Stiri calde

Klaus Iohannis, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a participat joi la reuniunea Consiliului European de toamnă, de la Bruxelles, în marja căreia a avut loc și Summitul Euro în format extins.

Discuțiile șefilor de stat și de guvern s-au concentrat pe procesul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană, problematica migraţiei, securitatea internă UE și aspecte legate de relațiile externe ale Uniunii, potrivit comunicatului transmis de Administraţia Prezidenţială.

În procesul de retragere a Marii Britanii din UE, în ciuda negocierilor intense, acordul de retragere nu a fost finalizat până la acest moment. Șefii de stat și de guvern au reafirmat sprijinul față de negociatorul șef al Uniunii, susținând în continuare toate demersurile sale pentru a încheia un acord de retragere, în cadrul definit de orientările aprobate de Consiliul European. De asemenea, în cadrul discuțiilor a fost  reiterată determinarea de a păstra unitatea celor 27 de state membre în această fază finală a negocierilor cu Marea Britanie. Totodată, a fost afirmată disponibilitatea de a convoca o reuniune extraordinară a Consiliului European la momentul la care negociatorul șef va informa asupra unor progrese decisive în negocieri.  

Potrivit comunicatuui, discuțiile pe tema migrației s-au concentrat pe evoluțiile viitoare în direcția întăririi cooperării cu statele terțe de origine și de tranzit, în vederea dezvoltării unor parteneriate cuprinzătoare cu acestea și au reconfirmat sprijinul pentru o abordare cât mai amplă a acestui fenomen. Pe dimensiunea internă a gestionării migrației, Președinția austriacă a prezentat stadiul implementării concluziilor Consiliului European din iunie a.c.

Președintele Klaus Iohannis a evidențiat importanța dialogului intensificat cu țările de origine și de tranzit ale migranţilor, cu scopul prevenirii fenomenului migrației ilegale la sursă și combaterii traficului de persoane. Președintele României a subliniat importanța pe care țara noastră o acordă măsurilor de eficientizare a returnării persoanelor aflate în situație de ședere ilegală pe teritoriul statelor membre, exprimând susținerea pentru adoptarea propunerii legislative aflate în negociere pe acest subiect, la acest moment.

De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a reiterat susținerea țării noastre pentru eforturile de consolidare a agențiilor europene de profil, inclusiv a Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă, reamintind contribuția semnificativă a României la activitatea acesteia din urmă.

În ceea ce privește securitatea internă, discuțiile liderilor au evidențiat progresele realizate în acest domeniu și necesitatea menținerii unui ritm susținut de implementare a măsurilor adoptate până în prezent. În context, a fost reiterată susținerea pentru adoptarea rapidă a măsurilor legislative privind o gestiune integrată a sistemelor de securitate UE pentru a răspunde cât mai adaptat imperativului de securitate la nivel european.

Președintele României a reliefat importanța implementării instrumentelor destinate unei mai bune cooperări și coordonări la nivelul UE și necesitatea continuării eforturilor pentru adoptarea cadrului legislativ privind interoperabilitatea. Totodată, Președintele Klaus Iohannis  a subliniat că prevenirea și contracararea radicalizării și a terorismului trebuie să rămână printre preocupările prioritare ale statelor membre și a reafirmat sprijinul țării noastre pentru demersurile și eforturile în plan european pentru consolidarea rezilienței Uniunii în fața amenințărilor hibride și atacurilor cibernetice. În acest context, Președintele României a susținut avansarea discuțiilor privind propunerile recente ale Comisiei Europene vizând eliminarea conținutului terorist online, precum și pentru promovarea unui set de măsuri de răspuns la atacurile cibernetice.

În privința relațiilor externe ale Uniunii, liderii europeni au convenit asupra importanței implementării Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, precum și asupra dorinței de înregistrare a unor progrese substanțiale în implementarea obiectivelor în domeniul schimbărilor climatice la reuniunea COP24, de la Katowice, din 2 decembrie 2018.

