Ce sunt E-urile şi de ce există ele în alimente

Aditivii alimentari, sau E-urile, contribuie la conservarea anumitor produse alimentare. Aditivii sunt, de fapt, ingrediente adăugate alimentelor sau băuturilor pentru a menţine textura, gustul, culoarea sau alte caracteristici specifice. Aditivii artificiali precum E300 sau acidul ascorbic conţin vitamina C, iar alţii provin din surse naturale, cum sunt glicozidele steviol, obţinute din ştevie, sau licopenul, obţinut din roşii. La nivelul Europei, pentru a putea fi siguri pentru consum, aditivii sunt supuşi evaluării Autorităţii Europene pentru Siguranţă Alimentară (EFSA). Indiferent care este originea lor, că sunt artificiali sau naturali, se stabileşte o doză zilnică recomandată ce nu poate fi depăşită şi nu sunt aprobaţi pentru consum decât după ce trec prin verificările AESA. De menţionat totuşi că acest sistem se aplică pentru E-urile care intră în compoziţia alimentelor şi băuturilor comercializate în Uniunea Europeană.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Atenție la masa de 1 decembrie! La mulți ani, România fără E-uri, zahăr și sare în exces!

30 Nov 2023 889

Vopseaua de ouă poate să conţină până la 11 E-uri. Poate fi ingerată chiar dacă este doar pe coaja oului

17 Apr 2022 1259

Studiu realizat de InfoCons 70% din pastilele de supt nu menționează cantitatea de zahăr!

03 Nov 2021 1348

Înlocuitorii zahărului, un rol important în prevenirea cariilor

28 Sep 2018 1280

Atenţie ce măsline consumaţi! Consumul de măsline înnegrite artificial crește riscul apariției cancerului gastric!

02 May 2017 13376

Atenţie ce desert le oferiţi copiilor! Cornurile cu cremă din magazine conţin glicerină, celuloză şi aromă de unt

14 Mar 2017 4672

Atenţie la ce alimente consumaţi! Salate de icre colorate cu extract de gândaci la vânzare în magazine

24 Feb 2017 6327

Cel mai important ingredient în prepararea pateurilor- Apa se regăseşte în 1 din 4 pateuri de ficat

18 Jul 2016 1915

Vă este foame? Ce ziceţi de nişte parizer cu piele de pasăre, emulsie din şorici, zgârciuri, cartilagii şi până la 19 aditivi?

17 May 2016 6076

Obișnuiți să mâncați crenvuști? 42% dintre ei sunt colorați cu extract de gândaci din specia coşenila!

09 May 2016 6114

De unde cumpărați carne de mici? Iată care sunt magazinele de unde NU trebuie să luăm mititei

30 Apr 2016 12204

De-ale consumatorului I-a sărit "muștarul". Făina de muștar a fost înlocuită cu cea de grâu!

20 Apr 2016 1933

Mănânci de post şi consumi pate vegetal, dar ştii ce conţine? (document)

12 Apr 2016 2988

O nouă alertă! Gumele de mestecat - pline de coloranţi şi aditivi ce pot produce cancer

10 Apr 2016 2684

Iaurt cu gust de fructe... fără fructe în magazinele din România

06 Apr 2016 2400