Stiri calde

Klaus Iohannis, la festivitatea de deschidere a anului universitar de la Iaşi. Mesajul preşedintelui


Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut luni, 1 octombrie a.c., la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, o alocuțiune în cadrul festivității de deschidere a anului universitar 2018-2019.

Discursul preşedintelui:

„Excelențele Voastre,

Domnule Primar,

Doamnelor și domnilor rectori,

Domnule Președinte al Consiliului Județean,

Înaltpreasfinţia Voastră,

Preasfinţia Voastră,

Dragi profesori și studenți,

Deschidem împreună un nou an universitar și împărtășim emoția acestui moment special, prilejuit de celebrarea Centenarului Marii Uniri.

Iașiul este unul dintre orașele-simbol ale nașterii națiunii române, întâlnirea cu istoria fiind autentică și impresionantă. Aici a fost ales ca domnitor Alexandru Ioan Cuza, pe 5 ianuarie 1859. Tot aici a fost capitala provizorie a României în timpul Primului Război Mondial, Iașiul fiind vreme de doi ani reședința regelui și a guvernului.

Orașul a rămas neocupat și a permis României să transforme momentele grele din timpul războiului în succesul necontestat al Marii Uniri.

Iașiul este, așadar, un reper istoric fundamental și unul dintre locurile în care trăim Centenarul nu doar ca un moment de sărbătoare, ci și ca o reconectare la idealurile celor care au făcut Marea Unire. Puterea lor de a-și urma viziunea pentru o Românie modernă, indiferent cât de greu a fost drumul, este cea mai importantă moștenire lăsată nouă.

Dincolo de rolul său politic, contribuția orașului dumneavoastră a fost esențială de-a lungul timpului și în dezvoltarea educației în România.

Aici și-a început activitatea, în 1860, prima universitate modernă de pe teritoriul României, instituție ale cărei tradiții se reflectă și astăzi în calitatea și prestigiul învățământului superior ieșean.

În prezent, există în Iași cinci universități publice importante. Ultimii ani, caracterizați prin modernizarea economiei și dezvoltarea tehnologiilor de vârf, au făcut din marile centre universitare principalii poli de creștere economică din România.

În viitor, evoluțiile economice vor depinde cu atât mai mult de investițiile în educația de vârf și în cercetare.

Timpurile se schimbă și, în mod normal, ar trebui să fim pregătiți să le facem față.

Din nefericire, realitatea ne demonstrează că nu suntem. Spre exemplu, în domeniul cercetării și inovării se fac pași înapoi, prin modificări care riscă să blocheze performanța şi creșterea competitivității economice, cu impact negativ pe termen lung asupra bunăstării sociale.

Instabilitatea legislativă și lipsa unei direcții clare în educație m-au determinat să lansez proiectul „România educată”, ale cărui concluzii vor fi prezentate public în curând. Sunt rodul a peste doi ani de consultări, discuții și dezbateri care au adus laolaltă principalii actori din educație.

Una dintre conferințele principale din cadrul proiectului, pe tema învățământului profesional și tehnic, a avut loc chiar aici, la Universitatea Tehnică din Iași.

Dincolo de educație, pentru a-și valorifica întregul său potențial, Iașiul are mare nevoie și de infrastructura care să-l transforme într-un important oraș european. O autostradă care să lege Moldova de restul țării și de rețeaua pan-europeană de autostrăzi este, de aceea, absolut necesară.

Mai mult, neglijarea infrastructurii deja existente trebuie să înceteze. Este inadmisibil ca distanța dintre București și Iași să fie străbătută cu trenul în aproximativ șase ore și jumătate, semnificativ mai mult decât în urmă cu 20 de ani.

Toate aceste elemente: predictibilitate legislativă, o viziune coerentă și de lungă durată în educație și în cercetare și investiții susținute pentru acoperirea deficitului de infrastructură pot contribui decisiv la recâștigarea de către Iași a rolului său istoric de capitală regională și pol european de dezvoltare.

O asemenea evoluție nu poate fi imaginată fără contribuția dumneavoastră, profesorii, studenții și cercetătorii ieșeni, care astăzi vă pregătiți de un nou an de activitate.

