Stiri calde

Prăznuit la 20 iulie Sfântul Ilie Tesviteanul, ocrotitorul recoltelor

La data de 20 iulie, Biserica Ortodoxă Română sărbătoreşte ridicarea la cer a Sfântului Mare Proroc Ilie, Tesviteanul. Unul dintre cei mai importanşi prooroci din Vechiul Testament, Sf. Ilie este celebrat ca un mare făcător de minuni şi aducător de ploi în vreme de secetă. 
 
Se spune că, în peregrinările sale, Ilie a ajuns la o văduvă săracă, păgână, care aduna lemne pentru a coace pâine pentru ea şi fiul ei. În ciuda sărăciei, îndată ce Prorocul i-o ceru, ea îi pregăti o pâine, cu făina şi uleiul pe care le mai avea. Primi fără întârziere răsplata ospitalităţii sale: la cuvântul Prorocului, covata sa cu faină şi ulciorul cu ulei nu se mai goliră până la revenirea ploii. Trecuseră câteva zile de când Ilie era găzduit la aceasta văduvă, când fiul ei muri. Cum femeia, în durerea ei, îl acuza pe omul lui Dumnezeu că ar fi adus nenorocirea asupra casei ei, Ilie îl luă pe copil, îl urcă la etaj, acolo unde locuia el şi, după ce a suflat de trei ori asupra trupului neînsufleţit, chemându-l cu strigăte puternice pe Dumnezeu, el îl înapoie pe tânărul băiat viu mamei sale, profeţind astfel învierea morţilor.
 
Ajuns prin râvna sa pe culmea cea mai de sus a virtuţii, Sf. Proroc Ilie nu a trecut la cele veşnice, ci a fost ridicat la cer fiind considerat demn de a vedea faţă în faţă slava Dumnezeului întrupat, alături de Moise şi de cei trei Apostoli, în ziua Schimbării la faţă.
 
În tradiţia populară, Sf. Ilie este considerat ocrotitorul recoltelor şi a rămas în istoria Bisericii Ortodoxe ca un exemplu de credinţă şi curaj demn de urmat. Potrivit tradiţiilor, de Sfântul Ilie se manâncă, pentru prima dată, rodul nou de mere şi de struguri, nuci şi alune. Sf. Ilie este considerat şi patronul apicultorilor: în această zi, la sate, apicultorii recoltau mierea de albine, activitate cunoscută sub denumirea de "retezatul stupilor".
 
Conform CreştinOrtodox.ro, în ajunul zilei de Sfântul Ilie, fetele se duceau noaptea pe ogoarele semănate cu cânepă, se dezbrăcau şi se tăvăleau goale prin cultură, apoi se îmbrăcau şi se întorceau acasă. Dacă visau noaptea cânepă verde, era semn că se vor mărită cu flăcăi tineri şi frumoşi, iar dacă visau cânepă uscată, se zicea că se vor mărită cu oameni bătrâni.
 
În dimineaţă zilei de Sf. Ilie se culeg plante de leac, în special busuiocul, care se pun la uscat în podurile caselor, sub streşini sau în cămări. Tot atunci se culeg şi plantele întrebuinţate la vrăji şi farmece.
 
În trecut nu era voie să se consume mere până la 20 iulie şi nici nu era voie ca aceste fructe să se bată unul de altul, pentru a nu bate grindină, obicei păstrat şi astăzi. În această zi, merele (considerate fructele lui Sfântul Ilie) se duc la biserică pentru a fi sfinţite, crezându-se că numai în acest mod ele vor deveni mere de aur pe lumea cealaltă. Se mai spune că, dacă tună de Sfântul Ilie, toate alunele vor seca, iar fructele din livezi vor avea viermi.
 
Sf. Ilie este patronul spiritual al Forţelor Aeriene.
 
Sursa: wikipedia.org
Sursa foto: calendar-ortodox.ro

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mesajul gl(r) Gabriel Oprea, președintele Uniunii Militarilor și Polițiștilor “Mihai Viteazul”, cu ocazia Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene

20 Jul 2019 645

Meniu de sărbătoare, oferit pacienților constănțeni de Arimex Comexim 2000 SRL, de Sfantul Mare Proroc Ilie Tesviteanul

20 Jul 2019 1088

Sămbătă, Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene. Ceremonie militară şi religioasă în Bucureşti

16 Jul 2019 1334

Pr. Iulian Zisu 20 iulie-Sfântul şi slăvitul Prooroc Ilie Tesviteanul

20 Jul 2018 1813

Arimex Comexim 2000 SRL, meniu delicios pentru pacienţii din Constanţa de Sfântul Ilie

20 Jul 2018 1439

Sfântul Ilie, patronul spiritual şi protectorul aviatorilor români Ce se întâmplă de tună azi, conform tradiţiei

20 Jul 2017 2949

Astăzi este Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene

20 Jul 2017 1315

Sfântul Ilie. Unde slujesc ierarhii din Sud-Est. Ce biserici sunt în județul Constanța cu acest hram

20 Jul 2016 2798

Tradiţii pentru spor şi sănătate Sfântul Ilie, cinstit nu numai în creştinism, ci şi în iudaism şi în tradiţia islamică

20 Jul 2015 2475

Sfântul Ilie, aducătorul de ploi, este sărbătorit mâine de creştini

19 Jul 2015 1786

Ştiaţi că...? În România, astăzi, este sărbătorită...

20 Jul 2014 1507

Creştinii îl prăznuiesc pe Sfântul Prooroc Ilie Ce trebuie să facă fetele nemăritate în această zi

20 Jul 2014 2509

ÎPS Teodosie oficiază Sfânta Liturghie la biserica Sfântul Ilie din Constanţa

19 Jul 2014 2394

Unde slujește Arhiepiscopul Tomisului în acest sfârșit de săptămână

19 Jul 2013 1276

Este Sfântul Ilie Pe cine felicitaţi, azi, de ziua onomastică

20 Jul 2012 3736