Preşedintele CJC şi subprefectul judeţului Constanţa, întâlnire cu reprezentanţii CLCB pe tema focarelor de pestă porcină africană

Președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, alături de prefectul județului, Dumitru Jeacă a avut joi o întâlnire cu reprezentanți ai insituțiilor ce fac parte din Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) și reprezentanții primăriilor din teritoriu, pentru a discuta prezența Pestei Porcine Africane în localitățile din județ.

Potrivit informaţiilor, până în acest moment la nivelul județului Constanța au fost confirmate focare de Pestă Porcină Africană în zece localități. Cele mai afectate localități fiind Ciobanu (Pod Giurgeni), Cheia – Grădina și Vadu – Corbu. Pentru prevenirea răspândirii bolii în celelalte localități, autoritățile au luat măsuri de sacrificare preventivă a suinelor. În total, până în acest moment, în localitățile unde a fost confirmată molima, au fost sacrificate 1.840 capete.

În acest caz este foarte importantă prevenția apariției și răspândirii virusului. Acest lucru se poate face doar cu ajutorul autorităților dar și al localnicilor, care trebuie să se implice activ în anunțarea cazurilor de prezumție de boală și să aplice măsurile ce se impun. Este foarte important ca deținătorii de suine să trateze apariția acestui virus cu maximă seriozitate și să conștientizeze gravitatea situației. Populația este sfătuită să respecte indicațiile autorităților sanitar veterinare. În toate localitățile județului au fost afișate informații privind modalitățile de prevenire și combatere a virusului pestei porcine. Totodată, au fost instalate puncte de control și dezinfecție, precizează CJC Constanţa.

 „Îi rog pe cetățenii județului Constanța să fie conștienți de pericolul real pe care îl reprezintă acest virus. Solicit sprijinul și înțelegerea cetățenilor în ceea ce privește respectarea  măsurilor de prevenție a răspândirii virusului, având în vedere gravitatea bolii. De asemenea, trebuie luate în calcul și consecințele economice generate de apariția și răspândirea acesteia. Mă voi implica activ și voi ține pemanent legătura cu primarii din județ pentru a acționa eficient în caz de nevoie. Fac un apel către toți locuitorii din județ să se informeze asupra virusului Pestei Porcine Africane și să raporteze orice suspiciune de îmbolnăvire” a declarat președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu.


Potrivit specialiștilor, chiar dacă porcul este taiat și carnea congelatî și preparată dupa mai mult timp, virusul nu dispare. Astfel, populația este sfătuită să nu sacrifice în regim propiu animalele și să contacteze medicul veterinar în cazul în care animalele prezintă semne de boală. În plus, cetățenii sunt sfătuiți să nu hrănească animalele din curte cu resturi alimentare ce aparțin porcilor sacrificați, deoarece riscă să propage boala la animalele sănătoase.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Pestă porcină africană în Constanța! Sute de porci bolnavi. Ce a decis Prefectura Constanța?

25 Jul 2023 1293

Câte focare de pestă porcină africană sunt active, în prezent, în România. Datele ANSVSA

10 Feb 2023 1167

Un focar activ de pestă porcină africană, la nivelul judeţului Constanţa!

14 Nov 2022 2090

Focar de pestă porcină africană la o exploatație comercială din județul Timiș

12 Oct 2022 1282

ANSVSA Numărul focarelor de pestă porcină din România a scăzut la jumătate în doar o săptămână

30 Dec 2021 1696

Mihai Ponea-„Peste 20.000 de samsari vând porci vii şi carne de porc fără documente şi aşa s-a răspândit pesta porcină africană pe teritoriul României“

21 Nov 2021 1987

Prejudiciul este imens! Unul dintre cei mai mari jucători de pe piața preparatelor din carne, proces important la Constanța (document)

02 Nov 2021 4587

Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane Focar nou de pestă porcină africană, la Constanța

03 Sep 2021 2109

Focar nou de pestă porcină africană, la Constanța

20 Aug 2021 4649

Focar de pestă porcină africană, în județul Constanța

13 Aug 2021 2868

Situația la Constanța. Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane

08 May 2021 2138

DSV Constanța a achiziționat în nouă luni un incinerator mobil, în plin focar de Pestă Porcină Africană. Raportul controlului

07 May 2021 2888

Crescătorii de porci trebuie să respecte noi reguli. Proiectul de lege propus în contextul răspândirii pestei porcine africane

19 Mar 2021 2278

Patru focare active cu gripă porcină africană, în județul Constanța. Care este cel mai recent

12 Mar 2021 3424

Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane Judeţul Constanţa. 21 de mistreți găsiți morți și 24 vânați

26 Feb 2021 2008