Stiri calde

Ministrul Eugen Teodorovici susține că o ordonanţă de urgenţă privind insolvenţa ar putea fi discutată joi în şedinţa de Guvern

O ordonanţă de urgenţă privind insolvenţa ar putea fi discutată joi în şedinţa de Guvern, scopul acesteia fiind acela de a face mai grea intrarea în această procedură a companiilor, în special a celor care au practica de intra şi a ieşi din insolvenţă, a declarat, la Digi 24, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici conform Agerpres.ro
 

"Au fost modificări legislative de mulţi ani făcute, din păcate un cadru legislativ care a permis situaţii ce trebuie oprite. Avem 63 de miliarde de lei în această zonă, firme în insolvenţă, faliment sau reorganizare. Avem cam 28.000 de firme în situaţia asta. Cam o mie şi ceva au plan de reorganizare. 6.000 şi ceva sunt în observaţie de ani de zile. Împreună, marea lor parte acumulează încă datorii peste acel moment de intrare în insolvenţă, peste angajamentul de asumare de plată şi de necontinuare a creşterii datoriilor faţă de bugetul de stat. Este un comportament incorect faţă de mediul de afaceri corect. Este un ajutor de stat mascat pe care statul îl permite cu bună ştiinţă de foarte multe ori (...) Atunci, dacă e o parte de legislaţie neacoperită, asta este intenţia noastră de mâine: să avem acel cadru în baza căruia statul sau orice creditor la masa credală să poată să ceară falimentul atunci când lucrurile continuă în felul acesta. (...) Este o propunere ca atunci când se doreşte intrarea în insolvenţă firmele să nu poată să o facă aşa...", a spus Teodorovici.

 
Acesta a subliniat că sunt şi firme care au intrat în insolvenţă din motive obiective, în cazul acestora existând propunerea de tăiere de datorii, şi a precizat că sunt măsuri foarte bune pentru piaţă, motiv pentru care au şi primit avizul Consiliului Economic şi Social.
 

"Din păcate, sunt firme care cu motive obiective la bază au intrat în insolvenţă. Şi atunci am propus în această ordonanţă chiar şi tăierea unor astfel de datorii pentru companii care fără această măsură nu pot continua. Sunt măsuri foarte bune pentru piaţă. Chiar de asta avizul de azi de la CES a fost unul favorabil. Acesta este un plafon pentru a face mai grea intrarea în insolvenţă a companiilor şi în special pentru că există o practică din partea unor companii de a intra şi de a ieşi din insolvenţă", a explicat ministrul Finanţelor.

 
Întrebat de se s-a optat pentru varianta de ordonanţă de urgenţă, Teodorovici a răspuns că o astfel de modificare legislativă poate să aducă până la final de an surse de bani suplimentare.
 

"Dacă noi curăţăm această zonă care creează probleme în mediul de afaceri, mediul de afaceri în sine va avea de câştigat. Obiectivul este de a relansa în economia din România companiile mari, chiar şi de stat, care azi sunt ţinute pe linia de plutire", a explicat şeful MFP.

Sursa foto: Facebook/Eigen Teodorovici

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Pensiile speciale vor fi plafonate

15 Jul 2019 433

Senatoarea Ramona Dinu îi cere socoteală lui Teodorovici Statul nu-şi mai poate recupera o parte din prejudiciul din Dosarul Retrocedărilor pentru că nu s-a constituit parte civilă (document)

12 Jul 2019 904

Ministrul Teodorovici Proiectul privind construcţia podului peste Dunăre, de la Brăila, „va fi în grafic, fără niciun fel de întârziere"

05 Jul 2019 494

Decretul prin care Eugen Teodorovici este desemnat viceprim-ministru interimar, semnat de președintele Iohannis

03 Jul 2019 426

Cine face parte din noua conducere PSD, în urma votului din cadrul congresului

29 Jun 2019 1006

Ședință CExN PSD Eugen Teodorovici, numit vicepremier interimar

28 Jun 2019 599

Eugen Teodorovici și-a confirmat candidatura la prezidențiale

23 Jun 2019 741

Eugen Teodorovici, întâlnire cu primarii de localităţi pentru a discuta despre bugetele autorităţilor locale

19 Jun 2019 1063

Eugen Teodorovici, despre creșterea pensiilor de la 1 septembrie Banii pentru pensii sunt prevăzuți în buget

11 Jun 2019 818

ANAF continuă restituirea taxei auto

05 Jun 2019 632

UPDATE. Şefa ANAF, Mihaela Triculescu, a fost schimbată din funcţie. Cine este noul președinte al ANAF

03 Jun 2019 662

Ce a decis Guvernul în legătură cu dobânda calculată creditelor acordate prin programele guvernamentale cu garanţia statului

30 May 2019 380

Ministrul Eugen Teodorovici - „Am aprobat alocarea sumei de 700 milioane de lei în vederea restituirii taxei auto”

23 May 2019 582

Miniștrii Justiției și Finanțelor au ajuns la un acord cu sindicaliștii din penitenciare

22 May 2019 516

Amnistie fiscală anunțată de ministrul Finanțelor. Cine este vizat de această măsură

14 May 2019 406