Lumea marinarilor O navă-simbol inaugurează centenarul Regelui Carol I. Un 10 Mai triumfal


La 10 Mai 1939, Carol al II-lea încă se afla pe cai mari, la apogeul dictaturii sale regale. Drept pentru care, susținut cu entuziasm de guvern, a organizat grandioase manifestări naționale, prin care a fost celebrat Centenarul nașterii Regelui Carol I (1839-1914) și un sfert de veac de la trecerea acestuia în neființă.
 
Și cum întemeietorul dinastiei naționale și a statului modern român a pășit întâia oară pe pământ românesc la Turnu Severin, pe 8 mai 1866, evocarea înscăunării Regalității în România a început pe malul Dunării.

Obșteasca închinare de la Turnu Severin

Luni, 9 mai 1939 – Turnu Severin.
E ora 11.50. Bubuituri impresionante de tun, pornite de pe escadra de monitoare ancorate în port, vestesc intrarea trenului regal în gara fluvială.
Echipajele vaselor de război izbucnesc în urale îndelungate, sună din siflee, flutură beretele, iar de pe străzile orașului se revarsă ca o vijelie nesfârșitele urale ale populației.”.
Regele Carol al II-lea, însoțit de Marele Voievod Mihai, consilierii regali și întregul guvern, a fost întâmpinat de Armand Călinescu, președintele Consiliului de Miniștri, ministru de Interne și ad-interim la Ministerul Apărării Naționale și de Virgil Netta, primarul orașului.
Între persoanele oficiale s-a aflat și generalul adjutant Paul Teodorescu, ministrul Aerului și Marinei.

 
Liniștea se așterne încetul cu încetul. Moment de reculegere generală.
În zare, în apropierea celuilalt mal, își face apariția vaporul-Simbol, care va aduce pe  pământul Țării Românești  pe primul rege.
Pe vas nici un om, nici o mișcare. Numai deasupra catargului mare fâlfâie falnic stindardul cu stema Casei de Hohenzollern.
La intrarea în rada portului românesc, vasul este întâmpinat cu puternice bubuituri de tun trase de pe monitoare.
Greoaie, s-a prăbușit în adâncuri ancora vaporului. Santinela de pază, un grănicer îmbrăcat în costumul epocii, dă onorul.
8 Mai de azi trebuie să întruchipeze aceeași zi de solemn eveniment întâmplat la 8 mai 1866.” – consemna corespondentul ziarului “Argus”.

 
Pe placa de marmură albă dezvelită de Regele Carol al II-lea, “urmașul purtător al Coroanei și Numelui Celui ce-a pus piatră de granit la temeliile României moderne”, era imortalizat pentru posteritate mesajul:
“Pe locul acesta însemnat,

 Lăsatu-s-a pasul dintâi,
 Al Primului Rege Român,
De Dunăre adus până la noi.

8 Mai 1866 – 8 Mai 1939.”.
Artizanii acestei grandioase festivități de la Turnu Severin au fost Ion Marin Sadoveanu, subsecretar de stat la Ministerul Cultelor și Artelor și Eugen Titeanu, subsecretar de stat pentru Presă și Informații.
Din tribuna bogat pavoazată din fața Monumentului Eroilor, Suveranul admiră defilarea impecabilă a unităților de infanterie, artilerie, cavalerie și marină din garnizoană.
Festivitățile au culminat cu momentul emoționant al trecerii în goana cailor a poștalionului care l-a transportat, în urmă cu 73 de ani, pe domnitorul Carol I de la Turnu Severin la București.
 
 
În aceeași zi, la ora 21.30, în prezența M.S. Regelui și a Măriei Sale Marele Voievod de Alba Iulia, în sala Tronului a Palatului Regal din Capitală a avut loc țintuirea noilor drapele ale unor regimente, precum și remiterea decorațiilor conferite cu ocazia Zilei de 10 Mai.
Printre marinarii răsplătiți cu înalte ordine și medalii s-au numărat viceamiralul Petre Bărbuneanu, comandantul Marinei Regale, distins cu Serviciul Credincios în grad de Cavaler, viceamiralul Ioan Bălănescu și contraamiralul Nicolae Păiș cu Serviciul Credincios în grad de Ofițer.
Marinarii dau onorul, la unison cu poporul!

