Stiri calde

LIVE TEXT. Mii de constănţeni în faţa Arhiepiscopiei Tomisului, la slujba de Bobotează (galerie foto+video)

Prima sărbătoare mare la care mii de credincioşi participă an de an este Boboteaza, slujbă care, de 18 ani, are loc pe faleza Cazinoului din Constanţa.

Butoaiele de apă vor fi trase de boi, cai şi măgari în faţa Cazinoului, unde, la 12:00, va începe slujba sfântă. Acolo, trei cruci vor fi aruncate în mare, iar cei curajoşi care le vor recupera vor fi premiaţi cu obiecte bisericeşti şi o sumă modică, de către Arhiepiscopia Tomisului.

De asemenea, se spune că cei care vor scoate crucea din valurile mării vor fi sănătoşi şi binecuvântaţi tot anul.
 
Astfel, 200.000 de sticle sunt pregătite de enoriaşi dinainte pentru a fi împărţite în tot oraşul. 250.000 de litri în 18 butoaie sunt puse la dispoziţia credincioşilor.

„Iată, darurile Bobotezei sunt mari, sunt bogate, sunt pline de lumină, de har, de sfinţenie. Pentru că fiul lui Dumnezeu, cel făcut om, născut în peştera din Betleem, văzut mai ales la 12 ani în templu când îi învăţa pe cărturari şi pe farisei, nu a mai fost văzut. Sărbătoarea aceasta arată pe domnul Hristos, fiul lui Dumnezeu, la apa Iordanului, când se arată şi Sfânta Treime. De aceea se numeşte şi Arătarea Domnului această sărbătoare, pentru că vine la Iordan fiul lui Dumnezeu, smerit, unde a venit şi Ioan cu mai multă vreme în urmă. La el a venit mulţime de oameni şi s-au botezat în râul Iordan mărturisindu-şi păcatele. Toţi aceia erau păcătoşi. Dar vine cel Sfânt şi Drept şi îi spune lui Ioan că a venit să se boteze. Ioan însă îi răspunde: Eu am trebuinţă să fiu botezat de Tine şi Tu vii la mine? Cum să pună mâna robul pe stăpânul?, se întreba Ioan. Eu sunt făptură, el este făcătorul. Şi atunci îl lămureşte şi transmite şi puterea de a înţelege Mântuitorul Hristos: Lasă acum, aşa se cuvine nouă că să împlinim dreptatea. Ce dreptate? Ca să împace pe Tatăl cu oamenii, trebuia el ca fiu al Tatălui ceresc, să ia trup omenesc, suflet omenesc, slăbiciunile omeneşti şi să vină înaintea Tatălui ca să aducă răscumpărarea neamului omenesc. Şi când a intrat în apă şi când Ioan şi-a ridicat apă să toarne apă pe creştetul lui, cerurile s-au deschis, Duhul sfânt s-a pogorât sub formă de porumbel. Tatăl a grăit din cer: Acesta este Fiul meu cel iubit! A văzut Ioan aceasta şi s-a minunat. S-a sfinţit apa Iordanului.
 
Aceasta e Boboteaza. Începe curgerea darurilor cereşti către oameni, către pământ. De aceea, să ne bucurăm de această sărbătoare! Cel mai scump dar de la această sărbătoare este apa sfinţită. De aceea o pregătim cu atâtea jertfe şi de aceea participă la această jertfă 300 de oameni. Au etichetat cele 200.000 de sticle. Sticlele trebuie pregătite şi duse în crucea ce se va forma din sticle, acolo, la Cazinou, şi unde duminică vom sfinţi altă apă cu butoaiele trase de boi, de măgari şi de cai, ca să participe şi cele necuvântătoare, şi vom sfinţi apa cu care se va merge prin oraş. Cei rânduiţi vor primi sticlele de apă sfinţite în Ajun”, a transmis către constănţeni ÎPS Teodosie.


UPDATE 11

IPS Teodosie a transmis că speră ca noul an să îi aducă sănătate şi le doreşte numai bine tuturor constănţenilor de toate religiile.

Toţi curajoşii au fost premiați cu obiecte bisericeşti şi o sumă modică de bani.

UPDATE 10

În aceste momente, sunt aruncate crucile în mare. Toate crucile au fost scoase din apă. Se spune că cei care vor scoate crucea din valurile mării vor fi sănătoşi şi binecuvântaţi tot anul.

IPS Teodosie a spus că este bucuros că Boboteaza e îmbracată în fulgi de zăpadă.