În cadrul Summitului Euro în formula UE 27, șefii de stat și de guvern au discutat despre stadiul negocierilor privind consolidarea Uniunii Economice și Monetare în prezența președinților Eurogrupului, domnul Mário Centeno, și Băncii Centrale Europene, domnul Mario Draghi. S-a făcut o trecere în revistă a pașilor întreprinși de la Summitul din iunie 2018, cu accent pe reforma Mecanismului European de Stabilitate (ESM) și pachetul privind reducerea riscurilor în sistemul bancar, în pregătirea unei discuții mai extinse la viitorul Summit Euro din luna decembrie a acestui an.

Președintele Klaus Iohannis a apreciat că procesul de consolidare a Uniunii Economice și Monetare este de interes pentru toate statele membre UE, generând un impact considerabil atât asupra statelor membre ale Zonei Euro, cât și asupra celor care nu au aderat încă la aceasta și a adăugat că România sprijină acest proces de consolidare și urmărește îndeaproape dezvoltările și inițiativele legate de Zona Euro, având în vedere obiectivul țării noastre de aderare la Zona Euro cât mai curând posibil.

Președintele României a subliniat nevoia promovării unei abordări unitare la nivelul Uniunii în deciziile legate de Uniunea Economică și Monetară și Uniunea Bancară, întrucât este esențială aprofundarea convergenței nu numai în interiorul Zonei Euro, ci în întreaga Uniune Europeană, în vederea consolidării unei Uniuni cât mai puternice și coezive pentru viitor.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Preşedintele Iohannis l-a decorat pe Avram Iancu. Acesta, în premieră mondială, a străbătut înot Marea Neagră. Ce spunea Iancu la Constanţa

13 Dec 2018 202

Mai mulți judecători eliberați din funcție, în urma unor decrete ale lui Klaus Iohannis

12 Dec 2018 211

Noi decrete de decorare semnate de președintele Klaus Iohannis. Cine a primit această distincție

12 Dec 2018 220

Decrete semnate de Klaus Iohannis. Ce legi au fost promulgate

12 Dec 2018 224

Mesaj de condoleanţe transmis de Klaus Iohannis preşedintelui Republicii Franceze, Emmanuel Macron

12 Dec 2018 310

Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării a fost suspendată. De ce a fost luată această decizie și când se va relua

11 Dec 2018 213

CCR sesizată privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi

11 Dec 2018 224

Preşedintele Iohannis prezent la Forumul la nivel înalt Africa-Europa

11 Dec 2018 205

Şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). Pe ordinea de zi, înzestrarea Armatei

11 Dec 2018 265

Banca Mondială face un studiu privind energia termică Se vor trasa zonele de încălzire unitară din municipiul Constanţa unde nu vor mai fi permise debranşările de la RADET

11 Dec 2018 1572

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că se simte jignită de ieşirile publice ale preşedintelui Klaus Iohannis la adresa sa

10 Dec 2018 209

Soția președintelui Klaus Iohannis nu s-a prezentat la audieri la Parchetul General. Ce motive a invocat Carmen Iohannis

10 Dec 2018 263

Klaus Iohannis participă joi şi vineri la reuniunea Consiliului European

10 Dec 2018 187

Carmen Iohannis, citată la Parchetul General

10 Dec 2018 226

Editorial Iohannis vs Dăncilă. De la ce au pornit acuzațiile grave ale președintelui

10 Dec 2018 322

Ministrul Carmen Dan susține că Guvernul se află într-un blocaj funcţional din cauza faptului că la două ministere nu sunt titulari

09 Dec 2018 168

Ministrul de Interne, Carmen Dan O suspendare din funcţie a preşedintelui Klaus Iohannis nu este o variantă luată în calcul de coaliţia de guvernare PSD-ALDE

09 Dec 2018 182

Mesajul lui Carmen Iohannis, înainte de audierea în dosarul caselor

09 Dec 2018 378

Mesaj cu ocazia Zilei internaţionale împotriva corupţiei, transmis de Klaus Iohannis

09 Dec 2018 220

Ministrul Educaţiei intenţionează să lanseze în dezbatere la sfârşitul lunii ianuarie un proiect al noii legi a educaţiei

