Stiri calde

Nuclearelectrica a semnat un memorandum cu Parteneriatul pentru Cercetare și Educație pentru Sisteme Nucleare Avansate

SN Nuclearelectrica SA („SNN”) anunță că în data de 14 martie 2018 a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Parteneriatul pentru Cercetare și Educație pentru Sisteme Nucleare Avansate („CESINA”), reprezentat de Institutul pentru Cercetări Nucleare din cadrul Regiei Autonome pentru Energia Nucleară (”RATEN ICN”).
 
Potrivit Nuclearelectrica, semnarea acestui Memorandum are că scop implicarea ambelor părți semnatare în accelerarea dezvoltării și a utilizării tehnologiilor avansate cu emisii scăzute de dioxid de carbon, îmbunătățirea noilor tehnologii și reducerea costurilor prin coordonarea eforturilor naționale de cercetare, dar și interesul și implicarea SNN în dezvoltarea tehnologiilor nucleare ale viitorului, că mijloace de utilizare durabilă a energiei nucleare în România, complementare programului nuclear actual.
 

„Având în vedere că România este unul dintre dezvoltatorii de tehnologii avansate nucleare, reactoare de Generație IV, cum este și proiectul ALFRED, cred că este benefic pentru întreagă industrie nucleară să dezvoltăm cooperarea, să utilizăm integrat și eficient anii de experiență și cunoștințele avansate pentru a beneficia pe termen lung, atât prin eficientizare tehnologică, dar și prin întărirea industriei naționale și să acționăm unit pentru un interes național. Cercetarea și dezvoltarea sunt domenii prioritare pentru orice stat, prin urmare contribuția SNN în acest proiect este una benefică, fiind singură entitate cu experiență în punerea în funcțiune și operarea de reactoare nucleare. Dezvoltarea tehnologiilor avansate reprezintă un avantaj competitiv pentru România, iar acest proiect poate fi concretizat prin cooperare la nivelul întregii industrii nucleare.” –Cosmin Ghiță, Director General SNN

 
 Acest parteneriat constă în identificarea oportunităților de cooperare în programe punctuale, adaptate expertizei și necesităților ambelor părți, în dezvoltarea proiectului ALFRED, participarea experților SNN la elaborarea planurilor strategice și a acțiunilor de implementare prin asigurarea suportului de know-how, schimb de informații și experiență, colaborare asociată cu dezvoltarea, proiectarea, testarea, licențierea și construirea proiectului ALFRED, dezvoltat de consorțiul internațional FALCON.
 

“Acordul semnat reprezintă un pas foarte important în crearea capabilităților la nivel național necesare pentru realizarea proiectului. Înalta expertiză și experiență existente la SNN în ceea ce privește autorizarea, proiectarea, punerea în funcțiune și operarea instalațiilor nucleare aduce o componentă esențială în activitatea dedicată implementării proiectului ALFRED. În același timp, întregul proiect asigura oportunități deosebite pentru industria nucleară care urmează să își aducă o contribuție importantă pentru realizarea infrastructurilor experimentale și a reactorului de demonstrație, creând premisele pentru dezvoltarea industriei naționale într-un domeniu de înalta tehnologie.”-Constantin Paunoiu, Director RATEN ICN

 
Memorandul de Înțelegere are o perioada de valabilitate de 3 ani de la dată semnării, poate fi prelungit cu acordul părților și nu implică costuri financiare pentru SNN, având în vedere contribuitia SNN prin expertiză și specialiștii săi.  
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Serviciile de comunicaţii mobile pentru CNE Cernavodă, asigurate de Orange România (document)

20 Mar 2019 547

SN Nuclearelectrica SA și NuScale semnează un Memorandum de Înțelegere pentru a explora tehnologia SMR pentru România

19 Mar 2019 427

Nuclearelectrica organizează o licitaţie pentru întreţinerea unui sistem de la Unităţile 1 şi 2 (document)

19 Mar 2019 301

Un nou contract încheiat între Nuclearelectrica şi Messytech. Despre ce este vorba (document)

09 Mar 2019 631

Societatea Nuclearelectrica SA cumpără servicii de întreţinere a instalaţiilor de semaforizare (document)

08 Mar 2019 513

CNE Cernavodă cumpără servicii de curăţenie pentru spaţiile de cazare (document)

06 Mar 2019 533

Canberra Packard SRL a bătut palma cu CNE Cernavodă. Iată ce va livra firma! (document)

01 Mar 2019 1340

Cât scoate din conturi CNE Cernavodă pentru transportul public al angajaţilor. Detalii (document)

18 Feb 2019 969

O societate din Balș, județul Olt a încheiat un contract cu Nuclearelectrica. Ce servicii vor fi oferite (document)

15 Feb 2019 762

Ședință a Guvernului României. Ce proiecte ar putea fi incluse pe ordinea de zi. Unul are legătură cu emiterea autorizaţiei de mediu pentru Societatea Naţională "Nuclearelectrica" S.A.

14 Feb 2019 476

Un nou contract a fost încheiat între CNE Cernavodă şi Unify Co LTD SRL (document)

13 Feb 2019 689

Două societăți vor furniza stingătoare de incendiu cu presiune permanentă pentru Sucursala CNE Cernavodă (document)

12 Feb 2019 629

Cât costă serviciile de decontaminare a spaţiilor tehnologice din cadrul CNE Cernavodă (document)

12 Feb 2019 863

Unitatea Nucleară de la Cernavodă cumpără releu şi lampă de semnalizare (document)

11 Feb 2019 434

Nuclearelectrica vrea să ţină sub control câmpurile gamma din jurul sistemelor active. Câţi bani alocă în acest scop (document)

08 Feb 2019 665