UPDATE 9

IPS Teodosie a coborât la malul mării la Cazino, pentru a urca în barca asistată de scafandri profesionişti.

UPDATE 8

Aproximativ 30 de scafandri sunt prezenţi atât pentru a asigura asistenţă cât şi pentru a se arunca în Marea Neagră.

UPDATE 7
prezenti
Arhiepiscopia a invitat toate institutiile din judet. Însă, sunt prezenţi doar viceprimarul Costin Răsăuţeanu şi subprefectul Ionuţ Done. Sunt  prezenți din partea autoritatilor locale. Slujba a reînceput pe faleza sub privirile a mii de constănţeni care suportă temperaturile scăzute şi vântul puternic.

UPDATE 6

Un alt moment în cadrul evenimentului, este acela când Fanfara Fortelor Navale române cântă imnul naţional al României, apoi imnul Uniunii Europene.

"Acum mergem către Iordanul nostru cel mai frumos" a spus IPS Teodosie.

În cadrul evenimentului, este prezent şi vicele Costin Răsăuţeanu.

UPDATE 5

Slujba începe cu discursul Arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie.

"Iubiţi credincioşi, în această zi de mare sărbătoare, când Mântuitorul nostru a venit la  Iordanul nostru, Marea Neagră, începem procesiunea de Sfânta Bobotează", a menţionat IPS Teodosie.


UPDATE 4

În aceste momente, credincioşii pleacă spre Cazinou, unde va începe slujba sfântă.

UPDATE 3

Aproximativ 2500 de persoane sunt acum la Arhiepiscopie, cu tot cu enoriaşii din interior. În 15 minute, carele vor pleca în procesiune spre Faleza Cazinoului, unde alte câteva mii de persoane asteaptă să înceapă slujba.

UPDATE 2

La eveniment a sosit şi subprefectul judeţului Constanţa, Ionuţ Done.

Acesta a menţionat că această sărbatoare este una dintre cele mai asteptate, el fiind prezent în locul lui Dumitru Jeaca. Le urează constănţenilor un an propser, iar pentru cei care își serbează onomastica mâine, de sfântul Ion, le urează un călduros la mulţi ani.


UPDATE 1

La această oră sunt 1.000 de persoane prezente, cu tot ce se afla în Arhiepiscopie, la slujba susţinută de IPS Teodosie.


 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Programul slujirii ierarhilor din Mitropolia Munteniei şi a Dobrogei în Duminica după Botezul Domnului

13 Jan 2019 647

Revista presei locale

07 Jan 2019 631

O fotografie cât o mie de cuvinte Cum s-a reflectat imaginea Cazinoului din Constanţa în cada cu agheasmă de Bobotează

07 Jan 2019 2161

Boboteaza pe faleza Cazinoului din Constanţa. Mii de oameni, surprize pe traseu, cruce scoasă din mare de un musulman (galerie foto)

07 Jan 2019 1136

In Memoriam Emil Brumaru (1939-2019). Moartea „îngerului-poet“ sau serenitatea în faţa morţii

07 Jan 2019 1096

Boboteaza la Tulcea. Cinci tineri s-au aruncat în Dunăre după Sfânta Cruce (galerie foto)

06 Jan 2019 1062

Boboteaza la Tulcea Plutonier major Cacenco Pavel a recuperat crucea şi în acest an (galerie foto)

06 Jan 2019 1298

Imagini surprinzătoare la Constanţa Mijloc de transport neconvențional, folosit de IPS Teodosie la procesiunea de Bobotează (galerie foto)

06 Jan 2019 2009

Imaginea zilei Duios jandarmeriţa mângâia un măgăruş la slujba de Bobotează de la Arhiepiscopia Tomisului

06 Jan 2019 2174

Botezul Domnului. Boboteaza - Dumnezeiasca Arătare

06 Jan 2019 1498

Programul slujirii ierarhilor din Mitropolia Munteniei şi a Dobrogei de Bobotează

06 Jan 2019 1654

Boboteaza în tradiţia populară şi în credinţa Bisericii

05 Jan 2019 1418

Cum va decurge ceremonialul zilei de Bobotează pe faleza Cazinoului din Constanţa. Mesajul Înaltpreasfinţitului Teodosie (galerie foto)

05 Jan 2019 1623

Echipajele ISU Dobrogea vor preveni situațiile de urgență la ceremoniile religioase de Bobotează

04 Jan 2019 417

Jandarmii Grupării Mobile Constanța, prezenți la ceremoniile religioase de Bobotează. Ce le recomandă militarii credincioșilor (galerie foto)

04 Jan 2019 583