Secretarul de stat George Ciamba, în vizită de lucru în Serbia. Ce subiecte au fost analizate

Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale şi strategice în spațiul euroatlantic, George Ciamba, co-președinte al Comisiei Mixte Interguvernamentale România – Republica Serbia pentru protecția minorităților naționale efectuează, în perioada 18 - 19 septembrie 2018, o vizită de lucru în Republica Serbia. Cu acest prilej, înaltul demnitar român a avut întrevederi cu primviceprim-ministrul și ministrul de externe al Republicii Serbia, Ivica Dacic, cu ministrul integrării europene, Jadranka Joksimovic, și cu secretarul de stat Ivan Bosnjak, co-președinte din partea Serbiei al Comisiei Mixte Interguvernamentale România – Republica Serbia pentru protecția minorităților nationale, transmite MAE. 
 
În cadrul întrevederii cu omologul sârb din cadrul Comisiei Mixte Interguvernamentale România – Republica Serbia pentru protecția minorităților naționale, secretarul de stat George Ciamba a reiterat asteptările ferme ale parții române privind protejarea și promovarea drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Republica Serbia, în special în domeniile educație și serviciu religios în limba maternă, precum și accesul la mass media în limba română. Demnitarul roman a insistat asupra importanței respectării dreptului la liberă auto-indentificare al etnicilor români, pe baza criteriilor obiective.
 
Cei doi copreședinți au agreat reluarea reuniunilor la nivelul secretariatelor, la București, în perioada imediat următoare, în perspectiva convenirii unei sesiuni plenare a Comisiei, cu scopul evaluării măsurilor adoptate de parți în sensul angajamentelor asumate prin ultimul Protocol al Comisiei mixte și identificării măsurilor suplimentare necesare consolidării regimului de protecție al drepturilor persoanelor aparținând minorității naționale române din Serbia, cât și cele ale persoanelor aparținând minorității sârbe din România.
 
În cadrul discuțiilor cu oficialii sârbi, demnitarul român a prezentat poziția României privind cooperarea pe teme europene și regionale, pornind de la interesele comune și provocările actuale de pe agenda UE, precum și principalele obiective ale Președinției României a Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019. O atenție aparte a fost acordată procesului de extindere a UE, care va fi menținut cu prioritate pe agenda Presedinției române, precum și dezvoltărilor privind viitorul UE, în contextul BREXIT și al alegerilor pentru Parlamentul European.
 
Primviceprim-ministrul și ministrul afacerilor extrene, Ivica Dacic, a remarcat nivelul excelent al relațiilor bilaterale și a exprimat satisfacția pentru întâlnirea pe care o va avea cu omologul român în perioada imediat următoare. Discuțiile au evidențiat dorința parților de a continua consolidarea cooperării pe multiple planuri, atât prin menținerea ritmului ridicat al dialogului politic, cât și prin organizarea și participarea la forumuri economice și evenimente dedicate comunității oamenilor de afaceri.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAE Ambasadorul României în Austria, chemat în țară pentru consultări

09 Dec 2022 1128

MAE România a acordat contribuții pe linie NATO Ucrainei, Republicii Moldova, Georgiei și Iordaniei

15 Oct 2022 1052

MAE Alegerile parlamentare din Republica Moldova s-au derulat cu respectarea prevederilor legale și standardelor democratice

25 Feb 2019 1684

Oficial de la MAE despre reducerea alocațiilor copiilor nerezidenți ai lucrătorilor din Austria

05 Jan 2019 1683

Ministerul Afacerilor Externe aduce un omagiu memoriei victimelor Holocaustului de Ziua naţională a comemorării victimelor Holocaustului din România

09 Oct 2018 1332

Atenționare de călătorie în China, regiunile Hong Kong și Macao. Sunt anunţate condiții meteorologice severe

14 Sep 2018 1664

Oficial de la MAE despre copilul de un an, cetățean român, împușcat în Italia. Ambasada României la Roma menţine cazul în atenţie

19 Jul 2018 1695

Mesaj de condoleanțe transmis de Ministerul Afacerilor Externe după moartea istoricului Neagu Djuvara

25 Jan 2018 1641