Se va forma o platformă europeană pentru a combate munca nedeclarată

 
Parlamentul European (PE) a transmis astăzi printr-un comunicat că s-a reunit în plen la Strasbourg și a aprobat propunerea legislativă privind crearea unei „platforme europene” pentru a întări cooperarea în combaterea muncii nedeclarate.
 
Platforma va dezvolta cooperarea între ministerele muncii, sindicatele și asociațiile angajatorilor din statele membre pentru a găsi cele mai bune soluții la o problemă care afectează economia UE și distorsionează piața muncii. Economia reprezentată de munca nedeclarată reprezintă 18% din PIB-ul Uniunii Europene. Eurodeputații au aprobat amendamentele la propunerea legislativă, integrând în text compromisul realizat cu reprezentanții statelor membre în negocierile de anul trecut, cu 619 voturi pentru, 69 contra și 7 abțineri. În dezbaterea dinaintea votului, raportorul în acest dosar, eurodeputatul bulgar Gheorghi Pirinski, a declarat că „obiectivul platformei este a lărgi capacitățile statelor membre de a combate problemele multiple și dureroase create de muncă nedeclarată prin întărirea cooperării”, potrivit agerpres.ro.
 
„Munca nedeclarată” se referă în general la orice activitate legală prin natura ei și care nu este declarată autorităților publice.
 
Această platformă ar trebui să încurajeze acțiuni practice, efective și transfrontaliere și ar trebui să dezvolte un sistem solid și eficient de schimb rapid de informații între entitățile naționale. Pe de altă parte, platforma nu va interfera cu acțiunile proprii ale statelor membre și nici nu va încerca să armonizeze regulile lor, se arată în text, care notează că definițiile relevante și sistemele de reglementare sunt diferite de la un stat membru la altul. Obiectivul pe termen lung este de a contribui la îmbunătățirea condițiilor de muncă și să integreze lucrătorii nedeclarați pe piața muncii.
 
Platforma va fi alcătuită din reprezentanți nominalizați de toate statele membre, maximum patru reprezentanți ai partenerilor sociali trans-sectoriali la nivel UE, împărțiți în mod egal între organizațiile lucrătorilor și angajatorilor (fără drept de vot), și Comisia Europeană, conform aceleiași surse.
 
Reprezentanții angajatorilor și lucrătorilor, Eurofound, Agenția Europeană pentru Siguranță și Sănătate și Locul de Muncă (EU-OSHA), Organizația Internațională a Muncii și reprezentanții statelor AEE vor fi observatori permanenți.
 
Lucrătorii nedeclarați se află adesea în condiții de lucru periculoase, primesc salarii mici și sunt subiectul unor încălcări ale drepturilor muncii. Munca nedeclarată poate contribui la dumpingul social, mai ales în cazuri transfrontaliere. Platforma ar trebui să ajute la eliminarea abuzării principiului libertății de mișcare prin intermediul muncii nedeclarate, potrivit comunicatului transmis de CE.
 
Decizia votată astăzi de Parlamentul European trebuie să fie aprobată oficial de Consiliul UE și va intra în vigoare după publicarea în Jurnalul Oficial al UE.


Sursa foto: paginaeuropeana.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Folosește-ți votul. Sau alții vor decide pentru tine” Votul din iunie 2024 va decide direcția în care se va îndrepta Europa în următorii cinci ani

29 Apr 2024 458

Oficial de la Biroul Electoral Central! În ce ordine vor apărea candidații la alegerile europarlamentare pe buletinul de vot

29 Apr 2024 437

Biroul Electoral Central Candidaturile propuse de partidele politice pentru alegerile europarlamentare, definitive! Vezi lista

29 Apr 2024 541

Parlamentul European Este oficial! Plata cash va fi limitată

25 Apr 2024 556

15 partide și 7 candidați independenți au depus candidaturi pentru alegerile europarlamentare

13 Apr 2024 618

Sesizarea ÎCCJ în legătură cu organizarea alegerilor din 9 iunie, analizată de Curtea Constituțională pe 14 mai

12 Apr 2024 543

Ședință de desemnare a președinților birourilor electorale de circumscripție, la Tribunalul Constanța

12 Apr 2024 842

ANI Măsuri de prevenție și conștientizare în contextul alegerilor din luna iunie 2024

11 Apr 2024 467

Ce sunt alegerile europene? Câți eurodeputați vor fi aleși? Partide și grupuri politice în Parlamentul european!

09 Apr 2024 681

MAEMinisterul Afacerilor Externe răspunde celor mai frecvente întrebări cu privire la organizarea alegerilor pentru Parlamentul European din 9 iunie 2024

27 Mar 2024 355

Biroul Electoral Central admite protocolul de constituire a alianței electorale Alianța AUR

23 Mar 2024 770

Secțiunea „Alegeri pentru Parlamentul European - 9 iunie 2024” a fost activată pe pagina de internet a MAE

22 Mar 2024 467

MAESecțiunea „Alegeri pentru Parlamentul European - 9 iunie 2024” a fost activată

22 Mar 2024 420

S-a constituit oficial Biroul Electoral Central. Partidele au desemnat avocați cunoscuți în BEC

16 Mar 2024 736

Iată cine sunt cei 7 judecători de la Înalta Curte care vor face parte din Biroul Electoral Central 2024

15 Mar 2024 775