Lifestyle&Vintage

Prima reacție a lui Mark Zuckerberg de la pornirea scandalului Cambridge Analytica. Ce schimbări anunță acesta la rețeaua Facebook

Mark Zuckerberg s-a adresat utilizatorilor de Facebook pentru prima oară de la pornirea scandalului Cambridge Analytica, într-o postare publică pe pagina personală de Facebook citată de Antena3.ro. Mark Zuckerberg a anunțat schimbări majore pentru Facebook, astfel încât situațiile de acest gen să nu se mai repete, totul pentru o comunitate mai sigură și pentru a proteja datele utilizatorilor săi.
 

„Vreau să împărtășesc cu voi un update referitor la cazul Cambridge Analytica - inclusiv pașii pe care i-am luat deja și etapele viitoare de rezolvare a acestei probleme importante.
  
Avem o responsabilitate pentru a proteja datele voastre și dacă nu putem face asta atunci nu merităm să vă oferim servicii. Am încercat să înțeleg exact ce s-a petrecut și să mă asigur că asta nu se mai întâmplă vreodată. Vestea bună este că cele mai importante acțiuni de prevenire le-am luat deja acum câțiva ani. Dar am făcut și greșeli, mai avem destule de făcut și trebuie să ne mobilizăm și să facem.
 
Iată o cronologie a evenimentelor:
 
În 2007 am lansat Platforma Facebook cu viziunea că avem nevoie de mai multe aplicații sociale. Calendarul trebuie să poată să îți arate zilele de naștere ale prietenilor tăi, hărțile trebuie să îți arate unde locuiesc aceștia, iar agenda ta trebuie să îți arate pozele acestora. Pentru a face asta, le-am permis utilizatorilor să se logheze în aplicații și să împărtășească cine sunt prietenii lor și anumite informații despre aceștia.
 
În 2013, un cercetător de la Universitatea Cambridge pe nume Aleksandr Kogan a creat o aplicație de personalitate de tip sondaj. Aceasta a fost instalată de aproximativ 300.000 de oameni care au distribuit datele lor și ale câtorva prieteni. La modul în care funcționa platforma noastră în acest punct, asta a însemnat că Kogan a reușit să acceseze zeci de milioane de date ale prietenilor (n.r. celor care și-au instalat aplicația).
 
În 2014, pentru a preveni aplicațiile abuzive, am anunțat că schimbăm întreaga platforma pentru a limita dramatic datele pe care le pot accesa aplicațiile. Cel mai important, aplicațiile de tipul celor create de Kogan nu mai puteau solicita date despre prietenii unei persoane decât dacă și prietenii autorizaseră aplicația. Am solicitat de asemenea dezvoltatorilor să obțină aprobarea noastră înainte de a putea cere date sensibile de la utilizatori. Aceste acțiuni previn genul de aplicații tip Kogan de a mai putea accesa atât de multe date, în prezent.
 
În 2015, am aflat de la jurnaliștii de la The Guardian că Kogan a pus la dispoziție datele din aplicația lui celor de la Cambridge Analytica. Este împotriva politicilor noastre ca dezvoltatorii să distribuie datele fără consimțământul oamenilor, astfel că am interzis de urgență aplicația lui Kogan de pe platforma noastră și am cerut ca Kogan și Cambridge Analytica să certifice că au șters toate datele achiziționate ilegal. Ei au certifica acest lucru.
 
Săptămâna trecută, am aflat de la The Guardian, The New York Times și Channel 4 că e posibil să nu fi fost șterse aceste date de către Cambridge Analytica. Imediat le-am suspendat dreptul de a utiliza serviciile noastre. Cambridge Analytica susține că deja au șters datele și a aprobat un audit din partea unei firme contractate de noi pentru a confirma acest lucru. Lucrăm de asemenea cu regulatorii din piață care investighează ce s-a întâmplat.
 
A fost vorba despre un abuz de încredere între Kogan, Cambridge Analytica și Facebook. Dar a fost o încălcare și a încrederii acordate de oameni nouă, care au furnizat date personale către Facebook și s-au așteptat să le protejăm. Trebuie să rezolvăm acest lucru.
 
În acest caz, deja am făcut cei mai importanți pași în urmă cu câțiva ani, în 2014, pentru a preveni „actorii răi” să acceseze informațiile oamenilor în acest mod. Dar mai sunt multe de făcut și voi sublinia acești pași aici:
 
În primul rând, vom investiga toate aplicațiile care au avut acces la baze mari de informații înainte de schimbarea produsă pe platforma noastră în 2014 și vom face un audit complet al oricărei aplicații cu activitate suspectă. Iar dacă vom găsi dezvoltatori care au folosit malițios informații personale, îi vom suspenda și îi vom anunța pe toți cei afectați de aceste aplicații. Asta îi include și pe oamenii ale căror date au fost folosite de Kogan.
 
