centrulnatura.ro Uleiul de cătină, protector împotriva factorilor agresivi de mediu

  • Cât privește uzul extern al uleiului de cătină, acesta se folosește în cazul arsurilor, direct pe locul afectat, dezinfectat în prealabil.
  • Un strat subțire, aplicat pe piele, protejează pielea împotriva factorilor agresivi de mediu, printre care se numără frigul, radiațiile ultraviolete și alte tipuri de radiații cu efecte nocive asupra pielii.
 
Cătina, sau Fructus Hippophae, este un arbust fructifer spinos care se întâlnește de-a lungul malurilor, râurilor sau în prundișuri, întinzându-se de la coastele Atlanticului în Europa, până în Mongolia de nord-vest și China nord-vestică. Poate ajunge la înălțimea de doi metri, fructele sunt de culoarea galbenă ori portocalie, frunzele au colorit mai închis pe partea superioară, iar pe partea inferioară o culoare argintie.
 
De la cătină se folosesc fructele proaspete sau uscate, care se pot recolta începând cu mijlocul lunii august, până la sfârșitul lui octombrie.
 
Fructele se pot conserva la congelator, iar uscarea trebuie făcută la o temperatură de 80 de grade, pentru a-și păstra proprietățile. Fructele au un gust acrișor astrigent.
 
Fructul de cătină conține de 10 ori mai multă vitamina C decât citricele. În fructele coapte, conținutul depășește 400-800mg/100g suc proaspăt. Alte vitamine prezente în suc sunt A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F. Regăsim și celuloză, betacaroten (în procent net superior celui din morcov), microelemente precum fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier si sodiu; acid folic, ulei volatil, fitosteroli, acid nicotinic, etc.
 
Cât privește uzul extern al uleiului de cătină, acesta se folosește în cazul arsurilor, direct pe locul afectat, dezinfectat în prealabil. Un strat subțire, aplicat pe piele, protejează pielea împotriva factorilor agresivi de mediu, printre care se numără frigul, radiațiile ultraviolete și alte tipuri de radiații cu efecte nocive asupra pielii. În cazul degerăturilor, se aplică ulei de cătină atât cât poate absorbi pielea pe zonele afectate sau care urmează să fie expuse la frig.

Cătina se poate consuma cu miere, după cum urmează: se iau 400g de cătină și se pun într-un borcan de sticlă de 800g, apoi se adaugă miere cât să acopere stratul de cătină. Se consumă câte o linguriță, de trei ori pe zi și se păstrează la frigider.
 
Sursa text: www.centrulnatura.ro

 

 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Declarații de avere Constanța Marian Bănică, șeful Serviciului Promovare Proiecte Europene din Consiliul Județean, averea și interesele (DOCUMENTE)

05 Nov 2023 1198

Plantație de cătină, la Istria. Cine investește

28 Jan 2023 1645

Beneficiile siropului de cătină. Cum se prepară

14 Apr 2020 3264

Uleiul de cătină este potrivit pentru toate tipurile de ten, având un puternic efect antirid

05 Jun 2019 2318

În fructele coapte de cătină conținutul de vitamina C depășește 400-800 mg la 100 g suc proaspăt

10 May 2019 4559

Uleiul de cătină este potrivit pentru toate tipurile de ten, având un puternic efect antirid

09 Apr 2019 1805

Societatea Alborada Plant doreşte elaborarea unui PUZ pentru o fermă de cătină la Tortoman

29 Mar 2019 1934

Uleiul de cătină are efecte benefice împotriva stresului

05 Feb 2019 1935

Fructul de cătină conține de trei ori mai multă vitamina A decât morcovii

12 Jan 2019 2065

Uleiul de cătină este potrivit pentru toate tipurile de ten, având un puternic efect antirid

02 Dec 2018 1848

Fructele de cătină sunt utilizate atât în scopuri terapeutice, cât și în scopuri alimentare

02 Nov 2018 1811

Zece hectare de cătină la Tortoman. Detalii din actele depuse la APM Constanța (documente)

25 Sep 2018 2783

Fermă de cătină la Tortoman! Cine sunt investitorii

22 Sep 2018 2800

Cătina este recomandată în afecțiunile cardiovasculare

19 Sep 2018 2101

Fructele de cătină se utilizează în prevenirea răcelilor

25 Aug 2018 1834