Lipsa Monitorului Oficial judetean, semnalata in Parlament

Drepturile constantenilor, calcate in picioare de autoritati

Deputatul PUR, Andrian Mihei a sustinut in plenul Camerei Deputatilor o interpelare privind nerespectarea de catre autoritatile administratiei publice locale a publicarii in Monitorul Oficial al judetului a hotararilor adoptate sau emise * El a solicitat ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga sa ia masuri urgente pentru reglementarea acestei lacune majore tolerate de fostul prefect, Gheorghe Martin * Potrivit deputatului, atat autoritatile prefera sa-si mediatizeze hotararile aprobate in sedinte prin intermediul unor ziare locale si ignora cu desavarsire punerea in aplicarea a OG 75/2003 si a articolului 50 din Legea 215/2001# Ministerul Administratiei si Internelor si-a declinat competenta si a remis interpelarea deputatului prefectului judetului, Danut Culetu si primarului Radu Mazare

Deputatul de Constanta al Partidului Umanist din Romania, Andrian Mihei, a informat printr-o interpelare adresata ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, in legatura cu inexistenta la nivelul judetului Constanta a Monitorului Oficial judetean.Monitorul Oficial este publicatia oficiala care are ca obiect de activitate productia editoriala a actelor si documentelor emise sau adoptate de autoritatile administratiei publice locale, presedintele Consiliului Judetean, prefect si serviciile publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe centrale.Andrian Mihei a declarat ca existenta MO judetean este obligatorie in conformitate cu prevederile articolului 5 din O.G. nr.75/2003, aprobata prin Legea.nr.534/2003, privind organizarea si functionarea serviciilor publice de editare a monitoarelor oficiale ale unitatilor administrativ-teritoriale. Un alt normativ care reglementeaza existenta MO judetean este Legea 215/2001 a administratiei publice locale care la articolul 50 face urmatoarele specificari: "hotararile cu caracter normativ devin obligatorii si produc efecte de la data aducerii lor la cunostinta publica, iar cele individuale, de la data comunicarii. Totodata, aducerea la cunostinta publica a hotararilor cu caracter normativ se face in termen de cinci zile de la data comunicarii catre prefect".Parlamentarul PUR sustine ca in judetul Constanta, MO nu a mai fost editat de mai bine de un de zile. "Deoarece in municipiul Constanta, aceasta procedura consta in simpla enumerare intr-un ziar local a hotararilor care au fost adoptate de autoritatile administratiei publice locale, dar nu se aduc la cunostinta locuitorilor municipiului in forma integrala -desi sunt considerate de catre autoritati ca fiind obligatorii si produc efecte, iar publicitatea lor incalca flagrant dispozitiile legale in materie - consider ca drepturile recunoscute de lege ale constantenilor sunt incalcate in mod abuziv ", sustine deputatul PUR.Mihei considera ca principala vina pentru neaducerea la indeplinire a acestor acte normative o are fostul prefect al judetului, Gheorghe Martin.Totodata, atat Consiliul Judetean cat si Consiliul Local trebuiau sa aprobe printr-o hotarare proprie procedura publicarii actelor prevazute la art.5 din O.G. nr.75/2003 si modalitatile de difuzare ale Monitorului Oficial al judetului, respectiv ale municipiului.Printr-o scrisoare, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga i-a raspuns parlamentarului constantean ca reglementarea privind editarea Monitorului Oficial nu intra competenta ministerului. In schimb, supervizarea respectarii legii este atributul prefectului, motiv pentru care, Blaga a remis interpelarea lui Andrian Mihei, Prefecturii si Primariei Constanta spre rezolvare.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dosar al DNA Constanța Tribunalul București anunță ziua pronunțării în dosarul lui Alexandru Cumpănașu, fost candidat la alegerile prezidenţiale!

19 May 2024 419

Delegație diplomatică din partea Irlandei la Constanța. Ambasadorul Irlandei în România, în vizită

16 May 2024 423

Transferurile judecătorilor din Constanța, decise de Consiliul Superior al Magistraturii! Președintele Judecătoriei Constanța pleacă la Tribunal

15 May 2024 608

Până în 20 mai, AEP va desemna preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare, în şedinţă publică, prin tragere la sorţi computerizată

12 May 2024 1608

Alegeri locale 2024 Cătălin Grasa, candidat PSD la funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța - „Voi promova transparența, inovația și o administrație în slujba cetățenilor”!

10 May 2024 753

Ce spune președintele PNL Nicolae Ciucă despre o candidatură la alegerile prezidențiale

08 May 2024 541

Oficial de la BEJ Alegeri locale 2024. 8 candidați, în cursa pentru președinția Consiliului Județean Constanța! (DOCUMENT)

08 May 2024 1702

ZIUA LIVE Dr. Cătălin Grasa, candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța, despre turism și planurile sale pentru județul Constanța (VIDEO)

02 May 2024 917

ZIUA LIVE Cum putem extinde turismul de weekend în județul Constanța pe tot parcursul anului?

01 May 2024 662

Președintele Consiliului Județean Constanța are un nou consilier onorific (DOCUMENT)

30 Apr 2024 835

LIVE TEXT+VIDEO Mihai Lupu își depune candidatura la Consiliul Județean Constanța din partea PUSL-„Suntem o alternativă pe piața politică”

29 Apr 2024 1097

LIVE TEXT+VIDEO Medicul Cătălin Grasa își depune candidatura pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța- „Vom demonstra că putem aduce calitate în ceea ce ne-am propus să facem"

29 Apr 2024 1485

LIVE TEXT+VIDEO Florin Mitroi își depune candidatura la Consiliul Județean Constanța-„Azi este un început de normalitate” (Galerie FOTO)

29 Apr 2024 1723

Fostul rector de la UOC, Tiberius Dănuț Epure deschide lista consilierilor județeni la partidul Dianei Șoșoacă

28 Apr 2024 1149

ZIUA LIVE Candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța, Cătălin Grasa, vorbește despre proiectele cu care intră în competiția electorală

25 Apr 2024 906