Stiri calde

Ministerul Turismului, protecție 100% pentru turiști. România scapă de infringenment

Ministerul Turismului a finalizat ordonanța de transpunere a Directivei 2302/2015 privind garantarea pachetelor turistice. Proiectul legislativ a fost adoptat astăzi de Executiv.

”Am reușit astăzi ceea ce nimeni nu a avut curaj să facă până acum. Deși stăm cu sabia deasupra capului încă din 2014, odată cu prima directivă care ne obliga să intensificăm măsurile de protecție pentru turiști, niciun ministru nu a îndrăznit să implementeze rambursarea 100% a pachetelor plătite de turiști și neexecutate de agențiile de turism cu probleme. Mesajul este clar: Nu mai permitem ca turiștii români să fie furați! Până acum, agențiile de turism puteau vinde pachete turistice de ordinul milioanelor de euro, iar în cazul în care se ajungea la insolvență, păgubiții erau trimiși la polița de asigurare care, conform legislației de  acum, este de 50 de mii de dolari. Cu alte cuvinte, românii înșelati nu erau despăgubiți, rămâneau și fără bani, și fără vacanță. Doar așa putem evita să mai ajungem în situații precum cea de la Omnia, unde patronul a folosit în alt scop banii oamenilor, iar turiștii nu și-au recuperat nici astăzi pagubele suferite.” a declarat Ministrul Turismului, Bogdan Trif.

Potyrivit Ministerului Turismului, agentul economic poate să-și aleagă forma de garantare, fie că este asigurare, scrisoare de garanție bancară sau fond mutual, soluții care pot fi cumulate sau pot fi folosite individual. Important este ca pachetul să fie asigurat.

Odată cu implementarea ordonanței, ministerul a introdus noi măsuri de protecție pentru turiști. În primul rând, este asigurată rambursarea integrală a pachetelor turistice în cazul insolvenței agențiilor de turism. În plus, noul proiect legislativ prevede repatrierea de urgență a turiștilor rămași în afara țării din cauza insolvenței agenției.

Totodată, ca măsură suplimentară de protecție pentru turiști, ministerul a modificat și condițiile de licențiere pentru agențiile de turism. Astfel, operatorii economici  titulari ai licențelor de turism pentru activitatea de organizare sunt obligați să aibă un capital social de cel puțin 25.000 de lei. În prezent, pentru licențierea operatorilor economici este necesar un capital de 200 de lei.

”În plus, ministerul atrage atenția asupra faptului că în momentul în care sunt cumulate două servicii, de exemplu cazare și transport, atunci turistul achiziționează un pachet turistic ce trebuie obligatoriu asigurat de către agenția organizatoare. Există și posibilitatea ca agenția să vândă aceluiași turist cazare, iar a doua zi să îi ofere și serviciu de transport. Dacă între cele două operațiuni trec mai mult de 24 de ore, atunci turistul nu va avea parte de un pachet turistic în sensul ordonanței de transpunere a directivei și, implicit, agenția nu va fi obligată să îl asigure. În această situație, turistul nu va beneficia de asigurarea pachetului și, implicit, nici de repatriere și rambursarea serviciilor în caz de insolvență a agenției. Pentru a evita astfel de situații, turistul trebuie să se asigure că achiziționează un pachet turistic și să nu accepte eventuale promoții care oferă separat servicii care nu este obligatoriu să fie asigurate de către operatorii economici!” - a transmis Ministerul Turismului. 

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Revista presei locale

05 Jul 2019 527

Bugetul Ministerului Tineretului și Sporturilor, suplimentat pentru organizarea la București a Turneului internațional WTA de tenis

03 Jul 2019 449

Ministrul Turismului și ministrul Apelor și Pădurilor, în control pe litoralul românesc al Mării Negre (galerie foto)

21 Jun 2019 741

Ce societăţi sunt subordonate Ministerului Turismului. Iată câte sunt în judeţul Constanţa şi cine le conduce!

06 Jun 2019 640

Ministerul Turismului Orașele și stațiunile din România, tot mai căutate de turiști

03 Jun 2019 385

Guvernul României a adoptat Strategia de dezvoltare a ecoturismului. Ce prevede documentul

30 May 2019 404

Doi administratori noi la Biroul de Turism pentru Tineret. Unul este din Constanţa

17 May 2019 410

Ministerul Turismului a finalizat finanțarea dezvoltării domeniului schiabil de la Voineasa

10 Apr 2019 344

Pregătirile pentru sezonul estival, pe ultima sută de metri la Constanța. Cu ce noutăți sunt așteptați turiștii pe litoral

09 Apr 2019 650

Proiect de aproape 5 milioane de euro. Extinderea Delfinariului din Constanţa, aprobată de Comisia Tehnico-Economică a Ministerului Turismului

05 Apr 2019 868

Minivacanță de Paște și 1 mai pentru salariaţii din sectorul public. Ce s-a decis în ședință de guvern

29 Mar 2019 1446

Anunț de ultimă oră despre voucherele de vacanță. Ce a declarat ministrul Turismului, Bogdan Trif

21 Mar 2019 989

România, seară de excepție la Târgul de Turism din Berlin

06 Mar 2019 465

Ministrul Turismului, întâlnire cu primarii stațiunilor balneare din România. Ce mesaj a transmis Bogdan Trif

02 Mar 2019 572

Delfinariul din Constanţa se va extinde, cu fonduri de la Ministerul Turismului

24 Dec 2018 539