Vezi poziția ANRE privind dubla taxare a certificatelor verzi de către ENEL

Autoritatea Naționala de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) afirmă că s-a ajuns la „așa-zisa dublă taxare a certificatelor verzi la consumatorii finali de energie electrică de către SC ENEL SA" în urma interpretării eronate din partea companiei a unor prevederi privind aplicarea prețurilor și tarifelor.

În urma unui control, ANRE ar fi constatat această eroare și a decis regularizarea prin „reducerea tarifelor cu 1,3% , făcând, astfel, posibilă recuperarea sumelor facturate suplimentar”. Aceasta explicație contrazice însă afirmațiile președintelui ANRE care spunea că, inițial, se calculase o reducere necesară de 6%, după care s-a decis 4,7%, scrie HotNews.

Președintele ANRE a declarat altceva săptămâna trecută

Președintele ANRE Niculae Havrilet a afirmat săptămâna trecută pentru HotNews că toate cele 8 companii de distribuție din Romania erau obligate să scadă tarifele după ce a fost constatată o dublă taxare pe certificatele verzi.

O comisie din cadrul ANRE a decis, intr-o prima faza, ca toti cei 8 distribuitori să returneze sumele reducand tarifele la consumatorul final cu 6%. Apoi o expertiza tehnica a determinat acea comisie sa mai reduca din estimari, ajungandu-se la 4,7%.

Mai mult, ca urmare a unor plângeri ale companiilor care au susținut că ar intra în insolvență dacă se face reducerea brusc, Comitetul de Reglementare a hotărât ca reducerea facturilor să se facă etapizat, într-o prima etapă fiind o scădere de 1,3%. Cei 8 distribuitori de energie sunt: ENEL Distributie Banat, ENEL Distributie Dobrogea, ENEL Distributie Muntentia, CEZ Distributie, E.ON Moldova Distributie, Electrica Distributie Muntentia Nord, Electrica Distributie Transilvania Sud si Electrica Distributie Transilvania Nord.

    Iată care sunt potrivit HotNews, explicațiile ANRE despre dubla taxare:


1Sistemul de promovare a producerii energiei electrice din surse regenerabile de energie prin certificate verzi care a fost instituit prin Legea nr. 220/2008, prevede acordarea de certificate verzi producătorilor de energie electrică din surse regenerabile, a căror valoare este facturată apoi de către furnizori consumatorilor finali de energie electrică din Romania.


La data de 26 iulie 2012, a intrat în vigoare Legea nr. 134/2012 (publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 505/23.07.2012) care a modificat și completat legislația pentru stabilirea sistemului de promovare prin certificate verzi, printre modificările și completările aduse numărându-se și prevederea prin care valoarea certificatelor verzi se facturează separat de tarifele/prețurile pentru energia electrică (art. 8, alin. 4).

Ca urmare a acestor modificări, în perioada 26 iulie – 31 decembrie 2012,  la prețul reglementat anterior stabilit de ANRE, preț care includea deja componenta de achiziție de certificate verzi, furnizorii de energie electrică au facturat certificatele verzi în continuare conform prevederilor Legii nr. 220/2008, cu modificările și completările ulterioare, evidențiind, apoi, și separat, în factură, valoarea acestora, conform Legii 134/2012.

În urma acțiunilor de control, pe care le desfășoara conform programelor de control aprobate, ANRE a constatat interpretarea eronată a unor prevederi privind aplicarea prețurilor și tarifelor,  si, în baza competențelor sale de reglementare și calculelor efectuate în conformitate cu prevederile Metodologiei de stabilire a prețurilor și tarifelor la consumatorii finali care nu uzează de dreptul de eligibilitate, aprobată prin Ordinul ANRE nr. 30/2012, a luat măsura regularizării, prin reducerea tarifelor la furnizarea reglementată a energiei electrice pentru perioada 26 iulie – 31 decembrie 2012, prin micșorarea prețului pe MWh la consumatorii finali cu 1,3 %, făcând, astfel, posibilă recuperarea sumelor facturate suplimentar.

Totodată, ca urmare a acestor măsuri, după data de 1 ianuarie 2013, tarifele pentru furnizarea reglementată a energiei electrice nu mai conțin componenta de achiziție de certificate verzi,  valoarea acestora fiind calculată în conformitate cu prevederile Legii nr. 220/2008, cu modificările și completările ulterioare și evidențiată, separat, în factură".

Reamintim ca DNA a anuntat joi seara că i-a retinut pe Claudiu Dumbravanu, vicepreședinte reglementatorului în energie (ANRE), Florin Gugu, director ENEL, și Gheorghe Ciubotaru, asociat Electroalfa. Florin Gugu lucrat și el până în 2005 la ANRE, înainte de a ajunge la ENEL. Cei trei sunt acuzați ca ar fi deformat mecanismul de formare a pretului final al facturilor platite de consumatori.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CNAIR, contract cu Demo-Tech Invest SRL pentru lucrări de desființare construcții (DOCUMENT)

20 Apr 2024 483

Cumpărări directe Constanța CN APM SA. Lucrări de ignifugare a podului clădirii Gării Maritime (DOCUMENT)

13 Apr 2024 509

Licitații Constanța CNAIR SA, noi contracte subsecvente pentru lucrări de întreținere curentă (DOCUMENTE)

25 Mar 2024 662

Cumpărări directe Constanța Buletine meteorologice (servicii de peste 20.000 de euro), emise pentru Autoritatea Navală Română (DOCUMENT)

17 Mar 2024 612

Licitații Constanța CN APM SA, închiriere de pilotine cu echipaj pentru transportul pilotului la navă (DOCUMENT)

28 Feb 2024 568

Licitații Constanța SN Nuclearelectrica SA - Sucursala CNE Cernavodă, licitație privitor la mijloacele de alarmare a personalului și a populației (DOCUMENT)

13 Feb 2024 979

Licitații Constanța CNAIR SA, achiziție de combustibil, în valoare de peste 90.000 de lei (DOCUMENT)

07 Feb 2024 704

Licitații Constanța Oyl Company Holding AG, acord cadru cu CNAIR SA pentru lucrări de întreținere curentă (DOCUMENT)

26 Jan 2024 957

Licitații Constanța CN APM SA achiziționează servicii de întreţinere linii cf, aparate de cale şi saboţi de deraiere în Portul Constanţa (DOCUMENT)

20 Jan 2024 788

ANSVSA Retragere produs de la comercializare. Goji, contaminat cu salmonela

02 Jan 2024 825

Averea și interesele lui Costel Bucur, director Operațiuni Portuare în Administrația Porturilor Maritime SA Constanța (DOCUMENT)

29 Dec 2023 1979

Licitații Constanța Cât costă revizia tehnică periodică a instalației de utilizare gaze naturale în Port Constanța Nord (DOCUMENT)

26 Nov 2023 983

Licitații Constanța CNACN SA a bătut palma cu o firmă din București. Ce prevede contractul (DOCUMENT)

21 Nov 2023 992

Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile SA a atribuit contractul „Service parc auto“ (DOCUMENT)

18 Nov 2023 808

Contract de peste două milioane de lei. Firma Navis Max reabilitează instalația sanitară a sediului CN ACN (DOCUMENT)

28 Oct 2023 1109