Participarea marinarilor la festivitățile de la Turnu Severin a fost coordonată de contraamiralul Alexandru Gheorghiu, șeful Secretariatului General din cadrul Ministerului Aerului și Marinei.

Cele două unități navale desemnate să reprezinte Marina Regală, din compunerea Diviziei de Dunăre, monitoarele “Lascăr Catargiu” (comandant – căpitanul Paul Ionescu) și „Alexandru Lahovary” (comandant – locotenent-comandorul Arpad Gherghel), făceau parte din Escadrila de Monitoare, înființată la 2 mai 1939, aflată sub comanda comandorului Paul Zlatian.


Monitoarele, care alcătuiau Grupul II Fluvial, au plecat în misiune în seara zilei de 3 mai, către ora 18, ajungând la destinație, nu fără peripeții, cauzate de unele avarii remediate la Giurgiu, pe 6, respectiv 7 mai.

10 Mai în Capitală

          În Capitală, manifestările au continuat marți, 9 mai, de la ora 11, cu dezvelirea statuii ecvestre a regelui Carol I, opera sculptorului croat Ivan Meštrovici.
 

 
Cu acest prilej, Carol al II-lea a ținut să sublinieze:
De lângă obârșia Dunării, Carol I a fost chemat de gândul fericit al poporului românesc, să vie și să domnească aci, la gurile aceluiași fluviu, pentru a-i făuri un viitor falnic.
A avut un țel: să facă din România o țară independent și respectată; fără șovăire a urmărit acest scop și a reușit.
[…] Simțul politic dus la extrem, ponderea desăvârșită și marea Sa dragoste pentru armată, iată calitățile care au făcut din Carol I un Mare Rege.
Ne-a lăsat o Românie consolidată, pe care urmașul său Ferdinand a mărit-o până la granițele ei firești.
Iată moștenirea care am primit-o noi de azi și pe care vom trebui să o lăsăm la rândul nostru urmașilor noștri, neștirbită.”.

Festivitatea din Piața Palatului Regal s-a încheiat cu defilarea membrilor Frontului Renașterii Naționale, funcționarilor, veteranilor din Războiul de Independență în frunte cu colonelul Mauriciu Brociner, fost adjutant al regelui Carol I, asociațiilor foștilor luptători, unităților cu cele 191 de steaguri glorioase ale unităților combatante la 1877 și în Războiul balcanic din 1913, precum și a ofițerilor din garnizoana București, elevilor Școlii Pregătitoare de Ofițeri, a unor subunități din Regimentul 1 Artilerie, Regimentul 6 Mihai Viteazul și Regimentul 2 Vânători de Gardă și sub
unităților de elită ale Aviației și Marinei.

 
Sărbătoarea Dinastiei și a Neamului românesc a culminat cu un Te-Deum și grandioasa paradă militară de pe platoul Cotroceni, condusă de generalul Gheorghe Argeșeanu, comandantul Corpului II Armată, fost ministru al Apărării Naționale, la care au participat 2000 de ofițeri, 18000 de militari de toate gradele, armele și specialitățile, 4000 de cai, 250 de tunuri noi și 200 de autotrăsuri.
Un freamăt de încântare ridică pentru final în tribune Batalionul de Marină – călcând și el ușor, ca legănat de unde – cu centuri și cartușiere blonde sub beretele ștrengărește culcate pe tâmple” va consemna Ion Dimitrescu, reporterul ziarului „Curentul”.

 

Seara, patru coloane de militari au plecat din Piața Victoriei, în frunte cu fanfara militară, spre Piața Palatului Regal și alte trei artere principale ale Capitalei, oferind bucureștenilor spectacolul nocturn al tradiționalei retrageri cu torțe.
 
 
Pro Memoria, pe 20 aprilie 1939 a fost instituită Medalia Centenarului Regelui Carol I iar locotenent-comandorul Dimitrie Știubei, celebrul pictor marinist, a realizat macheta unei emisiuni filatelice cu aceeași tematică.
Bibliografie: Colecția periodicelor “Argus”, “Curentul”, “Opinia”, “Realitatea ilustrată”, “România” și “Timpul”

