Stiri calde

Klaus Iohannis a discutat la Roma cu preşedintele Consiliului de Miniştri al Italiei. Care au fost subiectele discutate

 Preşedintele Klaus Iohannis, aflat în vizită de stat în Republica Italiană, a discutat luni cu preşedintele Consiliului de Miniştri al Italiei, Giuseppe Conte, despre relaţia bilaterală dintre cele două ţări şi despre cooperarea în plan european, internaţional şi securitar, scrie Agerpres.ro. 

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, Giuseppe Conte i-a mulţumit lui Klaus Iohannis pentru prietenia pe care acesta şi România o poartă Italiei şi poporului italian.

Totodată, Iohannis şi Conte "au salutat nivelul excelent al schimburilor comerciale bilaterale, Italia fiind al doilea partener comercial al României, cu o balanţă comercială echilibrată".

Klaus Iohannis a mai subliniat faptul că ţara noastră continuă să reprezinte o piaţă foarte atractivă pentru companiile italiene, în condiţiile în care Italia ocupă primul loc în topul investitorilor străini din punctul de vedere al numărului de companii prezente pe piaţă.

De asemenea, Iohannis a mulţumit pentru modul în care autorităţile italiene au acţionat în relaţia cu numeroasa comunitate românească, "foarte bine integrată în societatea italiană şi care aduce o contribuţie substanţială la economia acestui stat", informează Administraţia Prezidenţială.

Iohannis a prezentat şi priorităţile ţării noastre pe perioada exercitării Preşedinţiei Consiliului UE de anul viitor, unul dintre subiectele principale pe durata mandatului României urmând să fie procesul de reflecţie privind viitorul Europei. Preşedintele Consiliului de Miniştri a exprimat întreg sprijinul Italiei pentru Preşedinţia României la Consiliul UE.

Preşedintele Iohannis a subliniat şi faptul că dimensiunea externă a migraţiei rămâne o componentă esenţială în acţiunile Uniunii pentru gestionarea migraţiei ilegale, care necesită o cooperare mai strânsă.

De asemenea, Iohannis a evidenţiat faptul că este necesară stabilirea unui echilibru corect între măsurile pe termen scurt, care au drept scop salvarea vieţilor pe mare şi îmbunătăţirea protecţiei frontierelor, şi cele pe termen lung, care vizează soluţionarea cauzelor profunde ale migraţiei.

În acest context, cei doi înalţi oficiali au făcut un schimb de opinii cu privire la situaţia din Libia.

În cadrul întrevederii cu preşedintele Senatului italian, Maria Elisabetta Alberti Casellati, au fost abordate aspecte ale cooperării bilaterale, cu accent pe cooperarea în plan european, în domeniul economic şi cultural, inclusiv cu privire la rolul şi contribuţia diplomaţiei parlamentare, precum şi aspecte privind cooperarea în plan internaţional şi securitar, mai arată Administraţia Prezidenţială.

Cea de-a doua zi a vizitei de stat a preşedintelui Iohannis în Italia a inclus şi convorbiri oficiale cu omologul italian, Sergio Mattarella.

Iohannis a subliniat faptul că vizita are loc într-un an cu o semnificaţie deosebită atât pentru România, cât şi pentru relaţia bilaterală, în contextul celebrării Centenarului Marii Uniri, o aniversare-reper pentru istoria noastră modernă, şi al aniversării a 10 ani de Parteneriat Strategic Consolidat, precizează Administraţia Prezidenţială.

Cei doi preşedinţi au evidenţiat faptul că ambele comunităţi - cei aproximativ 1,2 milioane de români din Italia, cea mai mare comunitate străină din Peninsulă şi cea mai mare comunitate de români din afara graniţelor, şi, respectiv, cea italiană prezentă în România - reprezintă un liant puternic, care consolidează legătura specială dintre cele două ţări, arată Administraţia Prezidenţială.