În al doilea rând, vom restricționa accesul dezvoltatorilor la date și mai mult pentru a preveni alte tipuri de abuzuri. De exemplu, vom înlătura accesul dezvoltatorului la datele celor care nu au mai folosit aplicația lor în ultimele 3 luni. Vom restrânge datele pe care le puneți la dispoziția aplicațiilor când vă autentificați doar la: nume, fotografie de profil și adresă de email. Vom cere dezvoltatorilor nu doar să obțină aprobarea, ci să semneze și un contract care să le permită să ceară acces la postările sau alte date private ale utilizatorilor. Și vom mai anunța câteva schimbări în zilele ce urmează.
 
În al treilea rând, vrem să ne asigurăm că înțelegeți căror aplicații le-ați permis accesul la date. În următoarea lună le vom arăta tuturor o unealtă deasupra News Feed-ului cu aplicațiile pe care le-au folosit și o modalitate ușoară de a revoca accesul acestor aplicații la datele lor. Avem deja un astfel de instrument în setările de confidențialitate, dar acum îl vom muta la vedere, deasupra News Feedului pentru a ne asigura că toată lumea îl vede.
 
Dincolo de pașii pe care i-am luat în 2014, cred că aceștia sunt pașii pe care trebuie să îi urmăm în continuare pentru a securiza platforma noastră.
 
Am creat Facebook și la finalul zilei sunt responsabil pentru ce se întâmplă pe platforma noastră. Sunt decis să fac tot ce trebuie pentru a proteja comunitatea. În timp ce problema specifică legată de Cambridge Analytica ar trebui să nu se mai poată întâmpla azi, asta nu schimbă ceea ce s-a întâmplat în trecut. Vom învăța din această experiență pentru a securiza și mai mult platforma și pentru a face comunitatea mai sigură pentru toată lumea.
 
Vreau să le mulțumesc tuturor celor care continuați să credeți în misiunea noastră și contribuiți la această comunitate. Știu că durează mai mult să reparăm toate aceste probleme decât ne-ar conveni, dar vă promit vom munci la asta și vom construi un serviciu mai bun pe termen lung.” - se arată în mesajul postat de Mark Zuckerberg pe contul său de Facebook. 

Sursa foto: Facebook/Mark Zuckerberg

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Doliu în televiziune. Un cunoscut realizator de emisiuni de la TVR s-a stins din viață

15 Nov 2018 554

Doliu în aviaţia militară! Doi piloţi de excepţie "au zburat" la ceruri

15 Nov 2018 1277

Judeţul Constanţa. Accident rutier grav. Maşina s-a răsucit în şosea. Bucăţi din autoturism împrăştiate peste tot

15 Nov 2018 2848

Interviu live Ileana Şipoteanu vă invită la un altfel de spectacol. Cu muzică bună, poezie rafinată şi dans copleşitor

15 Nov 2018 608

Senatorul Vergil Chițac, despre Spitalul Regional Constanța-"Cel mai bun doctor e drumul spre București"

14 Nov 2018 413

Asociaţia Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi Cristi Crăciun, prezent la "Lansarea Centrului de Excelență în Comerț Exterior"

13 Nov 2018 294

„Marele război la Porţile Constanţei", reconstituire istorică în Piața Ovidiu

13 Nov 2018 411

Şedinţă solemnă comună a consiliilor judeţene Constanţa şi Tulcea

13 Nov 2018 500

Constanța, premiată în cadrul Galei Asociației Municipiilor din România!

13 Nov 2018 355

Interviu live cu Carmen Aldea Vlad şi Iulian Bratu Cum s-a născut Imnul Dobrogei, o continuare firească a Simfoniei Dobrogene a lui Dragoş Alexandrescu (video)

13 Nov 2018 1262

Cum arată clipul de promovare a stațiunii Mamaia și a orașului Constanța. Ce imagini au fost surprinse (video)

12 Nov 2018 517

Șeful Cultului Musulman din România, prezent la ceremonia de comemorare a Armistițiului de după Primul Război Mondial

11 Nov 2018 278

Județul Constanța "Rechinii Albi" de la Topraisar, comemorează Ziua Veteranilor

11 Nov 2018 314

Luptători de la Tai-Chi-Do-Ryu-Constanţa, în ring, luna viitoare, în gala din Italia (galerie foto)

11 Nov 2018 405

Hramul mare al Bisericii Sfântul Mina

11 Nov 2018 318

A început plantarea de arbori la Pavilionul Exozițional Constanța. Câți copaci vor fi plantați (galerie foto)

10 Nov 2018 561

Imagini spectaculoase surprinse în Dobrogea. Despre ce este vorba

09 Nov 2018 289

Doliu în lumea medicală din Constanța. Un cunoscut medic s-a stins din viață

09 Nov 2018 12999

Ministrul Apărării Mihai Fifor mulţumeşte LMP. Şi adaugă „Sper să vă dau o veste aşteptată de majoritatea dintre voi”

09 Nov 2018 6508

O instituție a statului, amenință Rise Project cu amendă de 20 de milioane de euro dacă nu dezvăluie sursa informațiilor din #TeleormanLeaks

