Stiri calde

Vernisaj „ Martirii Marii Uniri. Destinele unei Generații de Excepție", la Galeria de Artă "Virgil Coman" din Constanţa


Marea Unire din 1918 a fost și rămâne, după opinia celor mai mulți istorici, actul cel mai sublim al voinței naționale care a marcat istoria și destinul poporului român. „Măreția ei – remarca istoricul Florin Constantiniu – stă în faptul că desăvârșirea unității naționale nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid; este fapta istorică a întregii națiuni române, realizată într-un elan țâșnit cu putere din străfundurile conștiinței unității neamului, un elan controlat de fruntașii politici pentru a-l călăuzi cu inteligenta politică remarcabilă spre țelul dorit”.

Sâmbătă, 17 noiembrie, 2018, de la ora 11.30, la Galeria de Artă „ Virgil Coman” se va desfășura vernisajul expoziției foto-documentare „ Martirii Marii Uniri. Destinele unei Generații de Excepție”, care își propune să prezinte contribuţia elitelor la înfăptuirea României Mari, ilustrată prin 18 personalităţi care au supravieţuit celui de-al Doilea Război Mondial şi care au avut parte, totodată, şi de un destin tragic, fiind oameni închişi, ostracizaţi în închisorile comuniste.

Expoziţia „ Martirii Marii Uniri. Destinele unei Generații de Excepție”organizată de Asociaţia Identitate Culturală Contemporană (AICC) și Asociația Culturală Wild Art, prezentată pe simezele galeriei din pasaj, Galeria de Artă „ Virgil Coman” cuprinde "fapte şi evenimente puţin cunoscute despre înaintaşii noştri care au jucat un rol crucial în evenimentele premergătoare unirii sau chiar în momentele fierbinţi ale proclamaţiilor Unirii, așa cum a afirmat istoricul Mihai-Liviu Floroiu, coordonatorul expoziţiei.

Scopul expoziţiei este de a prezenta într-o formă ştiinţifică, accesibilă şi concisă, prin mijloace moderne de atragere a publicului, biografiile şi gândirea politică a personalităţilor emblematice care au avut un rol fundamental la construcţia Marii Uniri.

Prezența expoziției „ Martirii Marii Uniri. Destinele unei Generații de Excepție”in Galeria de Artă „ Virgil Coman” relevă visul anului 1918, destinele unor oameni care au reușit să înfăptuiască România Mare, într-un mod pe cat de tulburător și dramatic pe atat de măreț. Parteneriatul cu  Asociaţia Identitate Culturală Contemporană, realizat prin Inomar Cluster reprezintă o onoare și un mare căștig pentru Galeria de Artă „ Virgil Coman” și comunitatea constănțeană (Laura Stroe, președinte Asociația Culturală Wild Art)
La vernisajul expoziției „ Martirii Marii Uniri. Destinele unei Generații de Excepție” vor cânta copiii minunați ai corului Callatis al Centrului de Formare și Perfecționare Vocal-Instrumentală Mangalia, îndrumați de profesorul Traian Broască.

La eveniment va fi prezentă și comunitatea armânilor din Constanța prin Ansamblul de Dansuri Tradiționale Iholu, care promovează identitatea și valorile armânilor prin muzică și dans.

Alături de generaţia de martiri făuritori ai Marii Unirii, la care ne întoarcem astăzi prin expoziția de foto-documente, vor fi prezenți Laura Stroe, președinte Asociația Culturală Wild Art, Dan Ferariu, vicepreședinte Asociația Culturală Wild Art, Florin Pîrlea, inițiatorul acestui proiect, Mihai Floroiu, istoric și coordonator al proiectului, Stănică Enache, președinte al Clusterului Inomar, reprezentanți ai partidelor politice, administrației și comunității constănțene.

Vernisajul expoziției „ Martirii Marii Uniri. Destinele unei Generații de Excepție” reprezintă oportunitatea de a le aduce martirilor Marii Uniri un omagiu și o recunoștință pentru sacrificiul depus pentru libertate , unitate, demnitate națională și pentru realizarea României Mari.

„Dacă la un moment dat veți întâlni în calea voastră piedici, fie din partea
străinilor, fie din partea fiilor rătăciți și orbiți de răutate din sânul vostru chiar,
aduceți-vă aminte că înaintașii voștri care au trăit, au luptat și au murit sub
stăpâniri străine, au întâlnit în calea lor obstacole și mai mari și că ei totuși nu
s-au speriat de ele, ei crezând puternic în dreptatea cauzei lor, și-au împlinit
datoria cu o persistență și mai mare, până la deplina biruință”. (Onisifor Ghibu)

Expoziţia poate fi vizitată la Galeria de Artă „ Virgil Coman” până pe 15 decembrie 2018.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Virgil Coman, un istoric dobrogean plecat prea devreme dintre noi

05 Aug 2019 1769

#citeşteDobrogea „Istoria Moscheii Carol I“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

12 Jul 2019 1178

La opt dintre cele zece goluri înscrise de România la Campionatul European au contribuit actuali sau foşti jucători ai FC Viitorul (galerie foto)

29 Jun 2019 965

La „Iorghiana 148“ Au fost acordate premiile „Gheorghe Dumitrașcu“ și „Virgil Coman“ pe anul 2018 (galerie foto+document)

16 Jun 2019 2012

Astăzi ar fi fost ziua de naştere a fostului şef al Arhivelor Naţionale din Constanţa

24 Dec 2018 885

#Dobrogeaetnică Repere şi somităţi. Virgil Coman, un om cu o dăruire nemărginită (galerie foto)

04 Dec 2018 1163

„Flori Pentru Martirii Marii Uniri”, eveniment la Galeria de Artă „Virgil Coman”, de 1 Decembrie

27 Nov 2018 623

In memoriam Virgil Coman (1973-2016) (galerie foto)

04 Aug 2018 5139

O nouă expoziţie de grafică şi pictură la Galeria de Artă „Virgil Coman” din Constanţa

02 Aug 2018 571

Filiala Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România a decernat premiile „Gheorghe Dumitraşcu“ şi „Virgil Coman“ pe 2017

19 Jun 2018 1551

Pasajul „groazei“ din zona Abator, transformat în galeria „artei stradale“. Iată cum arată acum! (galerie foto+video)

13 Mar 2018 2075

Imagini de la eveniment Cristian Cealera a lansat „Poveștile Mării Negre“, dedicate memoriei lui Virgil Coman (galerie foto)

26 Feb 2018 1481

Prin Societatea de Științe Istorice din România, filiala Constanța Au fost acordate Premiile „Virgil Coman“ și „Gheorghe Dumitrașcu“ (galerie foto)

27 Jan 2018 2099

În ianuarie 2018 Se va decerna Premiul „Virgil Coman“, instituit de Filiala Constanța a Societății de Științe Istorice din România

24 Dec 2017 1833

Încă un Ajun fără Virgil Coman. Azi ar fi împlinit 44 de ani!

24 Dec 2017 3633