Stiri calde

Mary-Eugenia Pană "România exporta doar 1,7% carne de porc în viu, până la apariţia focarelor de Pestă Porcină Africană"

România exporta doar 1,7% carne de porc în viu, din total, până la apariţia focarelor de Pestă Porcină Africană (PPA), a declarat, luni, într-o conferinţă de specialitate, Mary-Eugenia Pană, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine Ovine şi Porcine (ACEBOB), scrie Agerpres.ro.

Exportul de porc în viu pentru România, până la apariţia focarelor de pestă porcină africană, nu a reprezentat decât 1,7% din total. Pe parte de export rumegătoare mici şi mari există o situaţie diferită faţă de porc. România are o cultură în exportul de animale vii, în sensul atât spre Orinetul Mijlociu, cât şi spre Turcia şi, de curând, din nou spre Israel. În aceste zone merg cu predilecţie animale vii. Începând de anul trecut asociaţia noastră are o un proiect de colaborare cu Animals International din Australia şi cu Angels Animals din Germania pentru a încerca uşor, uşor, să schimbăm tradiţia exportului de rumegătoare vii în comerţ cu valoare adăugată, a menţionat Pană.


Reprezentanta ACEBOP a adăugat că România are o problemă la nivel de abatoare, atunci când se aduc în discuţie ovinele şi bovinele.


 Problema principală a noastră este în abatoare. Avem foarte puţine abatoare capabile să abatorizeze ovine şi bovine faţă de numărul foarte mare de animale. În acelaşi timp, există o cerere culturală. Iau ca model Israelul şi vă spun că eu plătesc foarte bine pe un tăuraş de carne cu condiţia să fie castrat într-un anumit fel şi să aibă organe interne intacte, pentru că ei sunt mari consumatori de organe. Din acest motiv oferă un preţ superior faţă de alţi cumpărători. Este foarte greu să le schimbăm cultura, dar cred o vom putea face schimbându-e în primul rând pe noi , a explicat Mary-Eugenia Pană.


Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine Ovine şi Porcine a participat, luni, la evenimentul organizat de Ziarul Financiar, intitulat "Agricultura, sol fertil pentru dezvoltarea economică a României".

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Câte focare de pestă porcină sunt în prezent în județul Constanța. Zeci de focare au fost stinse

03 Apr 2019 687

Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane. Care este situaţia la Constanţa

09 Mar 2019 1005

Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane. Care este situaţia la Constanţa

19 Feb 2019 783

Pesta porcină africană a fost confirmată într-o gospodărie din județul Bacău

16 Feb 2019 542

S-a încheiat misiunea experților europeni, privind stabilirea zonelor de restricție impuse de evoluția pestei porcine africane

14 Feb 2019 384

Pestă porcină africană, confirmată într-o gospodărie din județul Covasna

02 Feb 2019 608

Pesta porcină africană, confirmată în alte două ferme din Brăila

10 Dec 2018 444

Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane Cum arată plata despăgubirilor în judeţul Constanţa

14 Nov 2018 529

Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane Care sunt despăgubirile pentru județul Constanța

08 Nov 2018 668

Focar de pestă porcină africană la Independenţa, județul Galați

03 Nov 2018 681

Pesta Porcină Africană confirmată la patru porci dintr-o gospodărie din satul Negrași, comuna Negrași, judeţul Argeș

02 Nov 2018 504

Zeci de focare de pestă porcină confirmate până în prezent în județul Constanța. Care este situația privind evoluţia Pestei Porcine Africane la nivel național

01 Nov 2018 834

Pesta Porcină Africană confirmată într-o gospodărie din localitatea Lespezi, județul Vrancea

27 Oct 2018 531

Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane 83 de focare în gospodăriile populaţiei din județul Constanța

25 Oct 2018 688

Pesta Porcină Africană confirmată la porcii dintr-o gospodărie din județul Maramureș

23 Oct 2018 456