14 Feb, 2017 00:00
2146
Cătălin PALIU
Ananasul este o plantă tropicală originară din America, tolerantă la secetă, care creşte până la 5-8 metri în înălţime. Aceasta dă rodul unui fruct care este, de fapt, o combinație de fructe produse de mai multe flori alăturate.
Ananasul este inclus în rândul plantelor medicinale datorită calităţilor fructului său, care are mai multe efecte benefice asupra sănătaţii.
Fructele de ananas conţin bromelină, fibre, fitonutrienți (acid cumaric, acid clorogenic), mangan, acid folic, pectine, polizaharide, potasiu, magneziu, fier, vitamina C, B5, B6, B1, antioxidanti si polifenoli (betacaroten).
Bromelina este cel mai preţios compus, deoarece accelerează digestia proteinelor.
Bromelina din ananas are
efect antiinflamator și împiedică formarea cheagurilor de sânge responsabile de tromboze şi acccidente vasculare cerebrale, astfel că aceasta scade riscul de boli cardiovasculare.
În aplicatii cutanate, bromelina scade inflamaţia şi
calmează durerile articulare din artrite sau entorse. De altfel, bromelina asociată cu antibiotic este impregnată în bandaje şi
ajută astfel la cicatrizarea mai rapidă a rănilor.
Dacă decideți să consumați frecvent ananas, aceasta ar putea ajuta şi la
prevenirea degenerescenţei maculare, a astmului şi a hipertensiunii arteriale. Mai mult decât atât, întăreşte sistemul imunitar, fibrele solubile ajută la
scăderea colesterolului sangvin şi la prevenirea constipaţiei.
Ananasul ajută și la prevenția cancerului.
Adauga un comentariu
Nume:
Email:
Comentariu*: