Salvați Copiii Peste 16% dintre copiii din mediul rural, între 7 și 10 ani, nu merg la școală

Peste 16% dintre copiii din mediul rural, între 7 și 10 ani, nu merg la școală, iar un sfert dintre cei ce au între 11 și 14 ani nu sunt înscriși într-o formă de învățământ, arată Salvați Copiii România.
 
Potrivit unui comunicat oficial, cele mai mici rate de cuprindere școlară se înregistrează în regiunile cele mai afectate de sărăcie (în special regiunea de nord-est) și în mediul rural (care este mult mai afectat de sărăcie decât cel urban; la nivel național, în rândul populației generale, rata sărăciei relative în mediul urban este de 9%, pe când în cel rural este de 29%).
 
De exemplu, 16,4% dintre copiii cu vârste între 7 și 10 ani din mediul rural nu sunt cuprinși în învățământul primar, comparativ cu 9% în cazul copiilor din mediul urban, din aceeași categorie de vârstă. Diferențele rural — urban se adâncesc în cazul copiilor între 11 și 14 ani, 25% dintre copiii de această vârstă din rural nefiind înscriși în învățământ, comparativ cu 6% în cazul celor din urban, mai arată reprezentanții organizației.
 
"Condamnarea copiilor la sărăcie este puternic favorizată de nivelul scăzut de educație a părinților — există o diferență de 40% între copiii săraci din familii cu nivel scăzut de educație (maxim gimnaziul) și cei ai căror părinți au un nivel mai ridicat de educație. Acest lucru nu înseamnă că părinții cu nivel scăzut de educație nu ar avea grijă de copiii lor, ci demonstrează că educația are un impact puternic asupra șanselor părinților de a avea un loc de muncă și de a obține câștiguri satisfăcătoare din muncă", subliniază Salvați Copiii.
 
De Ziua Internațională a Educației, organizația Salvați Copiii România readuce în prim-plan problemele din sistemul de învățământ din România, cu care se confruntă elevii, profesorii și părinții.
 
Astfel, apreciază Salvați Copiii, România "cheltuiește, deseori, unele dintre cele mai mici procente din PIB, în comparație cu statele membre UE". În plus, "deși ca procent din PIB cheltuielile totale ale statului român au fost doar cu 27,57% mai mici decât media europeană, în cazul celor trei domenii cheie pentru copii (educație, protecție socială și sănătate), cheltuielile au ajuns să fie și cu peste 41% mai mici decât mediile europene. Țara noastră a cheltuit pentru educație 3% din PIB în 2012 și 2,8% în 2013, în timp ce media la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene a fost de 5%, informează comunicatul.
 
"Asigurarea accesului universal la educație preșcolară, primară și secundară pentru toți copiii trebuie să fie prioritară pentru România. Asta înseamnă, desigur, alocarea acelui buget decent, minimum 6% din PIB, pentru educație, care va duce nu numai la corectarea discriminării cauzate de sărăcie, dar și la îmbunătățirea calității actului de educație. De aceea e școala o miză a noastră, a tuturor", spune Gabriela Alexandrescu, președintele executiv Salvați Copiii România.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

“CONSTRUIESC DE MIC, CU BRICK” – atelier de creatie sustinut de Brick Romania in institutiile de invatamant constantene

26 Apr 2024 388

Licitații publice Pereții exteriori ai unor clădiri din municipiu, acoperiți cu picturi murale. Cui a atribuit Primăria Constanța acest contract? (DOCUMENT)

24 Apr 2024 516

Ministerul Educației Ghid de întrebări și răspunsuri - Ce acte sunt necesare pentru înscrierea copilului la grădiniță

24 Apr 2024 395

IPJ Constanța Lecții de educație rutieră, susținută de polițiști elevilor din Mangalia

23 Apr 2024 343

Cadre didactice de la Universitatea Ovidius din Constanța vor preda cursuri de educație juridică și administrativă în școli

22 Apr 2024 398

Propunere pentru a reduce violența în scoli Sindicaliștii din Educație cer ca media la Purtare să conteze la admiterea la liceu

08 Apr 2024 703

Primul contract finanțat în cadrul procesului de bugetare participativă „Tu decizi pentru Constanța" ! Cine ar putea implementa „Culoare în educație” ? (DOCUMENT)

03 Apr 2024 420

MEInfofrmare presa intalnire ministru - federatii sindicale educatie

02 Apr 2024 187

Inspectoratul Școlar Județean Constanța 230 de elevi au participat la faza județeană a Concursului naţional „Educaţie pentru sănătate”, ediţia a XV-a

01 Apr 2024 901

Tulcea Cursuri gratuite de educație digitală pentru copii și adulți, în cadrul proiectului Siguranța Online

21 Mar 2024 451

Prima întâlnire transnațională în cadrul proiectului Protecting Children in Sport Developing Safe and Inclusive Sport Organizations la Universitatea Ovidius Constanța

20 Mar 2024 574

Comunicat de presă Proiectul „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unității de învățământ preuniversitar Liceul Teoretic Emir Racoviță, oraș Techirghiol din județul Constanța“

04 Mar 2024 332

Coaliția pentru educație cere o revizuire a proceselor de învățare și evaluare, în contextul rezultatelor slabe la simulare

27 Feb 2024 429

Istoria Dobrogei - Bibliografie Apuleius (sec. II) - „Apologia”

16 Feb 2024 5314

Ministrul Muncii „Continuăm dialogul cu partenerii sociali ca să creștem gradul de atractivitate al profesiei de dascăl”

07 Feb 2024 604