Stiri calde

Pregătirile pentru preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene, în linie dreaptă. Premierul Dăncilă s-a întâlnit cu ministrul pentru mediul de afaceri

Luni, 3 septembrie 2018, a avut loc întrevederea prim-ministrului Viorica Dăncilă cu ministrul pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat, Ştefan-Radu Oprea, prima dintr-o serie de întâlniri cu membrii Cabinetului de miniștri, în contextul accelerării procesului de pregătire a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, transmite Guvernul României. 
 
La întâlnire a participat și ministrul delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu, care coordonează procesul de pregătire pentru preluarea mandatului pe care țara noastră îl va exercita, în premieră, în primul semestru al anului viitor.
 

„Pregătirea și exercitarea Președinției Consiliului Uniunii Europene reprezintă o prioritate a Guvernului României. În cadrul acestui efort colectiv, bine coordonat, în care sunt implicate toate instituțiile administrației publice centrale, vom avea oportunitatea de a demonstra, pentru prima dată de la momentul aderării la Uniunea Europeană, cum traducem în fapte viziunea politică pro-europeană a ţării noastre şi cum vom mobiliza administrația publică din România pentru promovarea interesului european. De aceea, am început astăzi o serie de întâlniri cu membrii Cabinetului pe care-l conduc, pentru a pune la punct toate detaliile specifice fiecărui portofoliu în parte, astfel ca la 1 ianuarie 2019 să fim pregătiți pentru a prelua, fără sincope, responsabilitățile care ne vor reveni“, a declarat premierul Viorica Dăncilă.

 
În cadrul reuniunii au fost agreate liniile de acțiune ale Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat în vederea îndeplinirii cu succes a prerogativelor asumate acestui demers, printre prioritățile instituției aflându-se finalizarea unui număr cât mai mare de dosare legislative de interes european, aflate în acest moment în diferite stadii de negociere, precum și organizarea unui număr de 6 evenimente în România, pe durata mandatului.
 
Informații suplimentare
 
România va asuma, în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigură prin rotație între statele membre ale Uniunii Europene la fiecare șase luni. În timpul exercitării Președinției, România va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte instituții europene, în special Comisia Europeană și Parlamentul European, lucrând, de asemenea, în strânsă coordonare cu Președintele Consiliului European în cadrul procesului decizional. Președinția rotativă asigură gestionarea curentă a agendei europene și prezidarea formațiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial și tehnic), cu excepția Consiliului Afaceri Externe. Președinția trebuie să acționeze ca un mediator imparțial, concentrându-se în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile să conducă la adoptarea de poziţii comune ale statelor membre.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Pensiile speciale vor fi plafonate

15 Jul 2019 245

Alegerile prezidențiale 2019 vor avea loc pe 10 noiembrie. Ce noutăți vor fi la alegerile din Diaspora

09 Jul 2019 592

Guvernul României va dezbate în ședința de mâine mai multe proiecte de acte normative

08 Jul 2019 533

Protest în Piaţa Victoriei din Capitală împotriva adoptării de către Guvern a OUG privind Codul Administrativ

07 Jul 2019 514

Diseară, miting în Piaţa Victoriei. Vezi care este cauza

07 Jul 2019 670

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind Codul administrativ, publicată în Monitorul Oficial

05 Jul 2019 392

Şedinţă la Guvernul României, programată astăzi. Ce proiecte sunt pe ordinea de zi

04 Jul 2019 473

Ședință a Guvernului României. Ce proiecte au fost incluse pe ordinea de zi

03 Jul 2019 563

Bugetul Ministerului Tineretului și Sporturilor, suplimentat pentru organizarea la București a Turneului internațional WTA de tenis

03 Jul 2019 440

Ședință la Guvernul României, programată miercuri. Două proiecte au legătură cu județul Constanța

02 Jul 2019 559

Ce reglementări sunt pregătite pentru intrarea în legalitate a activităţii de tip ridesharing. Ce costuri implică (document)

27 Jun 2019 897

Guvernul României și Coaliția pentru Dezvoltarea României, colaborare pentru stimularea creșterii economice

26 Jun 2019 357

Guvern OUG pentru operarea Sistemului de avertizare a populației în situații de urgență „RO-ALERT”

25 Jun 2019 676

Ședință la Guvernul României. Iată proiectele incluse pe ordinea de zi!

24 Jun 2019 858

Premierul Viorica Dăncilă „Este necesară o simplificare a adopţiei, să nu mai dureze atât de mult”

24 Jun 2019 557