Cel mai important ingredient în prepararea pateurilor- Apa se regăseşte în 1 din 4 pateuri de ficat


Asociația Pro Consumatori (APC)  a lansat campnaia naţională de informare intitulată "Hrană sănătoasă- o investiţie pe termen lung în sănătatea noastră" prin care doreşte  promoveze un stil de viață sănătos și să tragă un semnal de alarmă în privința unor produse alimentare bogate în adaosuri proteice vegetale/animale, grăsimi vegetale/animale, zaharuri, sare și aditivi alimentari cu un risc ridicat asupra sănătății consumatorilor.
 
Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat, în prima parte a lunii iulie, 82 de sortimente de pate de ficat din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri), în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenția în ceea ce privește conținutul acestui tip de produs și potențialele efecte asupra sănătății consumatorilor.
 
Între alimentele comune care și-au făcut loc pe masa consumatorilor români de câteva decenii se regăsește și pateul. Consumat ca atare, la pauza de masă a celor ce se află la muncă, direct din cutiuța de tablă lăcuită care se vinde la mai toate unitățile comerciale, sau preparat mai savant prin amestecare cu alte ingrediente, ori chiar preparat în casă, pentru antreul rece al unei mese deosebite, este cunoscut de toată lumea și agreat de cei mai mulți dintre consumatori.


“Pateurile industriale, în majoritatea lor  nu sunt altceva decât paste realizate din adaosuri proteice animale / vegetale, substanțe de îngroșare naturale / artificiale, zaharuri, apă, aditivi și cantități mici de ficat (mai puțin de 20%) de la diverse specii. Multe din sorturile de pate nici nu mai sunt denumite pate de ficat, ci pate cu ficat, pentru a respecta în parte așteptările consumatorilor (neatenți la nuanțe) și reglementările în domeniu. La alegerea unui pate de ficat trebuie să aveţi în vedere cantitatea de ficat din respectivul produs şi principalii nutrienţi menţionaţi în declaraţia nutriţională, respectiv cantitatea de proteine, grăsimi/acizi grași saturați, conținutul de sare, evitând acele produse care au în compoziție aditivi alimentari, cum ar fi monoglutamatul de sodiu, caragenanul, carminul și nitritul de sodiu. Totodată, trebuie evitate pateurile care au în compoziție carne separată mecanic (resturile rămase după îndepărtarea manuală a cărnii de pe oase, adică țesut muscular, cartilagii, vase de sânge, nervi si țesut conjunctiv) cu adaosuri de șorici, zaharuri, ulei vegetal, și amidon, care de fapt maschează calitatea scăzută a produselor. Consumatorii nu trebuie să achiziționeze pateurile de ficat care au ambalajul bombat, lovit, cu puncte sau pete de rugină, acestea reprezentând un adevărat pericol pentru sănătatea lor. Totodată, verificaţi termenul de valabilitate şi condiţiile de păstrare din spaţiul de comercializare. Din cauza conţinutului ridicat de sare şi a unor aditivi alimentari cu risc carcinogen, pateurile de ficat nu trebuie să facă parte din alimentaţia copiilor și a adulților cu afecțiuni cardiovasculare”, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC.

Din studiul realizat de specialiştii APC  reiese că apa este ingredientul principal în 3 din 10 pateuri de ficat. Mai mult, 4 din 5 pateuri de ficat conțin nitrit de sodiu, 1 din 2 pateuri conține monoglutamat de sodiu (potentiator de gust și aromă), 2 din 5 pateuri de ficat sunt colorate cu carmin, iar 1 din 4 pateuri de ficat conține caragenan. 

Cea mai comodă alternativă o constituie alegerea produselor preparate corect și consumul acestora în cantitate adecvată necesităților reale, care trebuie considerate în funcție de masa corporală, sex, vârstă, activitate desfășurată, regim metabolic etc.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cât ficat conțin conservele de pate de porc. InfoCons a analizat 40 de produse

28 Jan 2022 2236

Arimex Comexim 2000 oferă un meniu cu totul special pentru pacienții din spitalele constănțene

08 Jun 2020 4174

Spitalul Militar Constanţa îşi reface stocurile de alimente (document)

13 Mar 2019 2229

Meniu special de 8 Martie, oferit pacienţilor unităţilor sanitare din Constanţa de Arimex Comexim 2000 SRL

09 Mar 2019 1969

Pacienţii constănţeni au marcat Unirea Principatelor Române. Meniu tradiţional oferit de Arimex Comexim 2000 SRL

25 Jan 2019 3522

Cu ce societăți a bătut palma Penitenciarul Poarta Albă pentru furnizarea de carne și produse din carne (document)

31 Jul 2017 2908

e-retete.ro Eclere cu brânză

12 May 2015 2656

La Medgidia începe distribuția alimentelor de la Uniunea Europeană - 17 ianuarie 2015

17 Jan 2015 1480

La Medgidia începe distribuția alimentelor de la Uniunea Europeană

16 Jan 2015 2205