Stiri calde

Pregătirile pentru preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene, în linie dreaptă. Premierul Dăncilă s-a întâlnit cu ministrul pentru mediul de afaceri

Luni, 3 septembrie 2018, a avut loc întrevederea prim-ministrului Viorica Dăncilă cu ministrul pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat, Ştefan-Radu Oprea, prima dintr-o serie de întâlniri cu membrii Cabinetului de miniștri, în contextul accelerării procesului de pregătire a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, transmite Guvernul României. 
 
La întâlnire a participat și ministrul delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu, care coordonează procesul de pregătire pentru preluarea mandatului pe care țara noastră îl va exercita, în premieră, în primul semestru al anului viitor.
 

„Pregătirea și exercitarea Președinției Consiliului Uniunii Europene reprezintă o prioritate a Guvernului României. În cadrul acestui efort colectiv, bine coordonat, în care sunt implicate toate instituțiile administrației publice centrale, vom avea oportunitatea de a demonstra, pentru prima dată de la momentul aderării la Uniunea Europeană, cum traducem în fapte viziunea politică pro-europeană a ţării noastre şi cum vom mobiliza administrația publică din România pentru promovarea interesului european. De aceea, am început astăzi o serie de întâlniri cu membrii Cabinetului pe care-l conduc, pentru a pune la punct toate detaliile specifice fiecărui portofoliu în parte, astfel ca la 1 ianuarie 2019 să fim pregătiți pentru a prelua, fără sincope, responsabilitățile care ne vor reveni“, a declarat premierul Viorica Dăncilă.

 
În cadrul reuniunii au fost agreate liniile de acțiune ale Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat în vederea îndeplinirii cu succes a prerogativelor asumate acestui demers, printre prioritățile instituției aflându-se finalizarea unui număr cât mai mare de dosare legislative de interes european, aflate în acest moment în diferite stadii de negociere, precum și organizarea unui număr de 6 evenimente în România, pe durata mandatului.
 
Informații suplimentare
 
România va asuma, în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigură prin rotație între statele membre ale Uniunii Europene la fiecare șase luni. În timpul exercitării Președinției, România va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte instituții europene, în special Comisia Europeană și Parlamentul European, lucrând, de asemenea, în strânsă coordonare cu Președintele Consiliului European în cadrul procesului decizional. Președinția rotativă asigură gestionarea curentă a agendei europene și prezidarea formațiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial și tehnic), cu excepția Consiliului Afaceri Externe. Președinția trebuie să acționeze ca un mediator imparțial, concentrându-se în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile să conducă la adoptarea de poziţii comune ale statelor membre.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

USR îi cere preşedintelui Iohannis să sesizeze CCR „Este al treilea OUG care modifică legile justiţiei, au slăbit sistemul judiciar din toate încheieturile!“

21 Feb 2019 296

Reacție dură a președintelui Iohannis la ordonanța pentru modificarea Legilor Justiției. Ce mesaj a transmis șeful statului

19 Feb 2019 320

Poziția oficială a secţiei pentru procurori a CSM după ordonanța de modificare a Legilor Justiției adoptată de Guvern

19 Feb 2019 286

Guvernul a adoptat marţi o OUG care modifică legile Justiţiei. Ce prevede ordonanța

19 Feb 2019 479

Ministerul Finanțelor Publice alocă 2 miliarde de lei pentru programul „Prima casă”

19 Feb 2019 295

Este oficial. Cresc alocațiile copiilor de la 1 martie. Guvernul a adoptat astăzi ordonanța de urgență

19 Feb 2019 691

Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă privind procedura de selecţie a procurorului european din partea României

19 Feb 2019 449

Ședință la Guvernul României, programată marți. Care sunt proiectele de pe ordinea de zi

18 Feb 2019 426

Când va intra în vigoare majorarea alocaţiilor pentru copii. Ce adeclarat ministrul Muncii, Marius Budăi

18 Feb 2019 527

Guvernul a aprobat înfiinţarea Registrului naţional al riscurilor pentru sănătate în relaţie cu factorii de mediu

16 Feb 2019 468

Guvernul a aprobat OUG privind organizarea şi desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European

15 Feb 2019 478

Guvernul a aprobat schema de minimis privind "Programul de finanţare a investiţiilor pentru modernizarea şi dezvoltarea stațiunilor balneare”

15 Feb 2019 371

Klaus Iohannis, declarații după adoptarea bugetului propus de PSD-ALDE „Acest buget reprezintă cel mai elocvent exemplu al unei guvernări care amanetează viitorul românilor”

15 Feb 2019 338

Ședință a Guvernului României. Ce proiecte ar putea fi incluse pe ordinea de zi. Unul are legătură cu emiterea autorizaţiei de mediu pentru Societatea Naţională "Nuclearelectrica" S.A.

14 Feb 2019 408

Modificarea Regulamentului de urbanism din Delta Dunării, în discuții la Tulcea

12 Feb 2019 747