Stiri calde

Vești bune pentru polițiști. De astăzi beneficiază de salarii mărite. Mii de polițiști vizați

Miercuri, 31 ianuarie 2018, a fost aprobat Ordinul ministrului afacerilor interne pentru aprobarea Normelor metodologice privind salarizarea şi alte drepturi ale personalului militar, poliţiştilor şi personalului civil din MAI. Acest act normativ asigură punerea în aplicare, la nivelul MAI, a prevederilor Legii-cadru nr. 153 din 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
 
Potrivit MAI, ordinul prevede acordarea sporului pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică pentru mai multe categorii de poliţişti decât până în prezent.
 
În aceste condiţii, peste 3.000 de poliţişti primesc acest drept pentru prima dată, în condiţiile legislaţiei în vigoare: poliţiştii de la acţiuni speciale, criminaliştii şi cei care îndeplinesc atribuţii specifice de cercetare la faţa locului, în domeniul pirotehnic sau prin utilizarea câinilor de serviciu.
 
Totodată, peste 25.000 de poliţişti vor beneficia de acest spor majorat de la 5 la 10%.

Mărimea concretă a procentului sporului pentru risc şi solicitare neuropsihică pentru fiecare categorie de personal se stabileşte anual în limita fondurilor bugetare. În acest an, valoarea sporului va fi cuprinsă între 5% şi 20% în funcţie de condiţiile de desfăşurare a activităţii.
 
Prin ordin se prevede acordarea unei indemnizaţii pentru pază şi supraveghere de 5% din salariul de funcţie pentru personalul care asigură paza, escortarea şi supravegherea persoanelor reţinute sau arestate preventiv, pentru timpul efectiv prestat în aceste condiţii.
 
Toate aceste creşteri se vor regăsi în salariile din luna martie 2018.
 
De asemenea, în anul 2018, se va aplica în continuare plata majorării de 75% pentru orele lucrate în weekend-uri sau de sărbători legale, menţinându-se şi toate celelalte sporuri, indemnizaţii şi drepturi de echipament şi hrană.
 
Astfel, venitul salarial net al personalului MAI (127.000 de angajaţi) nu va scădea în 2018, ci va creşte cu până la 4-5% începând cu luna ianuarie 2018, pentru angajaţii care îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii de muncă.
 
Dintre cei peste 80.000 poliţişti, din Poliţia Română şi din Poliţia de Frontieră Română, pentru aproximativ 8.000, din ianuarie 2018 a încetat aplicarea unei majorări salariale care a funcţionat, conform legii, numai pentru 6 luni din anul 2017. Această majorare pentru asigurarea de la domiciliu a continuităţii serviciului poliţienesc, a avut un caracter temporar şi s-a aplicat pentru prima dată în salarizarea poliţiştilor în anul 2017

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Radu

01 Feb, 2018 20:49

o intrebare : personalul civil din MAI....ce faceti cu acesti functionari? ei nu sunt nici câini dar nici ogari...civilii din MAI .....mai aveti nevoie de ei ? ei nu au familii? ei nu au voie să trăiască ? de ce faceti diferențieri fată de politiști? stiti că functionarii publici din Prefecturi au salariile pe jumatate cat un secretar de comună? și trebuie să-i verifice acestuia actele administrative....vi se pare ok ? mie, NU

Articole asemanatoare

Salariile militarilor și polițiștilor vor crește din 2019. Ce venituri vor încasa cadrele militare. Declarațiile ministrului Muncii

05 Nov 2018 4351