Stiri calde

Povestea lui Bursuc, câinele eutanasiat, va fi spusă din nou! Constănțenii sunt așteptați mâine dimineață, la Biobază!


Jurnalista Raluca Răileanu, de la Kanal D, cea care a realizat în 2013 reportajul despre Bursuc, câinele care se deplasa într-un căruț, şi Liviu, un om al străzii care îl îngrijea, va veni mâine la Constanţa, la Ecarisajul de aici. Ea va realiza un interviu, la ora 11, cu cei implicaţi în cazul Bursuc. Constănţenii sunt invitaţi să vină în număr mare la sediul Ecarisajului, din strada Vârful cu Dor 5. Raluca Răileanu a transmis constănţenilor: "Am nevoie de susţinerea voastră, în număr cât mai mare, acolo la biobază. Să fie presiunea mare şi să-i băgăm puţin în sperieţi pe aceşti indivizi. Apropo, se va face şi o anchetă, spune Decebal Făgădău, primarul Constanţei, care este foarte revoltat de situaţie. Vă aştept, mâine în jur de 11".
            Mihai Petre, președintele Asociației M10 Constanța, spune că Primăria a publicat documentele justificative referitoare la eutanasierea lui Bursuc: ”După ce le-am citit cu multă atenție, fac și eu câteva observații:
1. În primul rând, trebuie remarcată reacția rapidă a reprezentanților Primăriei. Să nu avem nicio urmă îndoială, au reacționat pentru că s-a pus pe ei o presiune mediatică rapidă, cu o dimensiune neașteptată. Morala generală este că, dacă nu pui presiune pe ei, n-au niciun stres.
2. Bursuc a fost ridicat în baza unei sesizări întocmită de, atenție, Inspectoratul Județean de Poliție (!!!) și Asociația Chinologică "Hobby" Constanța și semnată, în numele celor două instituții, de un domn, Zaedin Murat.
Evident, din start, se ridică un prim un set de întrebări: reprezentanții IPJ știu de această adresă? Acest domn poate semna documente în numele Inspectoratului Județean de Poliție? Este domnul în cauză angajat al IPJ?
Se observă că ștampila de pe document aparține exclusiv Asociației "Hobby". Oare ce zice IPJ despre treaba asta?
Bun, mergem mai departe.
Semnatarul reclamației se bazează pe o sesizare, făcută de un alt domn, cu numele Crețu Cornel, care a văzut "un om al străzii cum bătea un câine de talie mică cu picioarele rupte. Și suferind de o boală de piele gravă".
Ce vede domnul Crețu Cornel reprezintă obiectul unei reclamații ce se putea îndrepta fie către Poliția Locală, fie către Inspectoratul Județean de Poliție, fie către Poliția Animalelor (nu știu dacă există așa ceva), fie chiar către domnul Murat (da, către el, pentru că în ștampila Asociației "Hobby" puteți vedea scris "protecția animalelor"). Presupunând ca reclamația are la bază un fapt real (eu nu sunt prea convins de treaba asta), în calitate de reprezentant al unei Asociații care are ca obiect de activitate, specificat clar în ștampilă, "protecția animalelor", responsabilitatea directă a domnului Murat era să salveze câinele. Deci, acest domn, cu Asociația sa, ar fi trebuit să se deplaseze la fața locului, însoțit de Poliția Locală, și să ia măsuri de salvare a câinelui (de pildă, să-l ducă la un cabinet veterinar). În schimb, domnul în cauză a sesizat Serviciul de Ecarisaj, prin Primărie. Exact locul unde nu se salvează câinii.
3. Acum să citim raportul polițistului local, chemat de hingherii care nu puteau sa-l dovedească pe Liviu, îngrijitorul lui Bursuc, cel care agita o bâtă (chiar așa a fost, mi-a recunoscut și mie că l-a apărat pe Bursuc cu bâta, în canalul unde locuiau împreună). Primul lucru care sare în ochi - raportul este întocmit la două zile după ridicarea și eutanasierea lui Bursuc, suficient delay pentru ca documentul să fie armonizat cu prevederile legale, în contextul evenimentelor de la Biobază. Probabil, că raportul a fost întocmit după dictare. Chiar și așa, din el nu lipsesc problemele.
