Victor Prodan, primarul oraşului Ungheni, trimis în judecată

 
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor: Victor Prodan, primarul oraşului Ungheni, judeţul Mureş, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu,  dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, spălare de bani, conflict de interese,  Virgil Mailat, administrator al S.C. Solar Energy Park M&S S.R.L., sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu,  dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, spălare de bani, S.C. Solar Energy Park M&S S.R.L., sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu,  dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, spălare de bani, S.C. Terraflor S.R.L., sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la conflict de interese.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt în perioada noiembrie-decembrie 2012, inculpatul Prodan Victor, în calitate de primar al orașului Ungheni, în baza unei înţelegeri anterioare şi cu sprijinul inculpaţilor Mailat Virgil și S.C. Solar Energy Park M&S S.R.L, a dispus deposedarea primăriei Ungheni de o suprafață de 5,94 ha în valoare de 1.077.119 lei (242.316 euro), situat în apropierea zonei industriale a oraşului, pe care omul de afaceri a construit un parc fotovoltaic.
 
Iniţial, după primirea unui avans de 15.000 euro de la omul de afaceri, inculpatul Prodan Victor, pentru a pune în aplicare planul infracţional şi  întrezărind profitul pe care îl putea realiza în nume personal și nu în numele orașului pe care-l reprezenta, a identificat, printr-un intermediar, persoanele care aveau vocație legală la constituirea dreptului de proprietate, conform Legii 18/1991.
 
Ulterior, inculpatul Prodan Victor, profitând de faptul că majoritatea celor îndreptățiți să primească 0,50 ha de teren sunt cetățeni români de etnie romă, cu insuficientă pregătire școlară, a reuşit să achiziţioneze suprafaţa respectivă la un preţ subevaluat (3.000 lei/ha), tot edilul fiind acela care s-a ocupat de intabularea “ în regim de urgenţă“ a parcelelor respective.
 
“Ajutorul dezinteresat” oferit de inculpatul Prodan Victor nu a funcționat în cazul persoanelor care au refuzat să vândă, aceștia nemaiprimindu-şi titlurile de proprietate. 
 
La data de 16 ianuarie 2013, inculpatul Prodan Victor a vândut terenul inculpatului Mailat Virgil cu suma menţionată mai sus, disimulând  astfel provenienţa infracţională a bunului respectiv, ambii inculpaţi cunoscând faptul că acesta provine din săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.
 
În perioada 11.12.2012 - 18.12.2014, inculpatul Prodan Victor, în calitate de primar al oraşului Ungheni, a aprobat mai multe referate prin care se încredințau SC Terraflor SRL, administrată de soţia sa, diverse servicii (festivități, mese) și a participat la luarea deciziilor privind efectuarea plăților, producând astfel un folos material în beneficiul firmei respective în valoare de 41.773,44 lei.
Până în acest moment, Consiliul Local Ungheni nu s-a constituit parte civilă în cauză, urmând să adopte o hotărâre în acest sens.
 
În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile deținute de cei patru inculpați.

 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mureș, cu propunere de a fi menţinute măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cristian Negoiță, primarul din Cernavodă, trimis în judecată de DNA, așteptat marți la Tribunalul Constanța!

13 May 2024 384

Procuror nou la DNA Constanța! Un alt magistrat se alătură „armatei“ Anticorupție începând cu 1 iunie 2024

12 May 2024 7139

Curtea de Apel Constanța anunță primul termen în dosarul lui IPS Teodosie, arhiepiscop al Tomisului, trimis în judecată de DNA!

12 May 2024 581

Examen la DNA! Iată ce funcție este vizată

12 May 2024 1113

S-a terminat procesul în dosarul cadastrării județului Constanța! Când se va pronunța Tribunalul Constanța

08 May 2024 823

Avocata Irina Luminița Stanciu – „Susțin în mod cert nevinovația clientului meu, Arhiepscopul Tomisului“

08 May 2024 1371

Oficial de la DNA Procurorii explică de ce l-au trimis în judecată de IPS Teodosie, arhiepiscop al Tomisului

08 May 2024 469

IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, trimis în judecată de DNA Constanța

08 May 2024 1849

Tribunalul Constanța, amânare de pronunțare în dosarul unui fost ofițer de poliție în cadrul IPJ Constanța - Serviciul de Investigare a Fraudelor (DOCUMENT)

07 May 2024 725

Procurorii Bodean Andrei și Conortos Constantin părăsesc de azi DNA Constanța! Iată unde își vor continua activitatea cei doi magistrați

06 May 2024 1518

Dosar DNA Constanta! Cazul presupusului şantaj de la SOCEP se va rejudeca! Tribunalul Constanța anunță primul termen

02 May 2024 521

Curtea de Apel Constanța repune pe rol un dosar al DNA Constanța! S-a calculat un presupus prejudiciu de aproape 10 milioane euro

01 May 2024 6681

Procurorul Sorin Constantinescu, fostul șef al DNA Constanța, eliberat din funcţie, prin pensionare!

29 Apr 2024 818

Dănăilă Sorin, fost director Îmbunătățiri Funciare Galați, trimis în judecată de DNA!

29 Apr 2024 664

Delegarea procurorului Mihai Stanciu în fruntea DNA Constanța, contestată! Înalta Curte anunță primul termen în dosar

27 Apr 2024 760