Sanatate

Constanţa. Data viitoare când veţi avea nevoie de îngrijiri medicale, întrebaţi-vă - „Este instituţia acreditată?” (document)

 

Cum puteţi afla acest lucru? Puteţi întreba personalul din unitate sau consulta lista unităţilor acreditate pe site-ul www.anmcs.gov.ro. Acreditarea nu este obligatorie. Unităţile care vor să încheie contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate trebuie să treacă însă prin procesul de evaluare. Reprezentanţii unităţilor sanitare care doresc să fie acreditate sunt preocupaţi de îmbunătăţirea calităţii, de reducerea riscurilor şi de siguranţa pacienţilor.
 
În procesul de acreditare, reprezentantul unităţii medicale (managerul de calitate) descoperă împreună cu evaluatorii trimişi de Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) ce fac bine, ce probleme există şi ce s-ar putea îmbunătăţi. Ulterior, pe baza acestei analize, ei vor acţiona pentru a corecta eventualele erori şi a putea oferi servicii de cea mai bună calitate. În procesul de evaluare, opinia pacientului contează. Sunt completate chestionare de către pacienţi cu întrebări legate de serviciile medicale oferite, de comunicarea cu medicii, dar şi de condiţiile oferite de unitatea medicală. Evaluarea nu se termină odată cu acordarea acreditării. Ulterior, ANMCS, prin structurile sale, va monitoriza unităţile medicale şi va face recomandări.

Ce spitale au primit acreditare în luna iunie la Constanţa?

Potrivit Ordinului 331 din 9.06.2016 al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, secretar de stat Vasile Cepoi, mai multe unităţi medicale din ţară au primit acreditare. Două unităţi sanitare sunt din Constanţa, una privată şi cea de-a doua de stat, după cum urmează: societatea Medical Analysis SRL, ca unitate medicală cu paturi, acreditarea fiind valabilă până la 1.06.2021, şi Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Alexandru Gafencu” UM02175, tot până la data de 1.06.2021.

Cum poţi să te tratezi în străinătate?

Asiguraţii din România pot beneficia de tratament în clinicile medicale din alte ţări ale Uniunii Europene. Una dintre modalităţile prin care te poţi trata în străinătate este utilizarea cardului european de asigurat, care se eliberează la cerere de la casa de asigurări de sănătate de care aparţii. În baza acestui card, care are o valabilitate de şase luni, un asigurat român poate beneficia doar de tratament de urgenţă într-o altă ţară a Uniunii Europene. Este important ca respectivul spital din străinătate să aibă contract cu casa de asigurări de sănătate publică din ţara respectivă.
 
O altă modalitate de a beneficia de tratament în străinătate este cea directă. Pacientul se adresează unui spital din altă ţară europeană (de stat sau privat), iar la întoarcerea în România, poate cere decontarea serviciilor medicale de care a beneficiat. Trebuie subliniat faptul că, într-o astfel de situaţie, Casa de Asigurări de Sănătate decontează serviciile plătite de asigurat la valoarea din România. Ca urmare, pot apărea mari diferenţe în cazul unui astfel de decont. De exemplu, o tomografie computerizată costă în Anglia 300 de euro, iar decontul în ţară va fi de doar 70 de euro. Fără aprobare prealabilă, pacientul nu poate beneficia de decont în cazul unui transplant de organe. De asemenea, nu se decontează operaţiile estetice.
 
A treia modalitate de tratament în străinătate este atunci când pacientul are aprobare prealabilă de la casa de asigurări de sănătate de care aparţine. Dar această aprobare nu se acordă decât în anumite condiţii: dacă la momentul respectiv pacientul nu poate beneficia în ţară de serviciul medical de care are nevoie. În acest caz, decontul poate fi apropiat de valoarea serviciilor din altă ţară a Uniunii Europene.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

SRI Autorii atacurilor cibernetice de la spitalele din România ar fi de origine chineză

21 Jun 2019 512

Patru spitale din ţară sunt afectate de atacul cibernetic. Specialiștii SRI intervin în acest caz

20 Jun 2019 881

Ce spune ministrul Sănătății, Sorina Pintea, despre atacurile cibernetice din spitale

20 Jun 2019 773

Apel urgent al Centrului de Transfuzii Sanguine Constanța. Este nevoie de donatori de sânge

08 Jun 2019 1307

Surprize, spectacol de magie şi iluzionism Micuţii pacienţi, răsfăţaţi, de Ziua Copilului, de Arimex Comexim 2000 şi Asociaţia „Suflete Deschise“ (galerie foto)

03 Jun 2019 953

Apel urgent către locuitorii județului Constanța! Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța, în criză de donatori de sânge

24 May 2019 6602

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, compară spitalele din România cu cele din străinătate. Ce diferențe a constatat

22 May 2019 293

Europarlamentarul Marian-Jean Marinescu, prezent la Constanţa. Liberalul a vorbit despre dublul standard

16 May 2019 547

Şapte persoane, printre care patru copii, au ajuns la spital în urma unui carambol

30 Apr 2019 458

Siegfried Mureşan, europarlamentar PNL - „În Constanţa se simte la fiecare pas administraţia locală incompetentă, care nu face nimic“

26 Apr 2019 633

Sondaj de opinie Ce cred cititorii ZIUA de Constanţa despre eficienţa controalelor efectuate noaptea la spitale de ministrul Sănătăţii?

22 Apr 2019 642

Cazul fetei arse de la Sfântul Gheorghe, judeţul Tulcea, plimbată printre spitale. Ce a precizat Sorina Pintea, ministrul sănătăţii (video)

16 Apr 2019 1391

Sondaj de opinie Credeţi în eficienţa controalelor efectuate noaptea la spitale de ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea?

15 Apr 2019 1299

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, va continua să meargă în control în spitalele din ţară

08 Apr 2019 469

Eugen Teodorovici spune că în acest an va fi demarată construcţia a două spitale regionale, la Constanţa şi Craiova

28 Mar 2019 380