De pildă, inițial, agentul consemnează că Bursuc "părea a fi bolnav", iar câteva fraze mai jos, chiar înainte de încheiere, cu un scris înghesuit, plusează și spune că "impresia mea a fost că animalul era grav bolnav și necesita îngrijiri medicale".
Deci, e doar o impresie. Dar, de ce evoluția asta a părerilor și a impresiilor în decurs de doar câteva fraze? Chiar nu putea agentul să-și păstreze prima considerație legată de starea lui Bursuc? Neconcordanța asta ridică mari semne de întrebare.
Trecând peste păreri și impresii, agentul consemnează că Bursuc "necesită îngrijiri medicale", frază care, evident, nu este sinonimă cu eutanasia dar, atenție, care poate justifica eutanasia în cazul în care se constată existența unei boli incurabile.
4. Piesa de rezistență, fișa clinică de observație întocmită de medicul veterinar. Primul lucru, cum probezi tot ce scrie acolo cât timp corpul câinelui nu mai există? La nici 24 de ore de la eutanasie, personalul biobazei a transmis unei persoane, care a fost la fața locului, că trupul "nu mai există". S-a evaporat, adaug eu. Deci, cum probezi tot ce scrie acolo?
Dar, să luam fișa pe bucăți.
Peodemodecie generalizată, adică râie. Dacă o fi fost așa, râia este tratabilă. Membrele posterioare fracturate. Chiar dacă lucrul ăsta era vizibil, vedem și noi o radiografie, ceva?
Hemoragie internă - hopa, cum a văzut medicul treaba asta? Există vreun eco pe undeva? Cum s-a produs hemoragia? Când l-au băgat în mașina, când l-au scos, când? A constatat hemoragia internă când l-a disecat?
Aici sunt o puzderie de întrebări, de la cum s-a constatat hemoragia, până la cine a produs-o. Personal, am mari îndoieli că Bursuc avea hemoragie internă la ridicare.
Maxilarul inferior fracturat - iar o chestie interesantă. Din câte știu eu, câinele mânca, ori cu maxilarul fracturat nu mănânci nici apă. Sau…i-au fracturat maxilarul când l-au băgat în dricul câinilor? Sau când l-au scos? Așa, și cum s-a diagnosticat fractura, din ochi? Exista vreo radiografie, ceva?
Mai departe.
Fractură de coloana vertebrală lombară, paraplegie. Bun, treaba asta se vedea cu ochiul liber dar, totuși…nu era normal să-i faci o radiografie și să vezi dacă este operabil? Iar dacă era operabil, nu era normal sa dai sfoară în țară să vezi cine și dacă se oferă să suporte costurile tuturor operațiilor, să-l adopte etc.?
Dacă medicul veterinar produce documente justificative ale tuturor afecțiunilor constatate, vorbim altfel. Dacă nu, să-mi amintiți cum se numește ca niciodată să nu-mi duc câinele la el.
Însa peste toate astea, atenție mare la următorul aspect.
Legea 258/2013, la articolul 5, zice așa: "(1) Animalele bolnave incurabil, declarate ca atare, în urma unui examen medical, efectuat de medicul veterinar, examen la care pot asista reprezentanți din partea organizațiilor neguvernamentale pentru protecția animalelor, în baza fișei de observație, vor putea fi eutanasiate de îndată".
Pai, Bursuc nu era bolnav incurabil. Pe fișa clinică de observație nu scrie "bolnav incurabil". Avea un handicap locomotor, poate operabil, poate nu, dar care nu poate reprezenta o boală incurabilă sau incurabilă și transmisibilă. Singura boală este râia dar…tratabilă cu lejeritate.
Sigur, putem vorbi despre hemoragia internă ca despre o circumstanță agravantă.
Dar…care hemoragie? Avem vreo probă? Avem răspunsuri la întrebările când și unde s-a produs?
Personal, nu cred ca Bursuc avea hemoragie internă în momentul ridicării de către hingheri. După ridicare…nu se mai știe.
Concluzia mea, de nespecialist, iubitor de animale cerebral, nu isteric sau extremist, este: Bursuc ori nu a ajuns viu la Biobază, ori a ajuns viu, dar în maximum 15 minute a fost omorât.
Ilegal.”
Sursa foto: Mihai Petre, facebookCITEȘTE ȘI MIHAI PETRE, DESPRE CÂINELE ÎN CĂRUȚ: „BURSUC NU REPREZINTĂ PROBLEMA ANIMALELOR FĂRĂ STĂPÂN, CI ESTE RADIOGRAFIA ORAȘULUI ȘI ȚĂRII”
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Diafilaroza

