisabetta Alberti Casellati, au fost abordate aspecte ale cooperării bilaterale, cu accent pe cooperarea în plan european, în domeniul economic şi cultural, inclusiv cu privire la rolul şi contribuţia diplomaţiei parlamentare, precum şi aspecte privind cooperarea în plan internaţional şi securitar, mai arată Administraţia Prezidenţială.

Cea de-a doua zi a vizitei de stat a preşedintelui Iohannis în Italia a inclus şi convorbiri oficiale cu omologul italian, Sergio Mattarella.

Iohannis a subliniat faptul că vizita are loc într-un an cu o semnificaţie deosebită atât pentru România, cât şi pentru relaţia bilaterală, în contextul celebrării Centenarului Marii Uniri, o aniversare-reper pentru istoria noastră modernă, şi al aniversării a 10 ani de Parteneriat Strategic Consolidat, precizează Administraţia Prezidenţială.

Cei doi preşedinţi au evidenţiat faptul că ambele comunităţi - cei aproximativ 1,2 milioane de români din Italia, cea mai mare comunitate străină din Peninsulă şi cea mai mare comunitate de români din afara graniţelor, şi, respectiv, cea italiană prezentă în România - reprezintă un liant puternic, care consolidează legătura specială dintre cele două ţări, arată Administraţia Prezidenţială.

În discuţiile cu omologul italian a fost abordată şi dimensiunea economică a Parteneriatului Strategic Consolidat, Iohannis pledând pentru dezvoltarea sa în continuare, atât în ceea ce priveşte investiţiile italiene în România, cât şi în privinţa creşterii schimburilor comerciale, care au o tendinţă de amplificare.

De asemenea, Klaus Iohannis a reiterat obiectivul consolidării proiectului european, pe baza valorilor şi principiilor sale fundamentale.

El a arătat că România va susţine, pe mai departe, o Uniune mai puternică şi capabilă să le asigure cetăţenilor europeni securitatea şi prosperitatea, Summitul european informal pe care ţara noastră îl va găzdui la Sibiu, în mai anul viitor, urmând să fie un moment definitoriu din acest punct de vedere.

În ceea ce priveşte extinderea UE, cei doi preşedinţi au convenit faptul că România şi Italia împărtăşesc o viziune comună, Iohannis subliniind că ţara noastră este interesată de o vecinătate estică stabilă, democratică şi prosperă, precizează Administraţia Prezidenţială.

Conform sursei citate, discuţiile purtate pe tema securităţii au evidenţiat atenţia acordată de ambele ţări unei relaţii transatlantice solide, bazată pe unitate, solidaritate şi pe o partajare echitabilă a responsabilităţilor statelor aliate. Iohannis a subliniat şi importanţa ca UE să devină un veritabil actor global, care promovează valorile multilateralismului.

Cei doi şefi de stat au salutat şi cooperarea foarte bună dintre cele două ţări în domeniul apărării, inclusiv în cadrul NATO.

Totodată, Klaus Iohannis şi Sergio Mattarella au vernisat expoziţia dedicată comemorării, în 2017, a 2.000 de ani de la moartea poetului latin Ovidiu, eveniment simbolic de natură să pună în evidenţă trăinicia relaţiilor culturale bilaterale, mai precizează Administraţia Prezidenţială. 

 


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Se întâmplă din nou. Cum a fost surprins președintele Klaus Iohannis

19 Jan 2019 372

S-a stabilit data începerii procesului MApN – Iohannis legat de prelungirea mandatului șefului Armatei

18 Jan 2019 212

Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a declarat că vor fi trimise la Cotroceni cazierul Olguţei Vasilescu şi cel al lui Mircea Drăghici

17 Jan 2019 254

Președintele Klaus Iohannis Propunerile de numire în funcțiile de ministru al Transporturilor și al Dezvoltării nu fac dovada îndeplinirii tuturor condițiilor de legalitate

17 Jan 2019 240

Legea privind trecerea orașului Băneasa, județul Constanța, la rangul de comună, promulgată de președintele României

17 Jan 2019 583

Decrete de decorare semnate de președintele Iohannis. Un militar a fost decorat cu Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Ofiţer cu însemn de pace, pentru militari

16 Jan 2019 1303

Reacția lui Klaus Iohannis cu privire la decizia CNA de suspendare a emisiei postului Realitatea TV

16 Jan 2019 427

Precizările lui Tudorel Toader, cu privire la recursul compensatoriu

16 Jan 2019 380

Ce decrete a semnat astăzi Preşedintele României, Klaus Iohannis

16 Jan 2019 231

Preşedintele Klaus Iohannis susține că Guvernul Marii Britanii trebuie să îşi clarifice poziţia, după ce Parlamentul de la Londra a respins acordul privind Brexit-ul

16 Jan 2019 223

Președintele Klaus Iohannis cere Guvernului găsirea de soluții la legea recursului compensatoriu

16 Jan 2019 190

Klaus Iohannis "Să dăm culturii în acest an o acţiune concertată, coerentă, în favoarea lecturii şi a cărţii"

15 Jan 2019 195

Preşedintele Sloveniei, primit cu onoruri militare la Palatul Cotroceni

15 Jan 2019 212

Lia Olguţa Vasilescu susține că social-democraţii se aşteptau ca preşedintele Klaus Iohannis să refuze din nou să o numească ministru

14 Jan 2019 220

Ce spune președintele Iohannis despre contestarea în contencios a decretului privind prelungirea mandatului generalului Nicolae Ciucă la şefia Statului Major al Apărării

14 Jan 2019 291