Cred cu tărie că începutul celui de-al doilea secol de existență a României ca stat național unitar trebuie să fie dedicat reducerii decalajelor existente față de celelalte state membre ale Uniunii Europene și descătușării potențialului creativ al poporului român.

Într-o lume aflată într-o continuă și rapidă transformare, marcată de schimbări adesea impredictibile, devine cu atât mai relevantă educația academică de înalt nivel.

În acest sens, importanța universităților, a profesorilor și cercetătorilor crește exponențial pentru că, în primul rând, aici se pot dezvolta acele competențe versatile care să răspundă în mod adecvat cerințelor de mâine.

Mă aștept, astfel, ca universitățile, iar Iașiul nu poate face excepție, să fie creative, adaptabile, active și să își asume misiunea de a educa studenții, astfel încât aceștia să devină artizanii schimbării României în bine.  

Avem mult de muncă, pe nenumărate fronturi, dar sunt convins că voi, dragi studenți, care reprezentați generațiile formate astăzi în universitățile românești, veți juca un rol crucial în desăvârșirea unei viziuni naționale potrivite României Centenare.

Totodată, vă încurajez pe toți, deopotrivă cadre didactice, cercetători și studenți, să priviți Universitatea ca pe un spațiu al dialogului și al confruntărilor constructive de idei, un mediu deschis diversității, în care principii precum toleranța și respectul față de valorile celuilalt sunt de la sine înțelese și respectate ca atare.

Vă doresc, de asemenea, succes în tot ceea ce vă propuneți și un nou an academic cât mai bogat în realizări!

În încheiere, aș dori să felicit mediul universitar din Iași pentru unitatea de care dă dovadă în acest an aniversar, cu o semnificație deosebită pentru România!

Acesta este exemplul pe care cred că întreaga societate îl așteaptă. Felicitări și la mulți ani de excelență de acum înainte!

Vă mulțumesc!”

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Revista presei locale

21 Nov 2018 164

Acuze grave la adresa lui Klaus Iohannis, făcute de Ilan Laufer

20 Nov 2018 207

Noi propuneri pentru Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Transporturilor

20 Nov 2018 252

Ambasadorul Mihnea Constantinescu, decorat post-mortem de Klaus Iohannis

20 Nov 2018 195

Noii miniştri din Guvernul Dăncilă depun jurământul, la Palatul Cotroceni

20 Nov 2018 191

Noii miniștri din guvernul Dăncilă vor depune jurământul la ora 15.30 la Palatul Cotroceni

20 Nov 2018 185

Două dintre propunerile de miniștri, respinse de președintele Klaus Iohannis. Declarațiile șefului statului

20 Nov 2018 428

Decrete semnate de Klaus Iohannis. Ce prevăd acestea

19 Nov 2018 296

Este oficial! Ecaterina Andronescu, numită ministru al Educaţiei

16 Nov 2018 303

Decrete noi, semnate de preşedintele Klaus Iohannis

16 Nov 2018 356

Surse. Preşedintele Klaus Iohannis a acceptat propunerea Ecaterinei Andronescu la Ministerul Educaţiei

16 Nov 2018 439

Ce mesaj a transmis preşedintele României, Klaus Iohannis, cu prilejul zilei Dobrogei şi al sărbătoririi a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România

14 Nov 2018 220

George Ciamba, noul ministru al afacerilor europene a depus jurământul la Palatul Cotroceni

14 Nov 2018 188

Klaus Iohannis va participa la recepţia organizată cu ocazia aniversării prinţului Charles

13 Nov 2018 223

Constanța, premiată în cadrul Galei Asociației Municipiilor din România!

13 Nov 2018 378

Klaus Iohannis - "Primarii vor să se miște, guvernele sunt reticente"

12 Nov 2018 269

Președintele Iohannis a transmis către CCR o sesizare de neconstituționalitate asupra modificăării Legii privind organizarea și funcționarea instituției Avocatul Poporului.

