UPDATE 2 - Rectorul Academiei Navale, despre ofițerii școliți pe lacul Mogoșoaia Modificarea Catalogului Clasificărilor a făcut posbiliă apariția acestor școli

Un nou scandal a izbucnit în învățământul românesc.  De data asta, este vorba despre Colegiul Nautic Român, care își școlește studenții, pe malul lacului Mogoșoaia.

În spatele colegiului se află nişte persoane care au reuşit să echivaleze cursurile cu cele de la Academia Navală "MIrcea cel Bătrân".


În cea ce îi priveşte pe reprezentanţii Academiei Mircea cel Bătrân, aceştia spun că problema e cunoscută.

„Colegiul Nautic Român este o entitate înființată în anul 2010, care formează ofițeri de marină comercială, pe filieră postliceală. Acest lucru a fost posibil datorită modificării Catalogului Clasificărilor din România. Astfel, grupa ocupațiilor de ofițeri pentru marina comercială a fost trecută, ilegal, de la grupa majoră II la grupa majoră III. Spun ilegal, deoarece modificarea Catalogului Clasificărilor din România contravine Legii 200/2004. Așa a fost posibilă apariția acestor entități. Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ are  litigii cu Ministerul Muncii, Ministerul Transporturilor, cu Autoritatea Navală Română și cu Autoritatea Națională de Calificări, deoarece au făcut posibilă apariția unor forme de pregătire post liceală pentru ofițerii de marină comercială.  Adică, este încălcată Legea profesiei, care în anexa doi, specifică foarte clar că ocupațiile de ofițeri de marină, respectiv ofițerii de punte sau mecanici necesită cel puțin trei ani de studii universitare“, a declarat rectorul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“ contraamiralul de flotilă prof. univ. dr. ing. Virgil Chițac.


UPDATE: ora 11.23

La rândul lor, reprezentanții Colegiul Nautic Român susțin că își desfășoară activitatea în baza Directivei Europene 106/2008, privind nivelul minim de formare al navigatorilor.
 
„Acuzațiile care ne aduc sunt nefondate și neadevărate. Noi ne desfășurăm activitatea în baza Directivei Europene 106/2008, privind nivelul minim de formare al navigatorilor. În toată lumea navigatorii se formează în doi ani. Toate țările Uniunii Europene au implementat acest sistem vocațional. Noi facem ceea ce fac națunile maritime ale lumii. Brevetele internaționale au regim de permise auto. Se face școală oriunde și la sfârșit se susține examen. Autoritatatea Navală Română este cea care examinează studenții și le dă brevet internațional. Academia Navală Mircea ce Bătrân eliberează, în plus, acestui brevet și o diplomă de inginer. Problema este că învățământul maritim de stat pregătește, din banii statului, navigatori pentru flote stăine“, a declarat Stelian Cojocaru, directorul Colegiului Nautic Român.

UPDATE 2: ora 11.46

Rectorul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“ contraamiralul de flotilă prof. univ. dr. ing. Virgil Chițac a ținut să precizeze, la rândul său, că Directiva Europeană 106/2008, privind nivelul minim de formare al navigatorilor, la regulile 2.1 și 2.5 presupune că „ofițerii de nave trebuie să fi parcurs o formă de învățământ aprobată conform standardelor de competență maritimă“.

 
„Statul membru este cel care stabilește forma de învățământ aprobată. În Româna forma de învățământ aprobată este de 3 ani. Vreau să mai precizez că Academia Navală «Mircea cel Bătrân» nu instruiește studenții pe banii statului. Studenții de la Secția Civilă achită taxe de școlarizare“, a menționat contraamiralul de flotilă prof. univ. dr. ing. Virgil Chițac.

Citeste si:

Traian Băsescu, despre Colegiul Nautic ale cărei cursuri pot fi echivalate cu cele ale Academiei Navale Mircea cel Bătrân

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Pregătire a studenților Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanța, la „Maritime Security Common Module" în Grecia (FOTO)

27 Apr 2024 448

Cazarma 1369 Constanța va f reabilitată. Contractul de peste 450.000 de lei, scos la licitație de Academia Navală „Mircea cel Bătrân" (DOCUMENT)

25 Apr 2024 400

Licitații Constanța Academia Navală „Mircea cel Bătrân” a atribuit un contract pentru repararea instalațiilor de bord a Navei Școală Mircea. Iată ce firmă a câștigat (DOCUMENTE)

18 Apr 2024 625

Licitații Constanța Academia Navală „Mircea cel Bătrân” și o firmă din județul Prahova au parafat un contract de aproape 30.000 de euro. Despre ce este vorba (DOCUMENT)

17 Apr 2024 479

Academia Navală Mircea cel Bătrân Constanța Echipa de volei, medaliată la Campionatul Militar (GALERIE FOTO)

28 Mar 2024 714

Cumpărări directe Constanța Academia Navală Mircea cel Bătrân, contract cu Garden Antoniewicz SRL, fondată de fosta șefă a Trezoreriei Constanța (DOCUMENT)

27 Mar 2024 630

Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanța găzduiește studenți internaționali prin programul Erasmus+ (FOTO)

22 Mar 2024 345

Licitații Constanța Academia Navală asigură cu aproape 50.000 de euro Bricul Mircea, pentru voiajul din 2024! Asigurările de viață pentru personal, circa 23.000 de euro (DOCUMENT)

18 Mar 2024 912

Profesori ai Academiei Navale "Mircea cel Bătrân" Constanța la Academia Națională de Apărare a Letoniei (FOTO)

15 Mar 2024 498

Justiție Constanța Transcarpat Sportours International SRL, nemulțumit de decizia CNSC privind un contract cu Academia Navală Mircea cel Bătrân

13 Mar 2024 756

Te pregătești pentru facultate? Hai la o academie militară! Iată câte locuri sunt la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanța

04 Mar 2024 813

2,5 milioane de euro puși la bătaie Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanța vrea să cumpere servicii pentru o investiție imobiliară (DOCUMENT)

29 Feb 2024 816

Un elev de la Colegiul “Mircea cel Bătrân” Constanța, a obținut medalia de argint la Olimpiada Internațională Interdisciplinară Științele Pământului (FOTO)

24 Feb 2024 1405

Eveniment organizat de Academia Navală „Mircea cel Bătrân" Constanța Master Nav adună studenți și specialiști într-un dialog constructiv (FOTO)

24 Feb 2024 743

Eveniment cultural la Colegiul Național Costache Negri din Galați. Cei prezenți au primit semne de carte cu Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanța (FOTO)

21 Feb 2024 648