În discuţiile cu omologul italian a fost abordată şi dimensiunea economică a Parteneriatului Strategic Consolidat, Iohannis pledând pentru dezvoltarea sa în continuare, atât în ceea ce priveşte investiţiile italiene în România, cât şi în privinţa creşterii schimburilor comerciale, care au o tendinţă de amplificare.

De asemenea, Klaus Iohannis a reiterat obiectivul consolidării proiectului european, pe baza valorilor şi principiilor sale fundamentale.

El a arătat că România va susţine, pe mai departe, o Uniune mai puternică şi capabilă să le asigure cetăţenilor europeni securitatea şi prosperitatea, Summitul european informal pe care ţara noastră îl va găzdui la Sibiu, în mai anul viitor, urmând să fie un moment definitoriu din acest punct de vedere.

În ceea ce priveşte extinderea UE, cei doi preşedinţi au convenit faptul că România şi Italia împărtăşesc o viziune comună, Iohannis subliniind că ţara noastră este interesată de o vecinătate estică stabilă, democratică şi prosperă, precizează Administraţia Prezidenţială.

Conform sursei citate, discuţiile purtate pe tema securităţii au evidenţiat atenţia acordată de ambele ţări unei relaţii transatlantice solide, bazată pe unitate, solidaritate şi pe o partajare echitabilă a responsabilităţilor statelor aliate. Iohannis a subliniat şi importanţa ca UE să devină un veritabil actor global, care promovează valorile multilateralismului.

Cei doi şefi de stat au salutat şi cooperarea foarte bună dintre cele două ţări în domeniul apărării, inclusiv în cadrul NATO.

Totodată, Klaus Iohannis şi Sergio Mattarella au vernisat expoziţia dedicată comemorării, în 2017, a 2.000 de ani de la moartea poetului latin Ovidiu, eveniment simbolic de natură să pună în evidenţă trăinicia relaţiilor culturale bilaterale, mai precizează Administraţia Prezidenţială. 

 


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Klaus Iohannis se va pronunţa la începutul săptămânii viitoare cu privire la remanierea guvernamentală cerută de premier

21 Apr 2019 281

Decrete semnate de Klaus Iohannis. Ce legi a promulgat președintele

19 Apr 2019 455

Klaus Iohannis a trimis Parlamentului spre reexaminare Legea privind investigarea infracțiunilor din justiție

19 Apr 2019 302

Decretul privind eliberarea din funcția de procuror general al PÎCCJ a lui Augustin Lazar, semnată de președintele Iohannis

19 Apr 2019 268

Klaus Iohannis a sesizat CCR asupra Legii pentru elaborarea și actualizarea Strategiei naționale pe termen lung „România 2040”

18 Apr 2019 264

Decrete semnate de Klaus Iohannis. Ce legi au fost promulgate

18 Apr 2019 265

Iulius Filip, disident anticomunist şi fost deţinut politic, a primit Crucea Națională „Serviciul Credincios”

18 Apr 2019 391

​Preşedintele Klaus Iohannis „Prima mea impresie este că această remaniere guvernamentală se face pentru ca lucrurile să meargă mai prost”

18 Apr 2019 403

Surse. CSM a aprobat cererea de pensionare depusă de procurorul general Augustin Lazăr

18 Apr 2019 333

Viorica Dăncilă a transmis președintelui propunerile de numire a noilor membri ai Guvernului

17 Apr 2019 390

UPDATE. Parlamentul a adoptat proiectul de hotărâre privind solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la organizarea unui referendum naţional consultativ

17 Apr 2019 262

Ce a spus președintele Iohannis despre cazul copilului care și-a pierdut viața după ce a căzut în fosa septică din curtea unei școli

16 Apr 2019 352

Ceremonie de decorare Delegaţia Spitalului Judeţean Constanţa, alături de Preşedintele Klaus Iohannis

16 Apr 2019 3367

Președintele Iohannis „Este revoltător că ministrul Sănătăţii a pornit o campanie mai degrabă de imagine decât una de informare prin spitalele din ţară”

16 Apr 2019 1246

Klaus Iohannis, chemat în Parlament pe tema referendumului

16 Apr 2019 291