12 Nov 2018 210

Preşedintele Klaus Iohannis „Noi pendulăm între ceva ars şi o prăjitură foarte bună, asta este evoluţia României în ultimul secol“

10 Nov 2018 258

Carmen Iohannis, soţia preşedintelui României, a fost citată la Parchetul General

09 Nov 2018 289

Preşedintele Klaus Iohannis, discuții cu premierul britanic Theresa May

09 Nov 2018 233

Decrete semnate de Klaus Iohannis. Ce prevăd acestea

08 Nov 2018 253

Preşedintele Klaus Iohannis îi invită pe tineri să intre în politică. „Nu permiteţi ca promisiunile guvernanţilor să rămână simple pasaje într-o arhivă“

08 Nov 2018 195

CCR le-a declarat neconstituţionale. USR şi Iohannis desfiinţează pensiile speciale pentru primari, viceprimari şi preşedinţi de consilii judeţene

07 Nov 2018 495

Curtea Constituțională a decis Legea privind Codul administrativ este neconstituţională în ansamblul său

06 Nov 2018 284

Parchetul General a început audierile în dosarul deschis ca urmare a unei plângeri formulate pe numele soților Iohannis

05 Nov 2018 236

Decrete semnate de preşedintele Klaus Iohannis. Ce legi au fost promulgate

05 Nov 2018 382

Societatea Română de Radiodifuziune, decorată de președintele Klaus Iohannis

01 Nov 2018 228

Klaus Iohannis, întâlnire cu președintele Confederației Elvețiene, Alain Berset

01 Nov 2018 253

În memoria victimelor de la Colectiv, Klaus Iohannis a depus o coroană de flori

30 Oct 2018 351

Profesorul Nicolae Hurduc a depus jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Cercetării şi Inovării

29 Oct 2018 313

Decret de decorare post-mortem a profesorului universitar doctor Marin Burlea, semnat de președintele Klaus Iohannis

26 Oct 2018 650

Decret semnat de Klaus Iohannis Nicolae Hurduc, numit în funcția de ministru al Cercetării și Inovării

26 Oct 2018 272

Robert Turcescu (PMP) - „Opoziţia trebuie să depună cât mai repede o moţiune de cenzură!“

26 Oct 2018 619

Klaus Iohannis, operat de urgenţă la Spitalul Militar

25 Oct 2018 416

Klaus Iohannis va analiza propunerea de revocare din funcție a lui Augustin Lazăr

25 Oct 2018 319

Discuțiile pe sesizările privind Codul administrativ, amânate de CCR

25 Oct 2018 334

Revista presei locale

24 Oct 2018 427

Klaus Iohannis - "Pentru România aderarea la zona euro cât mai curând posibil este un obiectiv naţional fundamental"

23 Oct 2018 416

Klaus Iohannis va susţine o alocuţiune referitoare la viziunea României privind viitorul UE, la Strasbourg

23 Oct 2018 243

Marele fotbalist Ilie Balaci va fi înmormântat cu onoruri militare. Slujba va fi oficiată de mitropolitul Olteniei

23 Oct 2018 1075

Klaus Iohannis România se numără printre puţinele ţări de pe continent, în care mai există peisaje de o frumuseţe ieşită din comun

22 Oct 2018 227

Ilie Balaci, decorat post-mortem de Klaus Iohannis

22 Oct 2018 486

Klaus Iohannis invită partidele politice la consultări pe tema legislației din domeniul justiției

22 Oct 2018 256

Klaus Iohannis cheamă partidele la consultări după ce Comisia de la Veneţia a criticat legile justiţiei

19 Oct 2018 244

Reacţia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, după ce preşedintele i-a cerut demisia

19 Oct 2018 581

Ultimă oră! Klaus Iohannis cere demisia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader

19 Oct 2018 549

Revista presei locale

19 Oct 2018 410

Klaus Iohannis, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles

18 Oct 2018 359

Ce spune Iohannis despre propunerea Adinei Florea la şefia DNA

18 Oct 2018 486

Decret publicat în Monitorul Oficial. Cine a fost numit în Colegiul Național al Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989

16 Oct 2018 255