Veşti de la Cotroceni Vizita lui Emmanuel Macron. România va cumpăra rachete din Franţa

România va cumpăra rachete şi elicopere de la companii franceze. Acordurile se vor semna, astăzi, în prezenţa preşedinţilor Franţei şi României. O altă veste importantă este extinderea contractului de exclusivitate de la 5 la 15 ani între Airbus Helicopters şi IAR Ghimbav.

Potrivit Digi24, memorandumul care va fi semnat cu compania MBDA prevede achiziționarea de rachete cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune, folosite în lupta antiaeriană. Francezii ar fi dispuși să deschidă o linie de fabricație în România, pentru a produce rachete.

Extinderea contractului de exclusivitate cu Airbus Helicopters va fi condiționat de livrarea a 50 de elicoptere în zece ani.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, se va întâlni astăzi preşedintele Klaus Iohannis. Aceştia vor avea convorbiri şi o conferinţă de presă comună.
 
Potrivit informaţiilor, majorarea bugetului alocat Apărării de către România la 2% din produsul intern brut (PIB) începând din acest an şi lansarea mai multor programe mari de înzestrare a armatei au generat o competiţie acerbă pentru contracte între marile companii europene şi americane din sector, sprijinite intens de statele în care îşi au sediul, inclusiv în cadrul vizitelor la nivel înalt.

La începutul lunii august, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat Planul de înzestrare a Armatei României 2017 - 2026, care include opt programe de înzestrare, cu fonduri multianuale în valoare de 9,8 miliarde euro.

Dintre acestea, patru mari programe de înzestrare au fost demarate până acum, din care în trei s-au anunţat şi contracte.
Bătălia pentru contracte se dă între companii europene (în principal Franţa şi Germania, care dispun de industrii militare competitive) şi Statele Unite, în condiţiile în care piaţa tehnologiilor militare este una de tip oligopol (câţiva mari ofertaţi pe fiecare piaţă) şi este influenţată de alianţele politice şi militare între state (NATO şi parteneriatul strategic cu SUA, în cazul României), relatează Digi 24.

O altă componentă specială a contractelor de înzestrare militară este legată de posibilităţile de producţie şi de mentenanţă locală a echipamentelor, deţinerea unei industrii proprii reprezentând un atu strategic pentru orice stat în caz de conflict.


În cazul în care producţia locală nu este posibilă, pe plan internaţional se practică aranjamente de tip offset, mecanism prevăzut şi de legislaţia românească.

Un aranjament cu offset presupune ca, în cazul unei achiziţii de armament din străinătate, o parte din valoarea contractului să se întoarcă în statul care face achiziţia prin investiţii, subcontractare locală sau transfer tehnologic.

Legislaţia românească prevede, pentru achiziţiile militare din străinătate, un procent de offset cel puţin 80%.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Klaus Iohannis- „România nu va trimite combatanţi în Ucraina“

12 Mar 2024 485

Reuniune de lucru la convocarea președintelui Franței, Macron, la care va participa și Klaus Iohannis

25 Feb 2024 643

Macron îl numește prim-ministru pe Gabriel Attal. La 34 de ani, devine cel mai tânăr premier al Franţei

09 Jan 2024 808

Franţa Elisabeth Borne a prezentat demisia guvernului său, care a fost acceptată de preşedintele Macron

08 Jan 2024 938

Preşedintele francez Emmanuel Macron va prezida pe 5 ianuarie o ceremonie de omagiere a lui Jacques Delors

30 Dec 2023 684

Emmanuel Macron Franţa va susţine dezvoltarea unei nave spaţiale cargo

11 Dec 2023 825

Scandal la nivel înalt în Franța! Senator acuzat că ar fi drogat o deputată pentru a o agresa sexual

17 Nov 2023 843

Țara care va înscrie în Constituţie libertatea de a recurge la avort. Anunțul șefului statului

29 Oct 2023 918

Violențe în Franța! Un adolescent a fost ucis de un polițist. Emmanuel Macron convoacă o celulă interministerială de criză (VIDEO)

30 Jun 2023 1551

Scrisoare transmisă de Klaus Iohannis președintelui Republicii Franceze, Emmanuel Macron, cu ocazia Zilei Naționale a Franței

14 Jul 2022 965

Serghei Lavrov condamnă difuzarea TV a unei convorbiri între Macron și Putin

06 Jul 2022 1142

Alegeri legislative în Franţa Emmanuel Macron pierde majoritatea în parlament (sondaje)

19 Jun 2022 1264

Președintele Iohannis și ceilalți lideri europeni, primiți la Kiev de președintele Ucrainei (GALERIE FOTO+VIDEO)

16 Jun 2022 1513

Președintele Iohannis „Nu există cuvinte care să descrie distrugerile îngrozitoare pe care le-am văzut astăzi la Irpin“ (GALERIE FOTO)

16 Jun 2022 1201

Președintele Klaus Iohannis, în vizită oficială la Kiev, Ucraina (GALERIE FOTO+VIDEO)

16 Jun 2022 1822