08 Dec 2018 513

De vorbă cu profesor Paloma Petrescu, despre „România Educată” „După o consultare de patru ani, lansezi o altă consultare largă... mie mi se pare că nu ajungem nicăieri”

08 Dec 2018 1869

Decrete semnate de Klaus Iohannis. Noi legi au fost promulgate

07 Dec 2018 279

Klaus Iohannis atacă la CCR declasificarea protocoalelor

07 Dec 2018 407

Klaus Iohannis - "PSD guvernează prost; premierul, inapt de a purta un dialog pentru a rezolva o problemă"

07 Dec 2018 228

Lege pentru poliţişti şi militari. A fost promulgată de preşedintele României şi publicată în Monitorul Oficial

07 Dec 2018 10458

Decrete semnate de Klaus Iohannis. Au fost eliberați din funcție mai mulți judecători

06 Dec 2018 253

Ce a declarat Viorica Dăncilă după ședința cu Dragnea

06 Dec 2018 261

Militari decoraţi de Iohannis. Printre ei şi foşti comandanţi din actuala Brigadă 9 Mecanizată Mărăşeşti Constanţa

06 Dec 2018 2021

Ce a declarat Klaus Iohannis după lansarea proiectului "România educată"

05 Dec 2018 218

UPDATE. Klaus Iohannis lansează în dezbatere publică proiectul "România Educată". Cine apare în videoclipul proiectului (video)

05 Dec 2018 410

Viorica Dăncilă "Dacă preşedintele nu va veni cu nominalizarea miniştrilor sau cu o explicaţie, singura soluţie este să mergem la CCR"

04 Dec 2018 213

Legea educației, modificată. Ce se va întâmpla cu Bacalaureatul, de anul viitor

04 Dec 2018 295

Noi decrete de decorare semnate de președintele Klaus Iohannis. Cine a primit această distincție

04 Dec 2018 494

Klaus Iohannis a convocat CSAT pentru 11 decembrie. Sunt incluse subiecte despre Armata Română

04 Dec 2018 257

Decrete semnate de Klaus Iohannis. Noi legi au fost promulgate

03 Dec 2018 299

Preşedintele Klaus Iohannis, mesaj cu prilejul Sărbătorii Hanuka

02 Dec 2018 264

Klaus Iohannis, interviu în presa austriacă. Despre ce a vorbit

02 Dec 2018 262

Şefa Protocolului de la Cotroceni, jefuită. I-a fost spartă casa

02 Dec 2018 563

Forţele Navale au, din 1 decembrie, un nou contraamiral. Este al treilea, ca funcţie, în ierarhia acestei structuri militare

02 Dec 2018 2647

Președintele Klaus Iohannis, la inaugurarea Monumentului Marii Uniri de la Alba Iulia

01 Dec 2018 300

De Ziua Națională a României, mai mulți militari au fost înaintați în grad de președintele Iohannis. Lista completă

30 Nov 2018 404

De Ziua Națională, preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis românilor că naţiunea are nevoie de energia şi implicarea tuturor

30 Nov 2018 217

Premierul Viorica Dăncilă susține că nu există niciun proiect de amnistie şi graţiere pe masa Guvernului

30 Nov 2018 210

Viorica Dăncilă participă la recepţia de 1 Decembrie, la Palatul Cotroceni. Tăriceanu şi Dragnea nu vor fi prezenţi

30 Nov 2018 266

Profesori şi medici, decoraţi de preşedintele Klaus Iohannis cu prilejul Zilei Naționale a României

30 Nov 2018 419

UPDATE. Klaus Iohannis face ceremonie pentru o promulgarea unei legi

29 Nov 2018 282

Mai mulţi magistraţi, eliberaţi din funcţii de președintele României, Klaus Iohannis

29 Nov 2018 313

Decrete de înaintare în grad a mai multor ofițeri semnate de președintele României cu ocazia Zilei Naționale. Lista completă

29 Nov 2018 823

Cine este amiralul Centenarului?

29 Nov 2018 2503

Viorica Dăncilă, la şedinţa solemnă dedicată Centenarului - „Adresez un mesaj de pace politică şi către preşedintele României”

28 Nov 2018 275