Stiri calde

Președintele Klaus Iohannis „Cheltuielile din fondul de rezervă pe care Guvernul le-a făcut pentru pesta porcină africană sunt zero“

Pe fondul crizei generate de extinderea accelerată a virusului pestei porcine africane (PPA) și în legătură cu ultimele declarații din partea membrilor Guvernului, Președintele României, Klaus Iohannis, atrage atenția asupra responsabilităților imperative pe care autoritățile guvernamentale le au pentru a aduce situația sub control, astfel încât să fie blocată răspândirea virusului PPA și în alte județe decât cele afectate până în prezent în mod direct, informează Administrația Prezidențială. 
 

”Cu privire la despăgubirea populației și a producătorilor afectați de pesta porcină, Președintele Klaus Iohannis solicită Guvernului să asigure un proces cât mai rapid, simplu și eficient de întocmire, aprobare și plată a dosarelor de despăgubire a populației și a producătorilor afectați de pesta porcină, prin comisii de evaluare eficiente, pentru asigurarea conformității evidențelor și a despăgubirilor. De modul în care se acordă aceste despăgubiri depinde bunăstarea gospodăriilor populației afectate de virusul PPA, dar și viitorul industriei de creștere a porcului.
 
Dată fiind starea de fapt și extinderea agresivă a pestei porcine, cu riscuri și consecințe care se pot dovedi dramatice pentru agricultura și economia României, din partea Guvernului se anunță cu seninătate faptul că fondul de rezervă este zero, în ciuda asigurărilor repetate prin care Guvernul și-a propus să arate că situația bugetară este stabilă, că sunt bani pentru pensii, salarii și pentru restul cheltuielilor” - se mai arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

 
În ciuda gravității acestei situații în raport cu mijloacele de intervenție pentru anumite situații de criză, cum este actualmente criza pestei porcine, ministrul finanțelor afirmă că fondul de rezervă este zero deoarece fondurile au fost cheltuite pentru situațiile de calamitate, inclusiv pentru pesta porcină.
 

”În realitate, cheltuielile din fondul de rezervă pe care Guvernul le-a făcut pentru pesta porcină africană sunt zero. Nu poate fi identificat niciun act normativ, în ciuda spuselor ministrului finanțelor, prin care să fie alocată din fondul de rezervă vreo sumă, oricât de mică, în legătură cu criza generată de PPA.
 
De altfel, modul defectuos și lipsit de prudență în care a fost gestionat Fondul de rezervă a făcut ca astăzi, când într-adevăr ne confruntăm cu o situație de criză, Guvernul să nu mai dispună de bani în acest fond, deși fondul de rezervă al Guvernului se alimentează în mod curent, nu doar prin rectificări bugetare.
 
În acest context, este inadmisibil că membrii Guvernului acreditează teme false, care condiționează de rectificarea bugetară o serie de cheltuieli esențiale, cum ar fi plata pensiilor sau achizițiile de medicamente. Această abordare nu reprezintă altceva decât un exercițiu cinic de manipulare a opiniei publice, din care PSD a făcut un adevărat mod de guvernare.
 
Vina pentru situația bugetară critică în care se află acum Guvernul aparține în totalitate miniștrilor care la începutul anului nu au fost capabili să facă estimări corecte cu privire la fondurile necesare ministerelor pe care le coordonează” - au mai transmis reprezentanții Administrației Prezidențiale. 

 
Președintele României a tras în repetate rânduri semnale de alarmă în legătură cu sustenabilitatea precară a bugetului anului 2018, fiind evidentă subfinanțarea anumitor capitole de cheltuieli.
 

”De exemplu, în privința constrângerilor pe care Guvernul le invocă, cum ar fi cele referitoare la cheltuielile cu medicamentele, trebuie cunoscut faptul că tocmai prevederile rectificării bugetare vulnerabilizează buna funcționare a aprovizionării cu medicamente: la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, rectificarea bugetară propusă de Guvernul PSD a însemnat tăieri de 2,5 miliarde lei de la capitolul „bunuri și servicii” - din care sunt achiziționate medicamentele, pentru ca banii să fie direcționați la transferuri, pentru plata salariilor.
 
Din dorința de a bifa respectarea țintelor asumate în privința deficitului, proiectul de buget a subestimat anumite categorii de cheltuieli, care urmau să primească abia ulterior resursele financiare necesare. Însă o rectificare bugetară serioasă nu înseamnă să faci cârpeli și să apelezi la acțiuni pompieristice” - mai transmite sursa citată. 


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Evoluţia pestei porcine africane în Dobrogea. Ce despăgubiri au primit gospodarii din Constanţa şi Tulcea

11 Jan 2019 563

A fost virată a doua tranșă a grantului acordat României pentru măsurile de urgență privind combaterea pestei porcine africane

09 Jan 2019 337

Ați tăiat porcul de Ignat? Focare de pestă porcină, în prag de Crăciun. Care este situația în județul Constanța

20 Dec 2018 892

Focare de pestă porcină confirmate în apropierea rezervaţiei de mistreţi a omului de afaceri Ion Ţiriac

18 Dec 2018 268

Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane Câte focare se găsesc în gospodăriile constănțene

14 Dec 2018 474

Primii bani de la Uniunea Europeană, viraţi către ANSVSA pentru combaterea pestei porcine

13 Dec 2018 410

Veterinarii din judeţul Tulcea în alertă Există risc de apariţie a gripei aviare şi a pestei micilor rumegătoare

11 Dec 2018 572

Focarele de pestă porcină africană din judeţul Tulcea ar putea fi închise peste doi ani. Ce au descoperit autoritățile în gospodăriile din județ

10 Dec 2018 638

Pesta porcină africană, confirmată în alte două ferme din Brăila

10 Dec 2018 309

Controale în perioada sărbătorilor de iarnă, demarate de ANSVSA

04 Dec 2018 358

Județul Buzău A fost identificat primul focar de pestă porcină africană în mediul sălbatic

26 Nov 2018 302

Evoluţia focarelor de pestă procină africană. Consiliul Științific al ANSVSA convocat pentru analizarea situației epidemiologice

21 Nov 2018 508

Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane Cum arată plata despăgubirilor în judeţul Constanţa

14 Nov 2018 392

Un nou caz de pestă porcină confirmat în județul Constanța. Ce măsuri vor lua autoritățile

09 Nov 2018 381

Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane Care sunt despăgubirile pentru județul Constanța

08 Nov 2018 532