Sursa foto: Presa epocii

 
Despre Marian Moşneagu
Comandorul (r) dr. Marian Moşneagu s-a născut la 29 iunie 1961, în comuna suceveană Boroaia, „în pridvorul Bucovinei”, însă în 1976 destinul i-a călăuzit pașii spre Liceul Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza” din Constanţa. A urmat apoi cursurile Institutului „Mircea cel Bătrân” (1980-1984) şi ale Facultăţii de Litere, Istorie, Drept şi Teologie, specializarea Istorie, din cadrul Universităţii „Ovidius” Constanţa (1995-1998), unde a finalizat și studiile aprofundate (1999). Ulterior, a devenit doctor în Istorie, la Universitatea din Craiova (2004). La numai 40 de ani a devenit cel mai tânăr director al Muzeului Marinei Române (2001-2006) şi primul ofițer de marină şef al Serviciului Istoric al Armatei (2007-2016).
Este autor al lucrărilor „Ziua Marinei la români” (2002), „Cultul apelor la români” (2004), „Politica navală postbelică a României (1944-1958)” (ediţia I 2005, ediţia a II-a 2006), „Odiseea navei-şcoală «Constanţa»” (2004), „Regele şi Regina Mării Negre. File din istoricul distrugătoarelor & fregatelor «Regele Ferdinand» şi «Regina Maria»” (2006), „O istorie tragică a Marinei Comerciale Române” (2006), „Dicţionarul marinarilor români” (2008), „Eroii Marinei Române” (2009), „Elita Marinei Regale Române în rezistenţa anticomunistă” (2010), „Presa Marinei Române. Dicţionar bibliografic” (2011), „Crucişătorul «Elisabeta» în campanie” (2012), „Serviciul Istoric al Armatei în slujba culturii naţionale” (2013), „Fregata-amiral «Mărăşeşti»” (2014), „Uniformele Forţelor Navale Române” (2016), „Şefii Statului Major al Forţelor Navale. Enciclopedie” (2016), „Amiralii României. Dicționar enciclopedic” (2017), „Cavalerii Mării Negre. Ofițeri de marină distinși cu Ordinul Militar «Mihai Viteazul»” (2019), „Armata Română pe frontul Canalului Dunăre-Marea Neagră” (2020) și „Legendele «Albatrosului»” (2021) și coautor al altor 30 de albume, ghiduri, dicționare, enciclopedii, monografii și culegeri de documente. Este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (1992) și al Comisiei Române de Istorie Militară (1999) și redactor-șef al revistelor „Cap Compas”, „Magazin Nautic” și „Misiunea”.
 
Citește și:
Aniversări românești. Regele Carol I - 185 ani de la naștere (II) 10 mai 1939 - Dezvelirea Monumentului din Piața Palatului Regal
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Lumea marinarilor Vivat „Mircea”! Sărbătoarea velelor la Constanța

16 May 2024 759

Lumea marinarilor Pilda Maiorului Murgescu. O eroare perpetuă

13 May 2024 597

Lumea marinarilor Ispitele Americii Latine. Cadeții nu cedează!

30 Apr 2024 596

Lumea Marinarilor Primul Mineralier Românesc! Oare cine l-a nășit?

29 Apr 2024 980

Lumea marinarilor Un primar solidar cu Forțele Navale. Vasile Berariu, Boroaia, Omul Anului

29 Apr 2024 984

Lumea marinarilor Din nou spre America. „Mircea”, SUA, Canada

19 Apr 2024 760

Lumea marinarilor Aplauze pe scena Atlanticului. „Mircea”, SUA, botez marinăresc

18 Apr 2024 1180

Lumea marinarilor Inginerul providențial al Marinei Române. Arsenalul Marinei, Ingineria navală, pionieri

12 Apr 2024 678

Lumea marinarilor Destinul fatidic al Cargoului „Mangalia“. Diferend maritim, constrângere, concesie

08 Apr 2024 1068

Lumea marinarilor Un amiral sacrificat

26 Mar 2024 691

Lumea marinarilor Un om, o navă, un destin. „Mircea”, comandanți, repere morale

20 Mar 2024 1119

In Memoriam Contraamiralul de flotilă Ispas Eugen

19 Jan 2024 2860

151 de ani de la înființarea Școlii Flotilei Lansarea monografiei „Cadeții Marinei Române (1880-1960)“ de Marian Moșneagu

16 Nov 2023 986

Lumea marinarilor O flotă abandonată, dar nicicând uitată! (GALERIE FOTO)

07 Oct 2023 2292

Lumea marinarilor 7 septembrie 1930 - Intrarea în serviciu a „Distrugătoarelor Regale” (GALERIE FOTO)

07 Sep 2023 1213