05 Jun, 2015 13:19

Nu uitati ca animalele fara stapan pot transmite boli grave, cum ar fi diafilaroza (viermi localizati in diverse parti ale corpului, uneori in inima). Diafilaroza se transmite prin intepatura tantarilor si exista cazuri raportate de diafilaroza la om. O tanara de 27 de ani din Craiova a avut localizat un asemenea vierme cu o lungime de 90 mm in ochiul drept. Nu au existat complicatii, dar un vierme in ochi nu pare o perspectiva prea placuta. Poate ca ar trebui sa ne gandim de ce tarile civilizate nu permit animale pe strazi, chiar si cu pretul eutanasierii.

Vesa Georgeta

03 Jun, 2015 12:31

Toate aceste fapte duc la o singura rezolvare. Politia animalelor si legi bine scrise , altfel nu vom putea niciodata sa le aparam pe aceste necuvantatoare lipsite de orice putere de protectie. De unde bani ? Sunt sigura ca orice iubitor de animale ar contribui cu drag la asa ceva .Insa trebuie facut serios si ferm.

Vesa Georgeta

03 Jun, 2015 01:26

Inima de gheata a oamenilor nu s- a topit nici dupa masacrul de anul trecut ,in care au fost omorati fara mila mii de catei nevinovati , unii smulsi din mainile stapanilor.Rautatea oamenilor nu are margini.

George

02 Jun, 2015 21:37

Rușine celui ce a luat aceasta decizie.NU trebuie sa te joci de -a Atotputernicul! Nu ai dreptul. Sunt suflete ca si cele ale familiei tale. Vei vedea daca un membru al familiei se va imbolnăvii si vei fii nevoit sa opresti aparatele definitiv! Sa iei decizia cand esti implicat! O sa cântăresti situația de o mie de ori si o sa amani pana esti 100% sigur ca iei cea mai buna decizie! Rușine.

Mircea

01 Jun, 2015 22:54

Asta nu e instigare?

Articole asemanatoare

A vrut să salveze câinii străzii şi a fost reţinut

17 Aug 2017 1110

Puppy Vet SRL, un nou termen în procesul cu ANAF şi Administraţia Finanţelor Publice

03 May 2017 1691

Mai multe posturi scoase la concurs la Primăria Năvodari

19 Apr 2017 2462

Editorial Contractul de ecarisaj nu trece examenul „genocidului“ canin şi nici nu rezolvă problema maidanezilor din oraş!

13 Apr 2017 2721

Copil atacat de câini la Casa de Cultură. Sesizări şi nemulţumiri Primăria Constanţa a semnat contractul de ecarisaj. Cu ce preţ

06 Apr 2017 6076

Conducerea SC Green Life Recycling SRL fuge de presă! Un fost angajat al Primăriei Constanţa şi-a adjudecat contractul de ecarisaj

28 Mar 2017 4773

Green Life Recycling a câştigat licitația pentru ecarisaj

27 Mar 2017 1238

Interviu online Andrei Popescu - „Din păcate, administraţia rămâne cu aceeaşi politică de asistenţă socială, singura noutate fiind reînnoirea flotei de autobuze. Fondul de investiţii este de 15 la sută anul acesta“

18 Feb 2017 8179

Administraţia din comuna Tuzla a găsit soluţia pentru problema câinilor maidanezi (document)

22 Oct 2016 1231

Şedinţă de consiliu local la Valu lui Traian. Se dezbate preţul chiriilor ANL şi înfiinţarea unui serviciu de ecarisaj (document)

08 Oct 2016 1606

UPDATE.Promisiuni peste promisiuni Reprezentaţii Primăriei Constanţa susţin că vor stârpi ţânţarii! Dar când?

27 Jun 2016 2414

Ce spun reprezentanţii municipalităţii Allchim CO SRL, firma care a bătut palma cu Primăria Constanţa pentru 25 de ani, reclamată (galerie foto+documente)

10 Jun 2016 2483

Adio, Puppy Vet, bun găsit, Green Life Recycling! Câinii fără stăpân, daţi de Primăria Constanţa pe mâinile unei foste angajate (documente)

01 Jun 2016 9675

Repetabila povară a câinilor fără stăpân Făgădău - „Tare îmi e că actualul CLM nu va prinde înfiinţarea propriului serviciu de ecarisaj!“

31 Mar 2016 1604

Facturile noastre la căldură și noul serviciu de ecarisaj, în atenția consilierilor locali (document)

22 Jan 2016 2016

Primăria Constanţa va avea propriul serviciu de ecarisaj

21 Jan 2016 2714

Concurs la Primăria Constanţa pentru ocuparea a două funcţiei publice vacante de inspector

