Președintele Klaus Iohannis „Cheltuielile din fondul de rezervă pe care Guvernul le-a făcut pentru pesta porcină africană sunt zero“

Pe fondul crizei generate de extinderea accelerată a virusului pestei porcine africane (PPA) și în legătură cu ultimele declarații din partea membrilor Guvernului, Președintele României, Klaus Iohannis, atrage atenția asupra responsabilităților imperative pe care autoritățile guvernamentale le au pentru a aduce situația sub control, astfel încât să fie blocată răspândirea virusului PPA și în alte județe decât cele afectate până în prezent în mod direct, informează Administrația Prezidențială. 
 

”Cu privire la despăgubirea populației și a producătorilor afectați de pesta porcină, Președintele Klaus Iohannis solicită Guvernului să asigure un proces cât mai rapid, simplu și eficient de întocmire, aprobare și plată a dosarelor de despăgubire a populației și a producătorilor afectați de pesta porcină, prin comisii de evaluare eficiente, pentru asigurarea conformității evidențelor și a despăgubirilor. De modul în care se acordă aceste despăgubiri depinde bunăstarea gospodăriilor populației afectate de virusul PPA, dar și viitorul industriei de creștere a porcului.
 
Dată fiind starea de fapt și extinderea agresivă a pestei porcine, cu riscuri și consecințe care se pot dovedi dramatice pentru agricultura și economia României, din partea Guvernului se anunță cu seninătate faptul că fondul de rezervă este zero, în ciuda asigurărilor repetate prin care Guvernul și-a propus să arate că situația bugetară este stabilă, că sunt bani pentru pensii, salarii și pentru restul cheltuielilor” - se mai arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

 
În ciuda gravității acestei situații în raport cu mijloacele de intervenție pentru anumite situații de criză, cum este actualmente criza pestei porcine, ministrul finanțelor afirmă că fondul de rezervă este zero deoarece fondurile au fost cheltuite pentru situațiile de calamitate, inclusiv pentru pesta porcină.
 

”În realitate, cheltuielile din fondul de rezervă pe care Guvernul le-a făcut pentru pesta porcină africană sunt zero. Nu poate fi identificat niciun act normativ, în ciuda spuselor ministrului finanțelor, prin care să fie alocată din fondul de rezervă vreo sumă, oricât de mică, în legătură cu criza generată de PPA.
 
De altfel, modul defectuos și lipsit de prudență în care a fost gestionat Fondul de rezervă a făcut ca astăzi, când într-adevăr ne confruntăm cu o situație de criză, Guvernul să nu mai dispună de bani în acest fond, deși fondul de rezervă al Guvernului se alimentează în mod curent, nu doar prin rectificări bugetare.
 
În acest context, este inadmisibil că membrii Guvernului acreditează teme false, care condiționează de rectificarea bugetară o serie de cheltuieli esențiale, cum ar fi plata pensiilor sau achizițiile de medicamente. Această abordare nu reprezintă altceva decât un exercițiu cinic de manipulare a opiniei publice, din care PSD a făcut un adevărat mod de guvernare.
 
Vina pentru situația bugetară critică în care se află acum Guvernul aparține în totalitate miniștrilor care la începutul anului nu au fost capabili să facă estimări corecte cu privire la fondurile necesare ministerelor pe care le coordonează” - au mai transmis reprezentanții Administrației Prezidențiale. 

 
Președintele României a tras în repetate rânduri semnale de alarmă în legătură cu sustenabilitatea precară a bugetului anului 2018, fiind evidentă subfinanțarea anumitor capitole de cheltuieli.
 

”De exemplu, în privința constrângerilor pe care Guvernul le invocă, cum ar fi cele referitoare la cheltuielile cu medicamentele, trebuie cunoscut faptul că tocmai prevederile rectificării bugetare vulnerabilizează buna funcționare a aprovizionării cu medicamente: la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, rectificarea bugetară propusă de Guvernul PSD a însemnat tăieri de 2,5 miliarde lei de la capitolul „bunuri și servicii” - din care sunt achiziționate medicamentele, pentru ca banii să fie direcționați la transferuri, pentru plata salariilor.
 
Din dorința de a bifa respectarea țintelor asumate în privința deficitului, proiectul de buget a subestimat anumite categorii de cheltuieli, care urmau să primească abia ulterior resursele financiare necesare. Însă o rectificare bugetară serioasă nu înseamnă să faci cârpeli și să apelezi la acțiuni pompieristice” - mai transmite sursa citată. 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Pestă porcină africană în Constanța! Sute de porci bolnavi. Ce a decis Prefectura Constanța?

25 Jul 2023 1237

Câte focare de pestă porcină africană sunt active, în prezent, în România. Datele ANSVSA

10 Feb 2023 1124

Un focar activ de pestă porcină africană, la nivelul judeţului Constanţa!

14 Nov 2022 2041

Focar de pestă porcină africană la o exploatație comercială din județul Timiș

12 Oct 2022 1238

ANSVSA Numărul focarelor de pestă porcină din România a scăzut la jumătate în doar o săptămână

30 Dec 2021 1660

Mihai Ponea-„Peste 20.000 de samsari vând porci vii şi carne de porc fără documente şi aşa s-a răspândit pesta porcină africană pe teritoriul României“

21 Nov 2021 1953

Prejudiciul este imens! Unul dintre cei mai mari jucători de pe piața preparatelor din carne, proces important la Constanța (document)

02 Nov 2021 4545

Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane Focar nou de pestă porcină africană, la Constanța

03 Sep 2021 2048

Focar nou de pestă porcină africană, la Constanța

20 Aug 2021 4608

Focar de pestă porcină africană, în județul Constanța

13 Aug 2021 2816

Situația la Constanța. Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane

08 May 2021 2100

DSV Constanța a achiziționat în nouă luni un incinerator mobil, în plin focar de Pestă Porcină Africană. Raportul controlului

07 May 2021 2833

Crescătorii de porci trebuie să respecte noi reguli. Proiectul de lege propus în contextul răspândirii pestei porcine africane

19 Mar 2021 2224

Patru focare active cu gripă porcină africană, în județul Constanța. Care este cel mai recent

12 Mar 2021 3375

Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane Judeţul Constanţa. 21 de mistreți găsiți morți și 24 vânați

26 Feb 2021 1975