UPDATE Contre între purtătorul de cuvânt al Patriarhiei și ÎPS Teodosie! Au voie sau nu fumătorii să bea Agheazmă Mare?

De Bobotează, ÎPS Teodosie, ARhiepiscopul Tomisului a precizat că o persoană care fumează nu poate lua agheasmă "nici mare, nici mică, nici anafură, pentru că e mai rău ca un păgân" . De asemenea, înaltul ierarh a menționat că nu este apreciată nici prietenia dintre o fată şi un băiat care este fumător.

"Nu este bine! Să-l convingă, dacă vrea prietenia, să se lase de fumat" - a declarat ÎPS Teodosie. 


De asemenea, Arhiepiscopul Tomisului a vorbit și despre "femeile care sunt într-o perioadă de necurăţie" care nu pot bea agheasma sfinţită de Bobotează.

În replică la aceste declarații făcute de înaltul ierarh tomitan, purtătorul de cuvânt al Patrhiarhiei Române, Vasile Bănescu a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj prin care contrazice aceste afirmații. 

„Cei care, afectați grav de ideologiile cristofobe, numesc în derâdere creștinismul, creștinopatie, primesc un nesperat și consistent ajutor de la cei care, în nebunia idolatrizării ignoranței lor inclusiv teologice, trântită zgomotos pe taraba ritualismului religios, îl trimit pe fumător în iad, pe femeia cu fiziologie normală afară din biserică și pe ambii cât mai departe de aghiasma mare și mică.

Ca și cum cel luptat de o patimă nu ar avea nevoie de ajutorul lui Hristos și al nostru, ca și cum fiziologia ar fi sinonimă cu necurăția sau aghiasma cu Sfânta Împărtășanie“ - a precizat Vasile Bănescu.

UPDATE. Oficial de la Arhiepiscopia Tomisului

În contextul interpretărilor generate în presă, cum era de așteptat, de sărbătoarea Botezului Domnului, în special pe tema incompatibilității dintre fumatul activ și consumul Aghesmei Mari, Arhiepiscopia Tomisului face următoarele precizări:

1. Bazându-se pe nenumăratele studii medicale, avertismente și măsuri luate atât pe plan mondial cât și național, dar și pe experiența de peste trei decenii de sprijin oferit celor grav (și nu de puține ori mortal) afectați de acest viciu, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, își menține cu fermitate atitudinea de militant anti-fumat, exprimându-se în spațiul public împotriva acestui viciu, cauză principală a morții anuale a peste 7 milioane de persoane care fumează activ și a peste 1,3 milioane de persoane afectate indirect (prin „fumatul pasiv”), potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/tobacco accesat: 10.01.2024). De aici deducem un procent de mortalitate cauzată direct sau indirect de fumat de 1:964 de persoane, la nivel mondial.

2. În perfectă consonanță cu îngrijorarea exprimată în toate forurile lumii față de creșterea alarmantă a numărului de victime ale acestui viciu, accepțiunea canonică și duhovnicească ortodoxă prevede că atât sinucigașul cât și persoana cauzatoare (cu voie sau fără de voie) a morții cuiva se îndepărtează de comuniunea cu Dumnezeu (comuniune exprimată vizibil în Ortodoxie, prin Taina Sfintei Împărtășanii, apoi prin consumul aghesmei și a anaforei). Prin urmare, fumătorul, care în mod voluntar își ucide lent organismul și în mod involuntar participă la uciderea semenului său prin exalarea fumului, se plasează pe el însuși înafara comuniunii cu Dumnezeu (care are loc în și prin Biserică).

3. Desigur, există îngăduință duhovnicească (pogorământ) față de orice persoană care dorește îndreptarea și își manifestă fidelitatea față de angajmentul de a proteja viața proprie și a semenului. Acest lucru nu a fost și nu va fi niciodată pus în discuție, mai ales la Sfânta Arhiepiscopie a Tomisului, care participă cu regularitate, în colaborare cu autoritățile locale, la programe de conștientizare și de combatere efectivă a fumatului (mai nou, a „vapatului”) și a consumului de droguri.

4. Arhiepiscopia Tomisului nu încalcă dreptul nimănui de a-și rândui cum știe el mai bine viața, dar nu își poate compromite vocația misionară prin așa-zisa „îndulcire a termenilor” atât de solicitată azi tocmai de cei ce nu doresc – de altfel – nici o comuniune cu Dumnezeu și cu Biserica Sa.


5. Talentatului scriitor Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române pe pagina personală de pe o rețea de socializare, căruia îi adresăm un sincer și tolerant „La mulți ani!”, îi transmitem că juisarea intelectualist-utopică pe gama redusă a unei terminologii (inclusiv teologice) „de budoar” este principala sursă de încurajare a ideologiilor cristofobe, având în subsidiar, desigur, și „ignoranța inclusiv teologică, trântită zgomotos pe taraba ritualismului religios”. Această săritură donquijotescă, plină de zel iacobin (ilar și defazat istoric), la gâtul unui ierarh al Bisericii care își îndeplinește - cu inevitabilele limite personale, însă cu onestitate - datoria păstorească, pe linia trasată de Sfânta Scriptură, de Sfinții Părinți și de colecția canonică a Bisericii și care nu trimite pe nimeni în iad pentru că fumează, nici nu exclude din biserică „femeia cu fiziologie normală” (așa cum apare în „comunicatul” talentatului domn Bănescu), ci doar reamintește societății grăbite în care ne ducem viețile că Biserica are rânduieli care nu se pot schimba după capriciile modei, se dovedește, din nou și din nou, una nefericită, călcătoare, nepermis de des, a principiului: „Orice împărăţie care se dezbină în sine se pustieşte, orice cetate sau casă care se dezbină în sine nu va dăinui” (Matei 12, 25).

Citește și: 

Boboteaza 2024Un tânăr a recuperat toate cele trei cruci aruncate în Dunăre la Hârșova! ÎPS Teodosie - „A fost puțin egoist“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Unde va oficia slujbe religioase ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, la finalul săptămânii

14 Jun 2024 465

Programul liturgic al ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 11-13 iunie 2024

10 Jun 2024 555

Știri Constanța Programul ÎPS Teodosie pentru 9 și 10 iunie 2024

08 Jun 2024 579

Programul ÎPS Teodosie pentru perioada 6-8 Iunie 2024. Iată unde este așteptat Arhiepiscopul Tomisului

05 Jun 2024 654

Precizările ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, vizavi de subiectul controversat al donării de organe

01 Jun 2024 961

Programul liturgic al ÎPS Teodosie pentru perioada următoare

31 May 2024 694

Unde va sluji ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada următoare

28 May 2024 850

Programul liturgic al ÎPS Teodosie pentru începutul săptămânii

26 May 2024 734

Unde va sluji ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada următoare

24 May 2024 569

Unde va oficia slujbe religioase ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada următoare

22 May 2024 572

Unde va fi prezent ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 17 – 22 mai

17 May 2024 663

Cum a învins Arhiepiscopia Tomisului Consiliul Local Constanța (MOTIVARE)

15 May 2024 5468

Curtea de Apel Constanța anunță primul termen în dosarul lui IPS Teodosie, arhiepiscop al Tomisului, trimis în judecată de DNA!

12 May 2024 1029

Programul IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada următoare

11 May 2024 846

Unde este așteptat Arhiepiscopul Tomisului, duminică și luni?

11 May 2024 770