Klaus Iohannis România se numără printre puţinele ţări de pe continent, în care mai există peisaje de o frumuseţe ieşită din comun

 O Românie educată este o ţară care se îngrijeşte de viitorul cetăţenilor ei inclusiv prin cultivarea dragostei faţă de natură şi protejarea mediului, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis într-un mesaj transmis, luni, în cadrul Galei "Regăseşte România", care a fost organizată de Federaţia Coaliţia Natura 2000, scrie Agerpres.ro. 

"În ultimii 15 ani, Federaţia Coaliţia Natura 2000 a apărat şi promovat, în mod constant, patrimoniul natural unic al ţării noastre, iar organizarea Galei 'Regăseşte România' îmi oferă prilejul de a vă felicita pentru efortul susţinut", a declarat Iohannis în mesajul prezentat de Nicoleta Nicolae-Ioana, consilier de stat - Cabinetul Preşedintelui.


Potrivit şefului statului, România este excepţională şi datorită diversităţii naturii şi a bogăţiei resurselor naturale.


"România se numără printre puţinele ţări de pe continent în care mai există păduri virgine, arbori seculari, peisaje de o frumuseţe ieşită din comun, specii de animale rare şi habitate dispărute din alte regiuni ale Europei. Prezervarea acestor moşteniri nepreţuite trebuie să devină o prioritate pentru stat, pentru societate şi pentru cetăţean deopotrivă", a spus Iohannis.


Preşedintele a precizat că, dacă imediat după căderea comunismului natura nu era o temă care să preocupe societatea românească, după anii 2000 lucrurile au început să se schimbe.


"După aderarea României la Uniunea Europeană, prin hotărârea şi angajamentul unor oameni care au înţeles importanţa acestui patrimoniu natural unic, am reuşit ca în prezent aproximativ 25% din suprafaţa ţării să reprezinte arii naturale protejate. Astăzi, mediul a devenit o preocupare constantă deopotrivă pentru specialişti, iubitori de natură, pentru organizaţii neguvernamentale şi simpli cetăţeni. Este încurajator faptul că tinerii sunt parte a acestui efort consistent de a salva natura. Ei ne oferă tuturor un imbold în plus pentru a-i ajuta să reuşească", a arătat Iohannis.


În opinia sa, prin determinare şi angajament, probleme precum cea a gestionării eficiente a ariilor protejate sau cea a diversificării responsabile a serviciilor ecologice şi de mediu asociate au ajuns pe agenda publică, invitând la crearea unei viziuni comune.

"În tot acest proces, sectorul neguvernamental a exercitat întotdeauna un rol deosebit de important. Numeroase organizaţii ale societăţii civile au participat în mod constant şi activ la declararea unor zone drept arii naturale protejate, au oferit sprijin entităţilor care asigură managementul acestor zone, au monitorizat şi amendat frecvent derapajele legislative cu efecte devastatoare asupra biodiversităţii. Evoluţiile din domeniu, care nu au fost lipsite de intensitate ori de conflicte, ne-au dovedit că dialogul deschis şi cooperarea dintre organismele guvernamentale şi societatea civilă sunt esenţiale, iar colaborarea trebuie să stea la baza elaborării şi implementării politicilor guvernamentale", a mai spus Iohannis.


Totodată, preşedintele a precizat că, deşi există un progres semnificativ în această direcţie, încă mai sunt chestiuni nerezolvate.

"Schimbările mult prea frecvente de la conducerea instituţiilor, modificările legislative lipsite adesea de predictibilitate, viciile de transparenţă, absenţa unei strategii de management a ariilor naturale protejate, lipsa unor priorităţi şi obiective clare, nevoia de coerenţă şi continuitate în domeniu, precum şi finanţarea insuficientă reprezintă neajunsuri care îngreunează sau limitează anumite proiecte, direcţii sau strategii", a subliniat Iohannis.


De asemenea, şeful statului a evidenţiat că natura nu trebuie percepută ca un dat definitiv, ci trebuie preţuită şi îngrijită continuu.


"Îmi doresc ca respectul faţă de natură, conştientizarea nevoii de a conserva biodiversitatea şi de a proteja mediul să devină preocupări fundamentale ale cetăţenilor ţării noastre. În acelaşi timp, educarea tinerei generaţii şi informarea sunt extrem de importante, întrucât o Românie educată este o ţară care se îngrijeşte de viitorul cetăţenilor ei inclusiv prin cultivarea dragostei faţă de natură şi protejarea mediului. Pentru generaţiile următoare, avem responsabilitatea de a nu le priva de un mediu bogat, unic şi sănătos. De aceea, o strategie pe termen lung oferă şansa posterităţii de a se bucura de toate frumuseţile unice cu care România a fost înzestrată", a mai afirmat Iohannis. 



 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Întâlnirea președintelui Iohannis cu vicepreşedintele Republicii Turcia. Ce s-a discutat

27 Apr 2024 270

Președintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit la Neptun cu vicepreședintele Turciei, Cevdet Yilmaz

26 Apr 2024 556

Din Coreea de Sud, la Constanța. Klaus Iohannis a aterizat pe Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu

25 Apr 2024 1078

MAEDin Agenda de lucru a MAE 24 aprilie 2024, vă semnalăm

24 Apr 2024 193

Prima reacție a președintelui Klaus Iohannis după decizia Coaliției de retrage sprijinul pentru candidatul comun pentru Primăria Capitalei (VIDEO)

23 Apr 2024 450

MAEDin Agenda de lucru a MAE 23 aprilie 2024, vă semnalăm

23 Apr 2024 268

Klaus Iohannis, mesaj de Pesah „În această perioadă dificilă, este nevoie de înţelepciune şi curaj în faţa violenţei şi a urii“

22 Apr 2024 553

Sondaj de opinie Sunteți mulțumiți de legea care prevede închiderea sălilor de jocuri de noroc în localitățile cu sub 15.000 de locuitori?

21 Apr 2024 905

Președintele României, Klaus Iohannis, la reuniunea extraordinară a Consiliului European

18 Apr 2024 490

Șeful jandarmilor din Constanța, trecut în rezervă. Decretul, semnat de Klaus Iohannis

16 Apr 2024 11438

Președintele Iohannis a aprobat cererile de urmărire penală pentru Gelu Voican Voiculescu și Petre Roman, în ”Dosarul Mineriada”

16 Apr 2024 461

Președintele Klaus Iohannis „România condamnă în cei mai fermi termeni atacul Iranului împotriva Israelului“

14 Apr 2024 445

Legea privind calitatea apei destinate consumului uman, promulgată de președintele României

12 Apr 2024 451

Investiţiile de modernizare de la Centrala Nuclearo-Electrică Cernavodă, analizate de preşedintele României cu directorul General AIEA

09 Apr 2024 553

Președintele Klaus Iohannis a numit în funcție sute de judecători și procurori! Cine vine la Constanța. LISTA

08 Apr 2024 1334