08 Nov 2018 324

Călin Popescu Tăriceanu „Se reîncălzește o ciorbă de mai bine 10 ani și este aruncată presei știrea că aș urma să fiu anchetat în cazul Microsoft“

07 Nov 2018 155

Demisie la SSC Farul Constanța în urma erorii de la meciul cu CS Mioveni, care lasă echipa fără un punct în clasament

07 Nov 2018 946

Ce spune Poliţia Rutieră despre şoferii care avertizează cu flashurile colegii de trafic

07 Nov 2018 1655

O imagine cât o mie de cuvinte. Cum se traversează fluviul Dunărea în zona Chiciu, Călărași. Ce nemulțumiri au localnici din zonă

06 Nov 2018 668

Când va fi funcțional laboratorul de radioterapie din incinta Spitalului Județean Constanța. Ce răspuns a primit deputatul Robert Turcescu de la Ministerul Sănătății (document)

06 Nov 2018 411

Bănci noi pentru Parcul Casei de Cultură din Constanţa

06 Nov 2018 442

S-a dat startul pentru înscrierile în învăţământul militar! Unde poţi face o carieră şi de ce ai nevoie la dosar

06 Nov 2018 1544

Interviuri live Legenda lui Topal, cel care a dat numele satului, o cetate unică, identitate, istorie şi obiceiuri de la Topalu (documente + galerie foto)

06 Nov 2018 2298

Doliu în presă O celebră jurnalistă a decedat

05 Nov 2018 833

Constanţa. Cum a ajuns un şofer cu maşina pe scările falezei de la Cazino

04 Nov 2018 3927

Doliu în presa românească. O celebră jurnalistă s-a stins din viață

03 Nov 2018 1643

Rugbyștii de la CS Năvodari, victorie categorică în meciul cu CSM Galați

03 Nov 2018 372

Concurs de creaţie Se caută slogan pentru Farul Constanţa. Suporterii, invitaţi să vină cu propuneri. Câştigătorul va fi premiat!

03 Nov 2018 1063

„100 pentru România” Proiect al Ministerului Apărării Naţionale. Adrian Onţică-comandantul Secţiei Scafandri de luptă (galerie foto)

02 Nov 2018 868

Ministerul Apărării Naționale a făcut zilele acestea plata pentru încă trei sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare Patriot

01 Nov 2018 295

Mare grijă la bunurile lăsate în autoturisme! Constanţa. Trei bărbaţi au fost surprinşi de camerele de filmat în timp ce furau dintr-o maşină (video)

01 Nov 2018 3460

De la Sulina la Istanbul A înotat 60 de zile în Marea Neagră. Premieră mondială realizată de Avram Iancu. Zile de infern (galerie foto)

01 Nov 2018 4895

Tudorel Toader "Simple precizări! Nu a fost şi nu este nicio eroare referitoare la ordonanţa de clasare din dosarul de candidatură a lui Lazăr"

31 Oct 2018 275

Ceremonii cu ocazia resfințirii bisericii mari "Sfânta Treime", a Mănăstirii Cocoș. Prezent și PS Visarion, Episcopul Tulcii

31 Oct 2018 361

Șoferii care transmit live pe Facebook în timp ce conduc, în atenția senatorilor. Ce s-a decis în plenul Senatului

31 Oct 2018 469

Forțe impresionante pentru demolarea unor barăci din Mangalia, Cartierul Coloniști (galerie foto)

31 Oct 2018 600

Pompierul Marcel şi emoţionanta întâmplare de-astă vară când era detaşat la Constanţa. Se face pielea găină cum se spune

30 Oct 2018 1795

Directorul agenției de presă Agerpres, ​Alexandru Ion Giboi, a fost demis din funcție

29 Oct 2018 325

Dosarul de candidatură al procurorului general Augustin Lazăr va fi publicat de ministrul Tudorel Toader

29 Oct 2018 279

Militarul decedat în accidentul de pe Șoseaua Mangaliei din Constanța va fi condus mâine pe ultimul drum. Zeci de mesaje de condoleanțe transmise (video)

29 Oct 2018 2371

Liga Militarilor Profesioniști, în doliu după moartea militarului decedat în accidentul de pe Șoseaua Mangaliei din Constanța

28 Oct 2018 4010

Maşini noi ale Poliţiei Constanţa au umplut o benzinărie. Toate pompele au fost ocupate. Ironii în mediul on line

28 Oct 2018 2175

Accident grav la Sibioara judeţul Constanţa. Un Range Rover răsturnat. O altă maşină accidentată la mică distanţă

27 Oct 2018 1781

Monument al Eroilor închinat memoriei generalului Adrian Soci fost comandant al Brigăzii 9 Mecanizată ”Mărăşeşti” Constanţa (galerie foto + video)

27 Oct 2018 1810

Ce şi-a dorit, pentru azi, de ziua lui, un copil. Poliţia i-a respectat dorinţa şi l-a ajutat la sărbătorirea zilei de naştere

26 Oct 2018 17088