Stiri calde

Tulcea. Proiectul Hericoast, la finalul primei faze de implementare. În cadrul proiectului se are în vedere restaurarea și reabilitarea Farului Vechi Sulina

Joi, 23 august 2018, vicepreședinții Consiliului Județean Tulcea, Dumitru Mergeani și Petre Badea au participat la conferința de progres a proiectului „Managementul patrimoniului cultural de coastă” – HERICOAST, în care Consiliul Județean Tulcea este partener alături de Consiliul Judeţean Vest - Agder, Norvegia (aplicant principal), Autoritatea Regională din Castilla y Leon (Spania), Regiunea Molise (Italia), Agenţia de Dezvoltare Leartibai (Spania) și Consiliul Judeţean Donegal (Irlanda), informează Consiliul Județean Tulcea. 

Este vorba despre un proiect finanțat prin Programul de Cooperare Interreg Europe 2014-2020, care își propune o îmbunătățire a politicilor regionale de gestionare a patrimoniului din această zonă costieră. Conferința a marcat astfel încheierea Fazei I de proiect - Comunicare şi schimb de experienţă inter-regională,  care a debutat pe 1 aprilie 2016.

„Este un proiect de la început ambițios, o provocare pentru colegii din Consiliul Județean Tulcea. Pe parcursul proiectului, s-a văzut că se pot face și lucruri frumoase. Norvegia este lider de proiect, au fost cinci workshop-uri, am participat la trei dintre ele, la Sulina, Valladolid și Donegal, unde am văzut modele de bune practici, am văzut celebrele canale din Regiunea Castilla y Leon, care se doresc finanțate prin acest proiect, farul din Donegal, iar noi ne dorim modernizarea Farului din Sulina. Într-adevăr, au fost probleme la început, dar s-au făcut numeroase demersuri, sprijinite de domnul președinte Horia Teodorescu, astfel încât acest far să fie eligibil pe proiectul Hericoast.
Vreau să îi felicit pe colegii din Consiliul Județean, vreau să îi felicit pe stakeholderi, autoritățile din Sulina, Jurilovca, Sfântu Gheorghe, Chilia Veche, Sarichioi pentru faptul că au fost prezenți la fiecare din aceste întâlniri. Noi sperăm la cât mai multe proiecte, pentru că nu avem un buget foarte consistent și fiecare euro care vine din fonduri europene este binevenit. Succes și în alte proiecte pe viitor“, a declarat vicepreședintele Dumitru Mergeani.

În cadrul Fazei I a proiectului au fost desfășurate 5 workshop-uri interregionale (Vest-Agder, Sulina, Valladolid, Termoli, Donegal), au fost elaborate studii sub forma Analizei teritoriale a patrimoniului cultural din zona costieră a județului, Strategia regională a stakeholderilor, Planul de acțiune regional (a cărui monitorizare va fi inițiată la începutul celei de-a doua faze) precum și Studiul de fezabilitate pentru restaurarea și reabilitarea Farului Vechi Sulina.

De asemenea, echipa de management Hericoast a organizat întâlniri semestriale ale factorilor interesați în colaborare cu UAT-urile implicate, a contribuit la perfectarea conceptului de Toolbox (set de instrumente elaborat de partenerii implicați, care cumulează cunoștințele și bunele practici identificate în cursul Fazei I) și a finalizat filmul de promovare a bunelor practici implicate în proiect dar și a obiectivului de patrimoniu central în structura Hericoast, Farul Vechi din Sulina.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dezastru în județul Tulcea! Grindina a făcut ravagii în Niculițel și Isaccea (galerie foto)

24 May 2019 737

UPDATE. Județul Tulcea, sub cod portocaliu și galben de vreme severă. Când expiră atenționările meteo și ce localități sunt vizate

24 May 2019 538

Un comisar de la Penitenciarul Tulcea, trimis în judecată de DNA, pentru că le dădea deţinuţilor telefoane mobile

24 May 2019 369

Doi minori au tâlhărit un bărbat în plină noapte, în Tulcea. Procurorii au cerut o pedeapsă mai dură

24 May 2019 503

Bărbat din Tulcea, transferat în Belgia. Curtea de Apel Constanţa a emis mandatul european de arestare, pentru proxenetism

24 May 2019 645

Noi focare de pestă porcină înregistrate în județul Tulcea. Ce măsuri au luat autoritățile

22 May 2019 272

CNAIR vrea să repare podul din Izvoarele, judeţul Tulcea. DRDP Constanţa se va ocupa

22 May 2019 645

Tulcea. Un elev a ajuns la spital în comă, după ora de religie

21 May 2019 1438

Incendiu în zona industrială a municipiului Tulcea. Există pericol de propagare la vecinătăți (galerie foto+video)

21 May 2019 353

Incendiu de amploare în municipiul Tulcea. Un bărbat a fost rănit în timp ce încerca să stingă focul (galerie foto+video)

21 May 2019 677

#citeşteDobrogea România ar fi fost „ciungă“ fără polul său maritim. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

20 May 2019 734

Județele Constanța și Tulcea, sub cod galben de vreme severă. Când expiră atenționarea meteorologilor și ce zone sunt vizate

19 May 2019 1909

Razie de amploare a polițiștilor în județele Constanța și Tulcea. Au fost confiscate mai multe bunuri

18 May 2019 783

Femeie de 73 de ani din Tulcea găsită decedată în casă. Polițiștii au întocmit dosar penal

18 May 2019 383

#citeșteDobrogea 136 de ani de la nașterea pictorului Gheorghe Sârbu, primul custode al pinacotecii de la mare

18 May 2019 422