18 Sep 2015 1130

Ce s-a întâmplat cu ancheta în cazul cățelului Bursuc? Decebal Făgădău – „Am hârtii cu răspundere penală. Au prioritate“ (galerie foto)

10 Jul 2015 2149

M10 solicită rezilierea contractului de gestionare a serviciului de ecarisaj

07 Jul 2015 1313

Sondaj de opinie 92 la sută dintre participanţii la sondaj dezaprobă modul de acţiune al firmei de ecarisaj în cazul Bursuc

20 Jun 2015 1206

Baricada Verde acuză de obstrucţie angajaţii Biobazei din Constanţa (video)

17 Jun 2015 1465

Iubitorii de animale continuă protestele la Constanţa Asociaţia „Baricada verde“ cere demisia şefului Serviciului de Ecarisaj (galerie foto)

11 Jun 2015 2169

Iubitorii de animale din Constanța cer demisia șefului Serviciului de Ecarisaj

10 Jun 2015 1886

Sondaj de opinie Credeţi că ar trebui verificată firma care se ocupă de ecarisaj în Constanţa, după cazul căţelului Bursuc?

09 Jun 2015 3659

Drama căţelului Bursuc a emoţionat o lume întreagă Reacţii fără frontiere faţă de eutanasierea căţelului în căruţ îngrijit de un om al străzii (galerie foto)

04 Jun 2015 3500

Anchete după eutanasierea căţelului Bursuc Decebal Făgădău - „Dacă aşa tratăm câinii, aşa ne vom comporta şi noi cu ei“ (documente+galerie foto)

03 Jun 2015 9063

Primăria Năvodari a luat măsuri Cei trei salariaţi de la Ecarisaj care au maltratat câinii comunitari, mutaţi disciplinar la Spaţii verzi

14 Feb 2015 1346

„Nu vor mai lucra la acest serviciu. Vor fi aspru pedepsiţi“ Primăria Năvodari condamnă acţiunile angajaţilor de la Serviciul ecarisaj

10 Feb 2015 1232

Comunicat Primaria Navodari - 9.02.2015

09 Feb 2015 938

Primăria Năvodari „Aceşti oameni NU vor mai lucra la acest serviciu de ecarisaj”

09 Feb 2015 937

Panică pe o stradă din Iaşi O tânără a fost muşcată de sân, de un câine agresiv

19 Jan 2015 880

Incendiu în spate la "ecarisaj", în cartierul Km5

21 Oct 2014 768

Se caută inspector pentru Serviciul Dotări Urbane, Ecarisaj, Dezinsecţie şi Deratizare

06 Sep 2014 1272

Editorial Ce facem, domne’, cu câinii ăştia pentru care se muşcă oamenii-n stradă?

08 Aug 2014 1988

Vor fi „plantate“ peste o mie de bucăţi Primăria Constanţa începe montarea băncilor de odihnă (galerie foto)

22 May 2014 833

Iubitorii de animale provoacă pagube maşinilor de ecarisaj

18 Mar 2014 1001

InfoSudEst Afacere de milioane - De ce ajung maidanezii din județul Tulcea pe străzile din Babadag?

03 Oct 2013 1472

„„Ce vrăji a mai făcut Samantha”? S-a „evaporat” rulota din parcul Primăriei Constanţa

22 May 2013 1735

No man's land A cui e rulota care „zace” în parcul Primăriei Constanţa? (galerie foto)

18 May 2013 2159

Orașul Năvodari va face parte din Asociația de Dezvoltare intercomunitară Dobrogea (video)

27 Nov 2012 1371

Află cum te poți angaja la Primăria Constanța

02 Nov 2012 1428

Primăria Constanța face angajări. Vezi unde

02 Oct 2012 1890

Ce activitate avea serviciul de ecarisaj„A jupui cadavrele de animale şi a ajuta la autopsia lor când legea sanitară veterinară permite acest lucru şi a valorifica"

11 Sep 2012 3231

Vezi cine strânge câinii fără stăpân de pe străzi

17 Mar 2012 2185

Primăria Constanţa face angajări

27 Jan 2012 2382

Cuget Liber Mafia câinilor fără stăpân

05 Oct 2011 548

Maidanezii care au muşcat, ieri, un om au fost duşi la Biobază

12 May 2011 977

Maidanezii, o problemă (video)

28 Jan 2011 1468

Telegraf Primarul vă întreabă - Care sunt priorităţile Constanţei?

20 Jan 2011 607

Ce posturi bugetare mai sunt scoase la concurs

21 Sep 2010 2609